Vraag & Antwoord

Zaken waarover de Qor-aan berichte dat ook heeft plaatsgevonden

Zijn er dingen die in de Qor-aan zijn genoemd dat deze zullen plaatsvinden en dit ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden?

Alle lof is voor Allah. 

Jazeker, er zijn een aantal dingen die door Allah genoemd zijn de Qor-aan dat deze zullen gebeuren en die daadwerkelijk ook hebben plaatsgevonden, waaronder:

A. De nederlaag van de Perzen door de Romeinen binnen een paar jaar:

Allah (de Verhevene) zegt: “De Romeinen zijn overwonnen. In het nabijgelegen land, en na hun nederlaag zullen zij overwinnen. In enkelen jaren. Aan Allah behoort het bevel, voordien en nadien. En op die dag zullen de gelovigen zich verheugen.” (Soerat ar-Roem (30) aayah 2-4). 

As-Shawkaanie zei: “De Romeinen zijn verslagen door de Perzen. De ongelovigen van Mekkah waren hier blij om en zeiden: “Degenen die geen ‘boek’ hebben degenen die een ‘boek’ hebben verslagen!” Zij  provoceerden hiermee de moslim en zeiden: “Wij zullen jullie ook verslaan zoals de Perzen de Romeinen hebben verslagen.” De moslims wilden graag zien dat de Romeinen zouden zegevieren, omdat ze mensen van het Boek zijn.  “..En na hun nederlaag zullen zij overwinnen.” Oftewel: nadat de Romeinen verslagen werden door de Perzen zullen zij de Perzen verslaan.

Imaam az-Zaddjaadj zei: “Dit vers is een van de verzen die erop duiden dat de Qor-aan afkomstig is van Allah, omdat het berichtgeving bevat wat er (in de toekomst) zal zijn, en niemand weet dit behalve Allah.” Einde citaat uit Fet-h’ al-Qadier (4/214). 

B. Vijandschap tussen de christelijke sekten tot de Dag der Opstanding.

Allah (de Verhevene) zegt: “Wij hebben daarop vijandschap en haat tussen hen doen ontstaan tot op de Dag der Opstanding. En Allah zal hun duidelijk maken wat zij plachten te doen.” (Soerat al-Maa-iedah (5) aayah 14). 

Ibn Kethier zei: “Wij hebben daarop vijandschap en haat tussen hen doen ontstaan”  Oftewel: “Wij hebben vijandschap en haat voor elkaar doen ontstaan. En zij zullen zo blijven tot aan het aanbreken van het Uur. Zo is er tussen de verschillende gemeenschappen van christenen van verschillende rassen onder elkaar nog steeds haat, de ene sekte verkettert en vervloekt de ander. Elk sekte vervloekt en verkettert de ander in deze wereld.” Zie Tefsier Ibn Kethier (2/34).

C. Wat Allah Zijn profeet beloofde dat hij hem de overwinning zou geven van zijn religie boven de andere religies.

Allah (de Verhevene) zegt: “Hij is het Die Zijn boodschapper heeft gezonden met de leiding en de ware godsdienst, om deze te doen zegevieren over alle godsdiensten, ook al hebben de afgodenaanbidders er een afkeer van.” (Soerat at-Tawbah (9) aayah 33. En de uitspraak van Allah (de Verhevene): “Hij is Degene Die Zijn boodschapper met de Leiding en de ware godsdienst (de Islaam) heeft gezonden om deze over alle godsdiensten te doen zegevieren. En Allah is voldoende als Getuige.” (Soerat al-Fet-h’ (48) aayah 28). En de uitspraak van Allah (de Verhevene): “Hij is Degene Die Zijn boodschapper heeft gezonden met de Leiding en de ware godsdienst (de Islaam) om deze laten zegevieren over alle (vormen van) godsdienst, ook al haten de afgodenaanbidders het.” (Soerat as-Saf (61) aayah 9).

Imaam al-Qortobi zei: “En zo geschiedde het, wanneer Aboe Bakr met zijn legers slag ging leveren maakte hij hen bekend met de belofte van Allah van de overwinning, zodat zij overtuigd raakten van deze overwinning en met succes hiermee begonnen. ‘Oemar was ook gewend zo te doen. Zo bleef de overwinning achtereenvolgens doorgaan zowel in het oosten en het westen, ter land en ter zee.” Zie Tefsier al-Qortobi (1/75).

D. De inname en ‘opening’ van Mekkah. 

Allah (de Verhevene) zegt: “En voorzeker, Allah heeft de droom van Zijn boodschapper bewaarheid: dat jullie zekerde Masdjied Al-H’araam zullen binnengaan, als Allah het wil in veiligheid, jullie hoofden kaal scherend en het hoofdhaar kort snijdend, zonder vrees. Hij (Allah) weet wat jullie niet weten en Hij bracht daarnaast een andere overwinning.” (Soerat al-Feth (48 ) aayah 27).

Imaam at-Tabari zei: “Allah heeft Zijn boodschapper (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de waarheid laten zien toen hij in zijn droom zag dat hij en zijn metgezellen veilig en wel de Masdjid Al-H’araam  binnen zullen gaan zonder angst en vrees te hebben van de afgodenaanbidders, sommige van hen hun hoofden kaalscherend en sommigen kort snijdend.” Einde citaat. Zie Tefsier at-Tabari (26/107).

E. De gebeurtenis van de slag van Badr.

Allah (de Verhevene) zegt: “En (gedenkt) toen Allah jullie beloofde dat er één van de twee groepen (van jullie vijanden) zeker voor jullie zou zijn. En jullie wensten dat zij die geen wapens bij zich droegen voor jullie zouden zijn. Maar Allah wenst dat de Waarheid bewaarheid wordt door zijn Woorden en Hij roeit de ongelovigen uit.” (Soerat al-Anfaal (8) aayah 7).

Ibn al-Djawzie zei over de betekenis van dit vers: “Gedenk toen Allah jullie beloofde de overwinning te behalen op van de twee groepen van jullie vijanden” de twee groepen waren: Aboe Soefyaan en de karavaan vol met bezittingen die hij bij zich had, en Aboe Djahl en degenen die met hem waren van de Qoeraysh. Toen Aboe Soefyaan zijn karavaan in veiligheid bracht schreef hij aan de Qoeraysh: “Als jullie vertrokken zijn uit Mekkah om jullie karavaan in veiligheid te brengen dan heb ik de karavaan reeds in veiligheid gebracht.” Aboe Djahl zei: “Bij Allah, wij zullen niet terugkeren!” De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) wil zijn metgezellen peilen en hun mening weten, de metgezellen hadden een afkeur om de vijand te ontmoeten. Zij wensten de karavaan waarin de buit was zonder strijd te leveren. En dit is de uitspraak van Allah: “En jullie wensten dat zij die geen wapens bij zich droegen voor jullie zouden zijn.” Zie Zaad al-Masier (3/324).

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN