Vraag & Antwoord

Bij auto-ongevallen, branden of instorting van gebouwen, zijn de lichaamsdelen verloren...

Soms, bij auto-ongevallen, branden of instorting van gebouwen, zijn de lichaamsdelen van mensen gebroken of verloren. Soms zijn er alleen kleine stukken van de hand of van het hoofd. Is het voorgeschreven over deze lichaamsdelen te bidden? En dienen ze gewassen te worden?

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Wanneer kleine stukken zoals de hand en de voet gevonden worden, en er reeds over de eigenaar ervan gebeden is, dan dient er niet over gebeden te worden. Wanneer we bijvoorbeeld over een persoon gebeden hebben en hem begraven hebben, maar hij miste een been: en daarna vinden we zijn been, dan dient het begraven te worden en er dient niet over gebeden te worden, omdat er reeds over de overledene gebeden is.

Indien echter het hele lichaam van de overledene niet aanwezig is en enkel een van de lichaamsdelen gevonden is (zoals zijn hoofd, zijn voet of zijn hand) en de rest van zijn lichaam is nog vermist, dan dient er over hetgeen aanwezig is gebeden te worden. Dit dient te gebeuren na het gewassen en ingewikkeld te hebben. Vervolgens dient het begraven te worden.

Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN