Wanneer een moslim komt te overlijden, veranderen de leden van de moskee deze gebedsplaats na het Maghreb en "Ishaa-e gebed in een plaats van condoleance voor een periode van drie dagen. Er worden stoelen geplaatst binnen in de moskee waarop de nabestaanden en familieleden van de overledene zitten, vervolgen brengen de mensen eten en drinken mee voor eenieder. Behoort deze handeling tot de Soennah handeling en is er een gegrond bewijs hiervoor?
Alle lof zij Allah.
Zitten voor de condoleance en het bereiden van voedsel voor rouwenden, in de moskee of in het huis is, is een innovatie (Bid'ah) uitgaande van de overlevering van Djarir ibn 'Abdoellaah al-Badjallie (moge Allah tevreden over hem zijn) dat hij zei: "Wij beschouwden het verzamelen van de nabestaanden van de overledene en het bereiden van voedsel na de begrafenis als "an-Niyaah'ah' (het gejammer en geweeklaag over de overledene). Overgeleverd door Ah'mad (6866) en Sah'ieh geclassificeerd door Sheikh Al-Albaanie (moge Allah hem genadig zijn).
Al-Imaam As-Shaafi'ie (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Ik heb een afkeer van het verzamelen van de nabestaanden voor de condoleance, al gaat dit niet gepaard met geweeklaag, want dit vernieuwt het verdriet, en er zijn onnodige hoge kosten aan verbonden zoals het bereiden van voedsel." Einde citaat uit zijn boek "al-Oem" (1 / 318).
Al-Imaam as-Shiraazi (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Het is afkeurenswaardig te zitten voor de condoleance, want dit is een innovatie, en elke innovatie (nieuwigheid) is een Bid'ah." Einde citaat
Al-Imaam an-Nawawi (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Imaam As-Shaafi'ie en de metgezellen (van de Shaafi'ie wetschool) hebben een duidelijk hun afkeer aangeduid voor het zitten van de nabestaanden in een huis met de bedoeling dat degenen die hen willen condoleren er naartoe gaan. Maar ze zouden moeten vertrekken naar hun dagelijkse bezigheden en wie ze dan tegenkomt dient hen te condoleren. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen hierin in het zitten om speciaal gecondoleerd te worden door mensen." Einde citaat uit de uitleg van Sharh'oe al-Moehaddab (5 / 278).
In de "Encyclopedie voor de jurisprudentie" (Al-Mawsoe'ah al-Fiqhiyyah (12/189) is het volgende gekomen: "De geleerden hebben het afkeurenswaardig geacht dat mensen (nabestaanden van de overledene) gaan zitten in de moskee voor de condoleance, waaronder de geleerden van de As-Shaafi'ie en H'anbalie wetschool. Dat is dat de familie van de overledene op een bepaalde plek gaan zitten zodat degenen die willen condoleren hun op die plaats kunnen condoleren, dit is een nieuwigheid en een Bid'ah, want het wakkert verdriet opnieuw aan."
Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd: "Wat is het oordeel over doelbewuste condoleance door naar het huis van de familie van de overledene te gaan bedoeld om te condoleren?"
Hij antwoordde: "Dit heeft geen oorsprong in de Soennah, maar wanneer iemand dichtbij het huis van de familie van de dode woont en vreest dat als hij niet gaat dit een verbreking en breuk is van de band, dan is dit geen probleem. Maar voor de familie van de overledene is het niet voorgeschreven dat ze bijeenkomen in het huis om de rouwenden te ontvangen. Want de Selef beschouwden dit als "an-Niyaah'ah' (geweeklaag). Zij dienen zich niet speciaal zich te verzamelen in hun huis, en als iemand hen tegenkomt op de markt of in de moskee dan dient men hen te condoleren. Hier zijn twee zaken aan de orde:
De eerste: het gaan naar het huis van de familie van de overledenen speciaal om te condoleren, dit is niet voorgeschreven. Behalve wanneer iemand een familie is, en hij vrees dat dit leidt tot een familiebreuk.
Ten tweede: Het speciaal zitten om de rouwenden die komen condoleren te ontvangen. Dit heeft geen basis in de Islaam, maar de Selef beschouwden dit als "an-Niyaah'ah'. Einde citaat van Madj'moo al-Fataawa (17/342).
De zaak wordt erger wanneer de samenkomst van de familie in de moskee is, want de moskeeën zijn niet voor dit doel gebouwd.
Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd: "Wat is het oordeel van het zetten van stoelen in de moskee waarop de familie van de overledene gaan zitten zodat zij gecondoleerd kunnen worden?"
Hij antwoordde: "Het condoleren in de moskee is niet wettig en voorgeschreven, want de moskee is niet gebouwd voor dit doeleinde, maar is gebouwd voor de gezamenlijke gebeden, het lezen van de Qor-aan, het gedenken enz. Het zetten van de stoelen in de moskee dient niet te gebeuren want dit is een vernauwing van de moskee, en brengt chaos teweeg in de moskee. Eenieder van de nabestaanden wil een stoel zetten voor het samenzijn de rouwenden te ontvangen. Deze gewoonte is niet bekend bij de Selef, het maakt niet uit of het in de moskee of elders is." Einde citaat uit Fataawa Ibn "Oethaymien (17/354).
Sheikh Al-Albaanie (moge Allah hem genadig zijn) zei: " Allah's genade: "Twee zaken dienen vermeden te worden:
A - de samenkomst op een specifieke plaats voor de condoleance zoals een huis, begraafplaats of een moskee.
B – dat de familie van de nabestaanden voedsel bereiden voor de bezoekers die komen om te condoleren." Einde citaat van "ah'kaam al-Djanaa-iez (1/167).
En Allah weet het beste.
Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Munadjid (moge Allah hem beschermen).