Vraag & Antwoord

Wat is de correcte manier van het wassen van de overledene volgens de Soennah?

Wat is de correcte manier van het wassen van de overledene die is overgeleverd van Al-Moestafaa (De Uitverkorene; (Allah's vrede en zegen zij met hem).

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

De wettige manier van het wassen van een overledene is dat men de geslachtsdelen van de overledene wast, en vervolgens de rest van zijn lichaam wast. Hij begint met de lichaamsdelen die tijdens de rituele wassing gewassen worden, de wassing voor hem verrichtend, zonder dat hij geen water in zijn mond of zijn neus doet. In plaats daarvan dient hij simpelweg een stuk stof nat te maken en zijn neus en mond ermee schoon te maken. Vervolgens dient hij de rest van het lichaam te wassen, en hij dient dit met Sidr te doen (en Sidr is welbekend).

Sidr wordt fijngestampt en vervolgens in water gedaan. Dan wordt het met de hand geslagen totdat het een schuim produceert, en dit schuim wordt gebruikt om het hoofd en de baard te wassen. Vervolgens wordt de rest van het lichaam met het resterende Sidr gewassen, daar het deze goed reinigt. Daarna, bij de laatste wassing, dient hij kamfer te gebruiken. Kamfer is een welbekend parfum waarover de geleerden zeggen dat een van haar voordelen is dat het ziekten weghoudt en het lichaam versterkt.

Indien het lichaam erg vuil is, dan dient hij het vaker te wassen, conform de woorden van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem)ïپ² tegen de vrouwen die zijn dochter wasten: "Was haar driemaal, of vijfmaal, of vaker dan dat indien jullie dit noodzakelijk achten."

Daarna dient hij hem af te drogen en hem in te wikkelen.

Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).

Overgeleverd door Al-Boekhaarie in het Boek van de Begrafenisgebeden, in het Hoofdstuk: Het Wassen Van De Overledene (1253).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN