Vraag & Antwoord

Wat is de regelgeving omtrent het passeren van de startplaatsen zonder staat van ih’raam

Wat is de regelgeving omtrent het passeren van de startplaatsen (Miqaat: (meervoudsvorm: mawaaqiet) een van de verschillende plaatsen gespecificeerd door de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) voor de mensen waar zij in de staat van ih’raam kunnen treden, op hun weg naar Mekkah wanneer zij de intentie hebben om H’adjj of ‘oemrah te verrichten) zonder staat van ih’raam

 

Alle lof zij Allah.

Degene die een startplaats (miqaat) passeert zonder de staat van ih’raam aan te nemen, verkeert in een van de volgende twee situaties: 

Of hij heeft de intentie de H’adjj of ‘Oemrah te verrichten, en in dit geval is hij verplicht ernaar terug te keren en van daaruit de staat van ih’raam aan te nemen voor hetgeen hij wenst te verrichten; de H’adjj of de ‘oemrah. Als hij dit niet doet, dan heeft hij volgens de geleerden een verplichte handeling nagelaten, en is hij verplicht een bloedoffer te verrichten door een schaap in Mekka te offeren, en het aldaar onder de armen en behoeftigen te verdelen.

Als hij er langs passeert en hij niet de intentie had H’adjj of ‘Oemrah te verrichten, dan is hem niets verplicht. Ongeacht of de periode van zijn afwezigheid van Mekka lang was of kort. Dit omdat als we hem zouden opdragen vanuit de startplaats die hij heeft gepasseerd de staat van ih’raam aan te nemen, dan zou dit het verrichten van de H’adjj of ‘Oemrah hem meer dan een keer verplicht maken. Het is van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) bevestigd dat H’adjj enkel eenmaal in het leven verplicht is, en dat alles wat meer is dan dit een vrijwillige daad is. Dit is de meest authentieke opinie van onder de uitspraken van de geleerden betreffende degene die de startplaatsen passeert zonder staat van ih’raam. Dit houdt in dat als hij niet de intentie had H’adjj of ‘Oemrah te verrichten, hem dan niets verplicht is, en hij is niet verplicht vanaf de startplaats de staat van ih’raam aan te nemen.

Beantwoord door Sheikh Moh'ammed Saalih' ibn 'Oethaymien.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN