Vraag & Antwoord

Het geloof in de Boeken en de profeten

Wie zijn de profeten die door Allah zijn gezonden? Welke Boeken zijn tot deze  profeten geopenbaard?

Alle lof is voor Allah.

Toen Allah Aadam liet neerdalen naar de aarde en zijn nakomelingen zich verspreidden liet Allah hen niet verwaarloost maar Hij heeft voorzieningen voor hen geschapen en heef tot hem (Aadam) en Zijn zonen (nakomelingen) openbaringen gezonden. Sommigen van hen geloofden en sommigen van waren ongelovig: Allah (de Verhevene) zegt: “En voorzeker. Wij hebben aan iedere gemeenschap een boodschapper gezonden (die zei:) "Aanbidt Allah en houdt afstand van de Thagoet." En er zijn er onder hen die Allah leidde en er zijn er die Hij tot de dwaling veroordeelde.” (Soerat an-Nah’l (16) aayah 36). 

En de Goddelijke boeken die door Allah geopenbaard werden waren er vier: de Torah en het Evangelie en de Zaboer (Psalmen) en de Qor-aan. Allah (de Verhevene) zegt:  “Hij heeft aan jou het Boek met de Waarheid neergezonden, bevestigend wat daaraan voorafgegaan was, en Hij zond de Thora en de Indjîl neer.” (Soerat Aal ‘Imraan (3) aayah 3)..

Allah (de Verhevene) zegt: “en Wij gaven Daawood de Zaboer (Psalmen).” (Soerat al-Israa’(17) aayah 55). 

De profeten en boodschapper zijn er veel, niemand weet hun aantal behalve Allah. Over sommige van hen heeft Allah ons bericht en over sommigen niet zoals Allah (de Verhevene) zegt: “En (Wij zonden) boodschappers waarover Wij jou waarlijk reeds verhaald hebben en (Wij zonden) boodschappers waarover Wij jou niet verhaald hebben.” (Soerat al-an-Nisaa-e (4) aayah 164). 

Het is een plicht voor de moslim te geloven in alle Boeken die gezonden zijn en alle profeten die gestuurd zijn zoals Allah (de Verhevene) zegt: “O jullie die geloven! Gelooft in Allah en Zijn boodschapper en in wat Hij aan Zijn boodschapper openbaarde en in de Schrift die Hij vroeger openbaarde. En wie ongelovig is aan Allah en Zijn Engelen en Zijn Boeken en Zijn boodschappers en de Laatste Dag: hij is waarlijk ver weg gedwaald.” (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 136). 

Een boodschapper en een profeet zijn twee namen voor één benaming en dat is een degene onder de mensen die door Allah gezonden is naar deze mensen die hen uitnodigt tot het aanbidden van Allah alleen zonder deelgenoten. Profeten en boodschappers die door Allah zijn uitverkoren en mensen oproepen tot het aanbidden van Allah en Zijn religie verkondigen aan de mensen: “(Wij zonden) boodschappers als brengers van verheugende tijdingen en als waarschuwers opdat de mens geen excuus tegenover Allah zou hebben en de boodschappers. En Allah is Almachtig, Alwijs.” (Soerat an-Nissaa’(4) aayah 165). 

Door de eeuwen heen zijn er vele profeten en boodschappers* tot de mensen gezonden. Allah heeft in de Qor-aan in totaal vijfentwintig van hen genoemd en het is verplicht voor de moslis in hen allen te geloven. De profeten zijn: Aadam, Idries, Noeh, Hoed, Saalih, Iebrahim, Lot, Isma’iel, Ishaaq, Ya’qoeb, Jozef, Shoe’aib, Ayyoeb, Dzoel kifl, Moesa, Haaroen, Daawoed, Soelaymaan, Elias, Elisa, Yoenus, Zakariya, Yah’ya, ‘Iesa en Mohammed, vrede zij met hen allen.

De Qor-aan is het grootste Goddelijke Boek van alle neergezonden Boeken en tevens de laatste en ook schaft de Qor-aan alle voorgaande Boeken af en is dominerend erover. Het is verplicht om ernaar te handelen. Allah (de Verhevene) zegt: “En Wij hebben aan jou het Boek (de Qor-aan) met de Waarheid neergezonden, ter bevestiging van de Schrift die eraan vooraf ging en ter bescherming. Oordeel dus onder hen met wat Allah neergezonden heeft.” (Soerat al-Maa’iedah (5) aayah 48). 

Allah heeft uit de mensheid profeten en boodschappers doen voortkomen en uitverkoren en heeft hen naar alle naties gestuurd. Allah heeft hen opgedragen uit te nodigen tot het aanbidden van Allah alleen en de wetgevingen te verduidelijken waarin geluk is in zowel deze wereld als het Hiernamaals, en blijde tijdingen te geven voor degenen die geloven met het Paradijs en degenen die niet geloven te waarschuwen voor het Hellevuur. Allah (de Verhevene) zegt: “En voorzeker, Wij hebben aan iedere gemeenschap een boodschapper gezonden (die zei:) "Aanbidt Allah en houdt afstand van de Thagoet." En er zijn er onder hen die Allah leidde en er zijn er die Hij tot de dwaling veroordeelde.” (Soerat an-Nahl (16) aayah 36).

Allah heeft sommige van de profeten bevoorrecht boven anderen. En de beste profeten zijn de Oeloe al-‘Azm (Oeloe al-'Azm: het wedijveren en het verrichten van inspanningen). Dit waren Noeh’, Ibrahiem, Moessa, ‘Iessa en Mohammed, vrede zij met hen allen. En de beste van hen allen is Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem). Elk profeet werd expliciet gestuurd naar zijn eigen volk totdat Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gestuurd werd tot alle mensen en hij was de laatste en de beste van alle profeten. Allah (de Verhevene) zegt: “En Wij hebben jou niet anders gezonden dan aan de gehele mensheid en als een verkondiger van verheugende tijdingen en als een waarschuwer. Maar de meeste mensen weten het niet.” (Soerat Saba-e (34) aayah 28).

De profeten en boodschappers zijn uitverkoren door Allah en heeft hen als voorbeeldenvoor hun naties laten zijn. Allah heeft hen onderwezen, de beste manieren bijgebracht en geëerd met de boodschap en hen beschermd tegen het vervallen in zondigheid en ondersteunde hen met wonderen. Zij waren de meest volmaakte mensen wat betreft de schepping en menselijke ethiek en hadden de meeste kennis over de religie van Allah, waren meest waarheidsgetrouw, en hadden de beste levensloop en  biografie. Allah (de Verhevene) zegt: “En Wij maakten hen tot leiders, die leiding gaven volgens Ons bevel. En Wij openbaarden aan hen goede daden te verrichten en de salaat te onderhouden en de zakât te geven. En zij waren aanbidders van Ons.” (Soerat al-Anbiyaa-e (21) aayah 73).

Aangezien de profeten en boodschapper deze hoge status van gehoorzaamheid en goede manieren hadden heeft Allah ons bevolen hen te volgen. Allah (de Verhevene) zegt: “Zij zijn degenen die Allah Leiding gaf: volgt dus hun leiding.” (Soerat al-An’aam (6) aayah 90).

Alle kwaliteiten en deugden van de profeten en boodschappers zijn aan de orde voor onze profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) en hij is vereerd door Allah met een geweldige hoge morele karakter en vandaar dat Allah ons heeft opgedragen hem te volgen in alles: “Voorzeker, de boodschapper van Allah is voor jullie een goed voorbeeld.” (Soerat al-Ah’zaab (33) aayah 21). 

Geloven in alle profeten en boodschappers is een van de pijlers van het islamitische geloof, het geloof van de  moslim is incompleet totdat hij in alle profeten gelooft, want allen nodigden zij uit naar een geloofsovertuiging en dit is het geloof in Allah alleen. Allah (de Verhevene) zegt: “Zeg (O Mohammad): "Wij geloven in Allah en wat er aan ons is neergezonden en wat er is neergezonden aan Ibrahîem en Isma'iel en Ishaaq en Ya'qoeb en de kinderen van Ya'qoeb en wat er is gegeven aan Moessa en ‘Iessa en wat er is gegeven van hun Heer aan de profeten, wij maken geen onderscheid tussen één van hen en wij onderwerpen ons aan Hem." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 136). 

Uit het boek “Oesoel ad-Dien al-Islaami” van  Sheikh Mohammed ibn Ibraahiem at-Tuwaijri. 

 

* Iedereen die een openbaring vanuit de hemel krijgt is een profeet, (Nabiey) wanneer hij echter met een specifieke boodschap gestuurd wordt dan is hij een boodschapper (Rasoel). Een profeet is iemand die een openbaring krijgt die de boodschap van een boodschapper voor hem bevestigd. Terwijl een boodschapper een openbaring krijgt van een nieuwe wetgeving die gestuurd wordt naar een ongelovig volk. Zowel de profeet als de boodschapper worden bevolen om naar datgene wat aan hen geopenbaard is uit te nodigen net zoals dit de taak van elke gelovige is. Een Nabiey is een profeet, en een Rasoel is een boodschapper. Elke Rasool is een Nabiey, maar niet elke Nabiey is daarom ook een Rasoel: een boodschapper is degene die de openbaring van een nieuwe wet (sharie’ah) ontvangt en een profeet (Nabiey) is degene die gestuurd werd om de wet te bevestigen van degene die hem voortging. En Allah weet het beste.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN