Is het beter om over de sokken te vegen of de voeten te wassen (tijdens woedhoo-e)?
Alle lof aan Allah.
De meerderheid van de geleerden, waaronder Aboe H’aniefah, Maalik en as-Shaafi’ie, is van mening dat het beter is de voeten te wassen. Zij zeggen: “Dat is omdat het basisprincipe is de voeten te wassen, dus dat is beter.” Zie al-Madjmoe’ (1/502)
Imaam Ah’mad was van mening dat het vegen over de sokken beter is. Hij gaf hier de volgende bewijzen voor:
1. Het is makkelijker, en de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) koos altijd de makkelijkste weg wanneer hij twee keuzes had, zolang het geen zonde betrof. Als het een zonde betrof, dan zou hij er van de mensen het meest van verwijderd zijn. Overgeleverd door Al-Boekhaarie (3560) en Moeslim (2327)
2. Het is een concessie, en de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Allah houdt ervan dat concessies gemaakt worden, zoals Hij haat dat zonden begaan worden.” Overgeleverd door Ah’mad (5832); door al-Albaani geclassificeerd als Sah’ieh’ in Irwa-e al-Ghaliel (564).
3. Het vegen over de sokken brengt met zich mee dat men zich onderscheidt van de mensen van bid’ah die het (vegen over de sokken) afwijzen, zoals de mensen van de Khaaridjie en de Raafidie.
Er zijn vele ah’adieth van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) die aantonen dat hij beide deed: hij waste zijn voeten en veegde over zijn khoeffayn (sokken van leer). Dit leidde ertoe dat sommige geleerden zeiden dat het vegen over de sokken en het wassen van de voeten hetzelfde was. Dit was de mening van Ibn al-Moendzier (moge Allah hem genadig zijn).
Sheikh al-Islaam ibn Taymieyyah en zijn student Ibn al-Qayyim waren van mening dat elk (van beide) beter kan zijn afhankelijk van de toestand van zijn voeten. Als een persoon sokken draagt, is het beter om erover te vegen. Als zijn voeten bloot zijn, is het beter om ze te wassen en zou hij geen sokken moeten aantrekken, zodat hij erover kan vegen.
Dit wordt aangetoond door de h’adieth van al-Moeghierah ibn Shoe’bah (moge Allah tevreden met hem zijn) die de khoeffayn van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) wilde uitdoen om zijn voeten te wassen. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei tegen hem: “Laat ze, want ik zal ze zuiver (schoon) maken,” dus veegde hij over (zijn khoeffayn). Overgeleverd door Al-Boekhaarie (206); Moeslim (274). Dit toont aan dat het vegen beter is voor degene die sokken draagt.
Dit wordt (verder) ondersteund door de overlevering verhaald door at-Tirmidzie (96), van Safwaan ibn ‘Assaal (moge Allah tevreden met hem zijn) die zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei ons gewoonlijk wanneer we op reis waren onze khoefoef voor drie dagen en nachten niet uit te doen, behalve in het geval van djanaabah (grote onreinheid wanneer ghoesl, de grote wassing, verplicht is). Maar als iemand een wind liet, urineerde of sliep (was het niet nodig ze uit te doen). Geclassificeerd als h’asan (goed) door al-Albaani in Irwa-e al-Ghaliel (104). Het bevel te vegen wijst erop dat het beter is, maar dat het alleen toegepast dient te worden door degene die sokken draagt.
Sheikh al-Islaam ibn Taymieyyah concludeerde: “Wat beter is voor een ieder, is dat wat past in zijn situatie. Voor degene wiens voeten bloot zijn, is het beter zijn voeten te wassen en hij zou geen sokken aan moeten trekken zodat hij erover kan vegen, omdat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de gewoonte had zijn voeten te wassen wanneer ze bloot waren en hij er alleen over veegde wanneer hij khoefoef droeg.”
Ibn al-Qayyim zei in Zaad al-Ma’aad (1/199): “Hij hoeft niet meer te doen dan vereist is met betrekking tot de toestand van zijn voeten. Als hij khoefoef draagt, moet hij erover vegen en ze niet uittrekken, en als zijn voeten bloot zijn, zou hij ze moeten wassen en moet hij geen sokken aandoen om erover te vegen. Dit is de meest correcte mening betreffende de kwestie of vegen of wassen beter is. Dit is de mening van onze Sheikh (d.w.z. Sheikh al-Islaam ibn Taymieyyah).”
Beantwoord door Sheikh Moeh’ammed Ibn Saalih’ al-‘Oethaymien