Vraag & Antwoord

Het is Soennah om na het begraven van de dode staand de smeekbeden te doen

Dient degene die smeekbeden doet voor de overledene na het begraven deze smeekbeden staand te doen?

Alle lof zij Allah.

Het is aanbevolen om staand smeekbeden te doen voor de overledene na het bergraven. Het is overgeleverd door Aboe Daawoed (3221) via 'Oethmaan ibn "Affaan: "Als de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) klaar was met het begraven dan stond hij en zei: "Vraag vergiffenis voor jullie broeder en vraag voor hem standvastigheid, want waarlijk hij wordt nu ondervraagd (door engelen)." Sah'ieh' verklaard door Sheikh al-Albaanie in Sah'ieh' Aboe Daawoed.

In "Kashf al-Qinaa'" (2/134) is het volgende vermeld: "De smeekbede wordt aanbevolen voor de overledene, staande bij het graf na de begrafenis." Dit is genoemd door imaam Ah'mad (moge Allah hem genadig zijn). Einde citaat.

In de voetnoot van Albadjermie (1/497): "Dat degene die smeekbeden doet staande is, is beter." Einde citaat.

De geleerden van het permanente comité voor het uitgeven van Fataawa (9/17) werden gevraagd: "Word er voor de dode na de begrafenis zittend of staand de smeekbeden verricht? Welke is beter?"

Zij antwoordden: "Het is Soennah voor degene die na het begraven smeekbeden wil verrichten voor de dode dit staand te doen." Einde citaat.

En Allah weet het beste

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenaddjid (moge Allah hem beschermen)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN