Vraag & Antwoord

Wat is het tijdstip voor de h’adj?

Wat is het tijdstip voor de h’adj?

 

Alle lof zij Allah.

Het tijdstip van de H’adjj begint met de aanvang van de maand Shawwaal (d.w.z. men kan in de ih’raamstaat (Ih’raam: een toestand waarin het voor iemand verboden is om bepaalde daden te verrichten die op andere tijden toegestaan zijn. De verplichtingen van ‘Oemrah en H’adjj worden verricht in zo’n toestand. Wanneer een persoon in deze staat treedt, is het mentaal en hoorbaar uiten van deze intentie om in ih’raam te treden het eerste wat men dient te doen met als doel het verrichten van H’adjj of ‘Oemrah. In ih’raam draagt een man slechts twee doeken zonder stiksel, namelijk (1) izaar: gedragen om zijn middel wat zijn onderlichaam bedekt, en de andere (2) ridaa-e: gedragen om het bovenste gedeelte van zijn lichaam. Zaken zoals geslachtsgemeenschap, het gebruik van parfum, het knippen van haren en nagels etc. zijn in ih’raam verboden) nemen vanaf de maand Shawwaal maar de h’adjj begint op Yawm at-Tarwiyah, de 8ste dag van dzoe l-H’iddjah) en eindigt of aan het einde van de tiende dag van de maand Dzoe l-H’iddjah, of op de dag van ‘Ied, of op de laatste dag van de maand Dzoe l-H’iddjah, en deze (laatste) is de meest authentieke opinie, conform de Woorden van Allah de Meest Verhevene: “De H’adjj is in de bekende (maan) maanden (ash-hor) (d.w.z. de 10de, 11de en 12de maanmaand van de Islamitische kalender)…” Soerat Al-Baqarah (2), aayah 197

En het woord ash-hor (in het vers) is meervoud, en het basisprincipe wat betreft woorden in meervoudsvorm, is dat hetgeen met ze bedoeld wordt het eigenlijke doel is. Dus de betekenis van deze tijden is dat de H’adjj tijdens deze drie maanden plaatsvindt, en het wordt niet op elk moment in deze maanden dan ook verricht, want de H’adjj wordt op specifieke dagen verricht. De uitzondering hierop zijn de rituelen van tawaaf en sa’y (Sa’y: het ritueel van het lopen tussen de heuvels van as-Safaa-e en al-Marwah)- als we zeggen dat de hele maand Dzoe l-H’iddjah de tijd voor H’adjj is, dan is het toegestaan tawaafoe l-ifaadhah en de sa’y van H’adjj uit te stellen tot de laatste dag van Dzoe l-H’iddjah. Het is niet toegestaan om het langer dan dit uit te stellen, behalve als er enig geldig excuus is om dit te doen, zoals wanneer een vrouw voor tawaafoe l-ifaadhah postnatale bloedingen heeft, en ze bleef bloeden tot na het einde van Dzoe l-H’iddjah. In dat geval heeft ze een excuus voor het uitstellen van tawaafoe l-ifaadhah. Tot zover de tijden voor H’adjj. 

Wat ‘Oemrah betreft; hier is geen specifiek tijdstip voor, het kan op iedere dag van het jaar verricht worden. In de maand Ramadhaan is het (qua beloning) echter gelijk met de H’adjj en in de maanden van de H’adjj; de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) verrichtte al zijn ‘Oemrah in de maand Dzoel-Qi’dah (de maand na Shawwaal): de ‘oemrah van al-H’oedaybiyyah was in de maand Dzoel-Qi’dah, de ‘oemrah van al-Qadhaa-e (‘Oemrah van al-Qadhaa-e: het is zo genoemd omdat het verricht werd in het jaar volgend op het jaar van het Verdrag van al-H’oedaybiyyah, waarin de moslims door de afgodenaanbidders van het verrichten van ‘oemrah weerhouden werden), de ‘Oemrah van al-Dji’raanah (Al-Dji’raanah: een plaats nabij Mekka) was in Dzoe l-Qi’dah en de ‘Oemrah van H’adjj was ook in de maand Dzoel-Qi’dah, en dit toont de uitmuntendheid en voortreffelijkheid van het verrichten van ‘Oemrah in de maanden van H’adjj aan, omdat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) deze maanden verkoos om ze erin te verrichten.

Beantwoord door Sheikh Moh’ammed Ibn Saalih’ al-‘Oethaymien.

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN