Vraag & Antwoord

De beenderen van de doden uit het graf halen om er een ander in de plaats te begraven

Wanneer wij twee graven hebben gegraven om er onze doden te begraven, is het dan toegestaan nadat dit doden stoffelijk overschot zijn geworden hun botten eruit te halen en deze te plaatsen in een put om vervolgens anderen in hun plaats te begraven? Dit is vanwege de beperkte ruimte om meer graven te bouwen aangezien de grond alleen maar toereikend is voor twee graven en een put voor de botten.

Alle lof zij Allah.

Als de overledene wordt begraven in het graf, dan is het verplicht om de overledene te laten in zijn graf tot hij vergaat, en er niets meer overblijft van zijn stoffelijke overschot. Het is niet toegestaan om het graf te openen en het stoffelijk overschot van de dode eruit te halen. De dode heeft het meeste recht om in zijn graf te blijven en vervolgens volledig te ontleden.

Al-Imaam As-Shaafi'ie zei over iemand die iets graaft en stuit op een menselijke skelet: "Als deze botten eruit gehaald worden is het gepast deze weer terug te zetten." Einde citaat. (Zie het boek al-Oem:1/316).

Al-Imaam an-Nawaawi (moge Allah hem genadig zijn) zei in "al-Madjmoo' (5/273): "Het opgraven van een stoffelijk overschot zonder een geldige religieuze reden is niet toegestaan. Hierover is er eensgezindheid tussen onze metgezellen (geleerden van As-Shaafi'ie leer). Het is toegestaan het graf te ruimen wanneer de dode volledig ontleed en zand is geworden, in dit geval is het toegestaan een ander in de plaats te begraven. Het is tevens toegestaan om de grond gebruiken voor nuttige doeleinden en andere vormen van gebruik. Onze metgezellen zijn hierover eensgezind. Als de grond geleend is dient deze terug gegeven te worden aan de eigenaar. Dit alles is toegestaan wanneer er niets meer overblijft van overblijfselen van botten e.d. Onze metgezellen- moge Allah hen genadig zijn- zeiden: "Dit is afhankelijk van het land, en de grond en men dient de experts in te lichten die hierover kennis hebben (wanneer een dode volledig ontleend of na hoeveel jaren dit proces is)." Einde citaat.

Ibn Qoedaamah zei in "al-Moeghnie" (2/194): "Wanneer we met zekerheid weten dat de dode volledig ontleend is en zand is geworden, is het toegestaan het graf te (her) gebruiken, en een ander hierin te begraven. Wanneer men twijfelt aan de ontleding van de overledene dient met hierover de experts te vragen en in te lichten. Wanneer er gegraven wordt en er op een stoffelijk overschot gestuit wordt dien dit stoffelijk overschot teruggezet te worden, en op een andere plaats te graven. Dit is gesteld door imaam Ah'mad." Einde citaat.

Als er geen plaats om een dode te begraven, en er geen mogelijkheid is behalve wanneer een ander graf geopend wordt, is het in dit geval uit noodzaak toegestaan een ander hierin met de al aanwezige dode te begraven. Maar het is niet toegestaan om de botten van de eerste uit het graf te halen.

In Toefh'at al-Moeh'taadj (3 / 173) is het volgende gekomen: "Het is niet toegestaan om een dode te plaatsen in het graf van een andere dode, al zijn zij van hetzelfde geslacht, wanneer er hier geen noodzaak voor is. Echter wanneer er sprake is van een noodzaak is het in dit geval toegestaan zoals gekomen is in "al-Inbtidaa" oftewel: het is toegestaan om twee doden in een en zelfde graf te plaatsen.

In "Fataawa al-Fiqhiyyah al-Qoebraa" van ibn H'adjar al-Haythamie (moge Allah hem genadig zijn) (2/14) is het volgende gekomen:

"Wanneer een graf wordt geopend denkende dat er niets meer over is van het stoffelijke overschot van de overledene, en plots worden wel botten gevonden, is het verplicht om te botten weer te herbegraven. Het is niet toegestaan om iemand in dit graf van een dode te begraven voordat de eerdere dode volledig ontleend is."

In het boek "Rawdah" en andere boeken is het volgende gekomen: "Het is niet toegestaan om een graf van een dode op te openen en een ander in de plaats te begraven voor de volledige ontleding van de eerste dode bij experts van de desbetreffende grond waarin de doden begraven liggen. Wanneer er gegraven wordt en men stuit op een bot voordat men volledig klaar is met het graven, is het verplicht weer zand terug te plaatsen in het graf. Wanneer de botten aan het einde van het graven gevonden worden, dienen deze aan de zijkant van het graf geplaatst te worden en is het in dit geval –uit noodzaak– toegestaan een ander in hetzelfde graf te begraven." Einde citaat.

Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Als de eerste dode al in zijn graf ligt, dan is hij degene die het meeste recht heeft op het graf. Er dient geen tweede dode erbij geplaatst te worden, behalve wanneer hiervoor een dringende noodzaak voor is." Einde citaat.(Zie Sharh'oe al-Moemti': 5/369)

Sheikh Ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd: "We hebben een begraafplaats voor de doden in de vorm van een ondergrondse kamer onder de grond waarin een dode gelegd wordt. Na een jaar wordt de graag geopend en wordt er een andere dode erin gegraven (samen met de eerdere dode). Is het zo dat een zondaar een kwelling ondergaat en de weldoener hiermee gekwetst wordt wanneer zij in hetzelfde graf liggen?"

Hij antwoordde:

"De Soennah is dat elk dode apart begraven wordt in een apart graf, dit wanneer er genoeg grond voorhanden is, en het mogelijk is elke dode een eigen graf te geven. Dit is Soennah, zoals de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) de doden in de Baqie' begraafplaats elk in zijn eigen graf begroef. Maar wanneer er niet genoeg grond voorhanden is om ieder in zijn eigen graf te begraven dan is het in dit geval toegestaan om meerdere mensen in een graf te begraven. Een zondaar wordt zijn zonde aangerekend en een weldoener en een vrome wordt beloond voor zijn goede daden (al zijn zij in hetzelfde graf): "En niemand bedrijft iets of het rust op hemzelf en geen enkele drager draagt de last van een ander." (Soerat al-An'aam (6) aayah 164)."Maar men zou om zoveel mogelijk proberen eenieder individueel te begraven, ieder en zijn eigen graf afzonderlijk, en niet meer doden in een graf te plaatsen." (http://www.ibnbaz.org.sa/mat/14091).

Op basis van dit, dienen de moslims samen te werken om de doden op de legitieme manier begraven en te streven naar meerdere begraafplaatsen zodat elke dode in zijn eigen graf begraven wordt.

Als dit niet mogelijk is, dan is het toegestaan om een dode te plaatsen bij een andere dode uit noodzaak. Maar de botten van de eerste dode dienen niet verwijderd te worden uit het graf, maar deze dienen aan de zijkant van het graf gelegd te worden en vervolgens de tweede dode te begraven.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid (moge Allah hem beschermen)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN