Vraag & Antwoord

‏Mogen vrouwen aanwezig zijn bij begrafenissen?

Ik vraag me al een tijdje af of je als vrouw zijn op de begrafenis aanwezig mag zijn? Ik heb gehoord dat het niet mag omdat vrouwen zich niet in kunnen houden en hard gaan huilen etc. En mag je om een dode huilen?

In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.

De profeet (vrede en zegening van Allah zij met hem) heeft vrouwen afgeraden om een Djanaazah (begrafenis) te volgen. Oem 'Atiyyah (moge Allah tevreden met haar zijn) heeft gezegd: "Wij werden afgeraden om Djanaazah te volgen, maar het is ons niet verboden gesteld." (Overgeleverd door Moeslim in zijn Sah'ieh').

De meeste geleerden hebben gezegd dat het afgeraden is voor vrouwen om bij begrafenissen aanwezig te zijn. Dit is de mening van de Metgezellen Ibn Mas'oed, Ibn 'Omar, Ibn Oemamah, 'Aa-ieshah en anderen, moge Allah tevreden zijn met hen allen. (Zie het boek van an-Nawawi genaamd al-Madjmoe' (5/678)).

Het is beter voor een vrouw om begrafenissen te vermijden, dit ten eerste omdat de Profeet (vrede en zegening van Allah zij met hem) het vrouwen afgeraden heeft, en ten tweede omdat vrouwen emotioneler zijn dan mannen. Vooral in deze tijd zijn vrouwen aangelegd dan de vrouwen in de tijd van de Profeet (vrede en zegening van Allah zij met hem). In die tijd hadden vrouwen meer godsvrees (taqwa), meer kennis over de Islam en toch werden zij afgeraden om het te doen, dus laat staan nu, waarbij het niveau omtrent deze zaken nog veel lager ligt.

Verder is de mens van vlees en bloed en niet van graniet en staal. Overgeleverd van Anas ibn Malik (moge Allah tevreden met hem zijn):"dat toen Ibrahim (moge Allah tevreden met hem zijn - dit was de zoon van de Profeet) stierf de ogen van de Profeet (vrede en zegening van Allah zij met hem) druppelden van tranen. Hierop zei Abdoe r-Rah'maan ibn 'Awf (moge Allah tevreden met hem zijn) tegen de Profeet (vrede en zegen van Allah zij met hem): "O Boodschapper van Allah, huil jij ook (om de dood van een persoon)?" Hij zei: "O, ibn 'Awf, voorwaar, het is een barmhartigheid" en hij herhaalde dit. Verder zei hij: "Voorwaar, het oog huilt, het hart is verdrietig, wij zeggen niks dan hetgeen waarover Allah tevreden is, en wij treuren om jouw afscheid." (Sah'ieh' Al-Boekhaarie, 1220).

Echter, verschillende ah'aadieth maken het heel duidelijk dat er gewaakt moet worden tegen extremen hierin. De Profeet (vrede en zegen van Allah zij met hem) heeft gezegd: "Hij is niet van ons, degene die zijn wangen slaat, zijn kleding kapot scheurt en schreeuwt met het geschreeuw van de Djaahiliyyah." (Overgeleverd door Sah'ieh' Al-Boekhaarie 1294, Fath 3/163, Sah'ieh' Moeslim 103, Ahmed 1/244). Men dient het lot van Allah te accepteren, en men dient te handelen in overeenstemming met de aayah: "Degenen die wanneer een ramp hen treft zeggen: 'Ienna lillaahi wa ienna ielayhie radjie'oen' ('Voorwaar, aan Allah behoren wij, en voorwaar, tot Hem zullen we terugkeren)."(vertaling van de betekenis, Soerat al-Baqarah aya 156).

En Allah weet het beste.

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN