Vraag & Antwoord

Wat moet een persoon doen als hij/zij de tawaaf of sa'y onderbreekt?

Wat moet een persoon doen als hij/zij de tawaaf of sa'y onderbreekt?

Als een persoon tawaaf (het zeven keer om de Ka'bah lopen als een handeling van aanbidding (veel ontwetende mensen zijn begonnen met het lopen om graven etc., dit is absoluut verboden!!!).) verricht of sa'y (het lopen tussen de heuvels Safa en Marwah, naar het voorbeeld van Haadjar, de vrouw van Ibraahiem (vrede zij met hem)) verricht en zichzelf in een dorstige staat aantreft -of men is een familielid verloren en zoekt hem/haar; men is vermoeid geraakt en wenst even rust te nemen etc. - en de onderbreking is kort en wordt als zodanig herkend ( 'oerfan ), dan mag men de handeling continueren vanaf het moment (d.w.z. plaats) waarop hij gestopt is. Wat betreft het geval wanneer de oproep tot het gebed plaatsvindt en als gevolg daarvan wordt de tawaaf onderbreken, hierover is een meningsverschil tussen geleerden. De meest voorzichtige mening, is dat wanneer men de tawaaf voortzet (na de onderbreking), dat de laatste ronde, die incompleet was achtergelaten, niet geteld wordt, op het moment dat de tawaaf onderbroken werd om te gaan bidden. Ibn Baaz: Fataawa al-Hajj wa l-"Oemrah, p. 80; al-Madjmoe' li n-Nawawi, 8/49.

Het vraagstuk van het nemen van een rustpauze tijdens de tawaaf en/of sa'y is gebaseerd op de voorwaarde dat de tawaaf en sa'y onderbroken dienen te worden. In sa'y is continuïteit geen voorwaarde, volgens de meest correcte mening. al-Moeghni ma'a as-Sharh al-Kabier, 3/414.

Als een persoon dus sa'y verricht en een pauze neemt na een aantal ronden, en vervolgens terugkomt om deze af te maken, dan wordt dit als toegestaan gezien. Wat betreft de continuïteit van de tawaaf hebben de geleerden echter twee meningen:

1. Continuïteit is waadjib (verplicht) en een lange onderbreking, zonder geldig excuus, maakt de tawaaf ongeldig.

2. Continuïteit is een Soennah (vrijwillig) en de tawaaf wordt niet ongeldig, zelfs al was de onderbreking lang. (Dit is de mening waaraan voorkeur wordt gegeven door an-Nawawi in al-Madjmoe', 8/47).

Echter, het is beter om te handelen volgens de eerste mening, om je aan de veilige zijde te bevinden.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN