Vraag & Antwoord

Als iemand namens iemand anders de H'adjj verricht en er de vergoeding voor aanneemt

Als iemand namens iemand anders de H'adjj verricht en er de vergoeding voor aanneemt, en als er vervolgens iets van overblijft, mag hij dit dan houden?

Sheikh Mohammed Ibn Saalih Al-'Oethaymin heeft gezegd: Als hij geld aanneemt om de H'adjj ermee te verrichten, en dit geld is meer dan de kosten van de H'adjj, dan is hij niet verplicht om het terug te geven aan de persoon die hem dit geld gaf. Behalve als de persoon die het aan hem gaf tegen hem zei: "Verricht de H'adjj ervan," en niet: "Verricht de H'adjj ermee."

Als hij zei: "Verricht de H'adjj ervan," dan moet hij als er iets van overblijft, dit aan de eigenaar teruggeven. Als de eigenaar wil, dan mag hij hem toestemming geven het te houden, en als hij wil, mag hij het nemen.

Wanneer hij echter zei: "Verricht de H'adjj ermee," dan is hij niet verplicht iets ervan terug te geven, mocht er iets van overblijven. Dit is het geval, behalve als de persoon die hem het geld gaf niets wist over de aangelegenheden der H'adjj. In dit geval zou hij kunnen geloven dat de uitgaven voor het verrichten van de H'adjj erg groot zijn, en gaf hij het hem uit onwetendheid of gebrek aan kennis. In dat geval dient hij aan hem uit te leggen en te zeggen: "Ik verrichtte de H'adjj tegen de volgende kosten, en het bedrag dat je mij gegeven hebt is meer dan hetgeen ik recht op heb." In dat geval - als hij hem toestemming geeft het te houden - is er geen zonde.

En Allah weet het het beste.

Het team van Al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN