Vraag & Antwoord

De kern van het geloof in de Heilige Schriften

Wat is de betekenis van geloof in de Heilige Schriften?

Alle lof is voor Allah. Voorts:

Het geloof in de Heilige Boeken omvat vier dingen:

Allereerst: 

De overtuiging alle Heilige Boeken of Schriften neergedaald zijn van Allah, en dat Allah ermee gesproken heeft hetzij Woorden die gehoord zijn zonder de tussenkomst van een engel (Djibriel), of door een openbaring waarmee een boodschapper van de engelen tot een boodschapper van de mensen komt, of Woorden die Allah Eigenhandig geschreven heeft zoals Allah (de Verhevene) zegt: “Het past de mens niet dat Allah tot hem spreekt, behalve door middel van een openbaring of van achter een scherm of door het zenden van een gezant (Djibriel), die het dan openbaart met Zijn toestemming, zoals Hij wil. Voorwaar, Hij is Verheven, Alwijs.” (Soerat ash-Shoeraa’(42) aayah 51). Allah (de Verhevene) zegt ook: “En Allah voerde een gesprek (rechtstreeks) met Moesa.” (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 51).

Allah zegt ten aanzien van de Thorah: “En Wij schreven hem voor in de Tafelen over alle zaken, als een vermaning en als een uiteenzetting over alle zaken.” (Soerat al-A’raaf (7) aayah 145).

Ten tweede: 

De details die genoemd worden door Allah over deze Boeken dient ook gedetailleerd erin geloofd te worden, het zijn Boeken die door Allah genoemd zijn in de Qor-aan. Dit zijn: de Qor-aan, de Thorah, de Indjiel, de Zaboer, en de Soeh’oef van Ibraahiem en Moesa. Wat in het algemeen genoemd is van deze boeken dienen wij ook in het algemeen en als een geheel in te geloven. Wij zeggen over deze Boeken waarmee Allah Zijn boodschapper ons heeft opgedragen: “Ik geloof in wat Allah van het Boek heeft neergezonden.” (Soerat as-Shoeraa (42) aayah 15). 

Ten derde: 

Het geloven in wat er genoemd is van berichten zoals de berichten van de Qor-aan en de berichtgevingen van wat niet veranderd en verdraaid is van voorgaande Boeken, 

Ten vierde: 

Het geloof dat Allah de Qor-aan heeft neergedaald  als een oordeler over de voorgaande Boeken en ter bevestiging van voorgaande (niet veranderde) Boeken. Allah (de Verhevene) zegt: “En Wij hebben aan jou het Boek (de Koran) met de Waarheid neergezonden, ter bevestiging van de Schrift die eraan vooraf ging en ter bescherming.” (Soerat al-Maa-iedah (5) aayah 48). De exegese geleerden zeiden: ‘ter bescherming’ oftewel geloofwaardig (dat deze Boeken neergezonden zijn) en als getuige van de eerdere boeken die neergezonden zijn. Met ‘Waarheid’ betekent dat de Qor-aan de waarheid erkent wat er gekomen is in voorgaande Boeken, de veranderingen en verdraaiingen die mensenhanden hebben verricht ontkennend. De Qor-aan oordeel ook met ‘Nashk’ (opheffing) van de geldigheid van voorgaande Boeken en ook de oordelen die erin gekomen zijn en het invoeren van nieuwe bepalingen en wetgevingen. Daarom onderwerpt eenieder die niet op zijn hielen valt hieraan (de Qor-aan) die vasthield aan de voorgaande Boeken zoals Allah (de Verhevene) zegt: “Degenen die Wij daarvóór (vóór de Qor-aan) de Schrift gegeven hebben: zij geloven erin. En wanneer hij (de Qor-aan) aan hen voorgedragen wordt, zeggen zij: "Wij geloven erin. Voorwaar, het is de Waarheid van onze Heer. Voorwaar, wij hadden ons ervóór al overgegeven (aan Allah)." (Soerat al-Qasas (28) aayah 52-53).

De verplichting voor de islamitische natie is om de Qor-aan te volgen en hieraan vast te klampen en het recht ervan te handhaven zoals Allah (de Verhevene) zegt: “En dit is een Boek dat Wij hebben neergezonden als een zegen, volgt het daarom en vreest (Allah), hopelijk zullen jullie begenadigd worden.” (Soerat al-An’aam (6) aayah 155). 

En de betekenis van vasthouden aan het Boek van Allah is het legitiem verklaren wat het legitiem verklaard heeft en verboden verklaren wat het verboden heeft verklaard, de bevelen ervan te gehoorzamen, de waarschuwingen ervan in acht te nemen, na te denken over de voorbeelden die erin genoemd zijn, leringen trekken uit de verhalen die erin genoemd zijn, te stoppen bij de grenzen, het handelen naar de oordelen ervan, het verdedigen ervan, het memoriseren en aandachtig lezen ervan, de betekenissen ervan te overpeinzen, en het uitnodigen ernaar met de juiste kennis en inzicht. 

Dit geloof heeft grote vruchten voor de dienaar als resultaat waar hij mee begunstigd wordt, waaronder:

1 – Beseffen dat Allah grote zorg en aandacht heeft besteed aan Zijn dienaren, aangezien Allah voor elk volk een Heilige Schrift heeft neergezonden waarmee zij naar de waarheid en leiding geleid worden.

2 – Het begrijpen van de wijsheid van Allah in Zijn Wetten aangezien Hij voor elk volk een wetgeving heeft ingevoerd dat past bij hun situatie zoals Allah (de Verhevene) zegt: “Voor een ieder onder jullie hebben Wij een Wet en een manier van leven bepaald.“ (Soerat al-Maa-iedah (5) aayah 48). 

3 – De plicht om Allah te danken voor dit grote zegen en deze grote gunst. 

4 – Het belang van de grote zorg voor de Qor-aan door het lezen en de betekenis ervan te begrijpen, en het ernaar handelen. 

En Allah weet het beste.

Zie ‘a’Laam as-Soennah al-Manshoerah’ blz. 90-93 en ‘Sharh Oesoel at-Thalaathah’ van Sheikh Ibn 'Oethaymeen blz. 91,92.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN