Vraag & Antwoord

Wat is het oordeel over de achteloosheid van jongeren tegenover de H'adjj?

Geregeld zien we enkele moslims, met name jongemannen, die achteloos zijn met het verrichten van de verplichting van de H'adjj, en ze stellen het uit. Soms geven deze mensen als excuus dat ze te druk zijn met werken. Wat is de regelgeving hieromtrent? En wat is jullie advies voor zo'n persoon? En soms zien we enkele vaders hun zonen het verrichten van de verplichting van de H'adjj verbieden, met als argument dat ze voor hen vrezen, of dat ze nog jong zijn. Zelfs al zijn de voorwaarden die H'adjj verplicht maken in hun geval aanwezig. Dus wat is de regelgeving omtrent de handelswijze van deze vaders? En wat is de regelgeving omtrent de zonen die hun vaders in deze kwestie gehoorzamen? Moge Allah jullie met het goede belonen, en jullie succesvol laten zijn in het bereiken van het goede in het leven, zowel die van deze wereld, als die van het Hiernamaals.

Sheikh Mohammed Ibn Saalih Al-'Oethaymin heeft gezegd: Het is welbekend dat H'adjj een van de pilaren van de Islaam is, en een van haar grootse fundamenten, en dat de Islaam van iemand niet compleet is totdat hij de H'adjj verricht, als hij voldoet aan de voorwaarden die de H'adjj voor hem verplicht maken. Het is degene die aan de voorwaarden van de verplichting van de H'adjj voldoet, niet toegestaan deze uit te stellen, omdat Allah de Meest Verhevene en Zijn boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) bevolen hebben dat het direct verricht dient te worden, en ook omdat niemand weet wat hem zal overkomen. Hij kan namelijk arm worden, of ziek, of hij zou kunnen overlijden.

Het is de vaders en de moeders niet toegestaan hun zonen van het verrichten van de H'adjj te weerhouden als aan de voorwaarden waardoor het voor hen verplicht is voldaan zijn, en ze vergezeld worden door metgezellen die betrouwbaar zijn wat betreft hun religie en karakter.

Noch is het de zonen toegestaan hun vaders of hun moeders, die hun vertellen niet de H'adjj te verrichten als het hun verplicht is, te gehoorzamen. Dit omdat er geen gehoorzaamheid bestaat aan een schepsel ten koste van de gehoorzaamheid aan de Schepper. Behalve als de vaders en moeders een wettige rechtvaardiging hebben voor het weerhouden. In dat geval is het de zoon verplicht de H'adjj uit te stellen, totdat deze rechtvaardiging voor het uitstellen ervan er niet langer meer is. Ik vraag Allah de Meest Verhevene dat Hij ons succesvol laat zijn in het bereiken van het goede en het oprechte.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN