Vraag & Antwoord

Kunnen doden begroet worden?

Kunnen doden begroet worden?

Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met de zegel van de profeten en boodschappers, zijn familie en metgezellen. Voorts:

De dood is wanneer de ziel het lichaam verlaat. Het is een overgang en verandering van een situatie naar een andere situatie. Allah (de Verhevene) zegt: "Voorwaar, jij zult sterven en voorwaar, zij zullen sterven." (Soerat Az-Zoemar (39) aayah 30).

De dood is de tussenstop tussen het wereldse leven en het Hiernamaals. De dood is een feit, waar geen twijfel aan is. Niemand zal op aarde voort blijven leven zonder te ooit te sterven. Het is een onontkoombaar feit waar elk mens mee te maken zal krijgen.

Allah (de Verhevene) zegt: "Iedere ziel zal de dood proeven." (Soerat Aal "Imraan 3). In een ander vers zegt Allah (de Verhevene): "Alle dingen zullen vergaan, behalve Allah. Aan Hem is het oordeel en tot Hem worden jullie teruggebracht." (Soerat al-Qasas (28) aayah 88).In een ander vers zegt Allah (de Verhevene): "Alles wat op aarde is, zal vergaan. En het Aangezicht van jouw Heer is blijvend, de Bezitter van Majesteit en Eer." (Soerat Ar-Rah'maan (55) aayah 26-27).

Allah alleen is de Almachtige die niet sterft, en de Djinn en mensen zullen sterven, zo ook de engelen en de dragers van de Troon ("Arsh). De Enige Eeuwige is die altijd zal zijn is Allah (de Verhevene).

De Islaam eert de mens zowel levend als na zijn dood. De Islaam leert de gehele mensheid hoe om te gaan met de doden en hoe met hen om te gaan na hun overlijden.

Ibn al-Qayyiem zei samenvattend over de rechtgeleide weg van de Islaam wat betreft de begrafenissen: "...het is de meest voltooide manier is, in contrast met de rest van alle andere volkeren. De rechtgeleide weg van de Islaam omvat het goed en respectvol te zijn voor de doden, en hen te behandelen op een manier die hen ten goede zal komen in het graf en in het Hiernamaals, en vriendelijkheid te tonen aan zijn nabestaanden van de familie en verwanten."

Het behoort tot de methodiek van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) m.b.t. de Djanaazah (begrafenis) om een volledige onderworpenheid een aanbidding te richten tot de Heer op de meest perfecte wijze, en het goed behandelen van de dode, en hem voor te bereiden voor de ontmoeting met Allah op de meest beste wijze. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) stond samen met zijn metgezellen in rijen, Allah lofprijzend en vergiffenis, genade en barmhartigheid vragend voor de overleden. Vervolgens wordt in alle kalmte de overledene gebracht naar zijn graf voor het begraven. Daarna stond de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) samen met zijn metgezellen aan de rand van het graf na de ter aarde bestelling, en vroegen Allah de overleden standvastig te maken, op een moment die hij het meest nodig heeft standvastig te zijn, en hem het beantwoorden te vergemakkelijken op de vragen die hij krijgt in zijn graf. De dode is verzekerd van een bezoek die hij zal krijgen aan zijn graf van de levenden, en de begroeting met de Salaam groet en smeekgebeden, net zoals een levende zijn vriend verzekerd met de Salaam groet in deze wereld." Einde citaat. (Zaad al-Ma'aad).

Er zijn twee manieren om dichter bij Allah te komen door middel van zaken die met de overledene te maken:

De eerste: het begroeten van de overledene: dit omvat de smeekbede en het vragen van vergiffenis voor de dode e.d.

De tweede: het verrichten van goede daden (waarvan de beloning gaat naar de overledene). Hierover zijn vele details en wij gaan hier niet verder op in, want dit in niet het onderwerp.

Het begroeten van de dode.

1. Het begroeten van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem):

Er is geen meningsverschil onder de geleerden over de rechtmatigheid van het bezoeken van de graf van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem).H'aafidhz Ibn H'adjar zei dat het bezoeken van het graf van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) een van de beste daden is, en een van de beste werken die leiden tot de Glorieuze. De legitimiteit van het bezoeken van het graf van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) is legitimiteit, en hierover is een overeenkomst (al-Idjmaa') tussen geleerden zonder twist. (Zie Fet-h' al-Baarie).

Al-Qaadhie "Iyaadh zei over het bezoeken van de graf van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Het is een Soennah waarover een consensus is tussen geleerden, en een de deugd die wordt aangemoedigd."

De oorsprong van het bezoeken van het graf van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) is gerelateerd aan het bezoeken van de "Masdjid an-Nabbawie' (de profeet's moskee). Het bezoeken van het graf van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) is gekoppeld aan het bezoeken van de profeet's moskee. Doelbewuste bezoeken van het graf van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) is niet toegestaan. Dit is de mening van de mening van As-Shaafi'ie wetschool en ibn Taymiyyah. (Fet-h' al-Baarie).

Het bewijs hiervoor is de overlevering die overgeleverd is door al-Boekhaari en Moeslim van de h'adieth van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) zijn dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Onderneemt geen verre reis naar de één of andere moskee, behalve naar drie moskeeën: mijn moskee (Masdjid an-Nabawie), Masdjid Al-H'aram ( Mekkah) en die van Qoeds (Jeruzalem)."

De overlevering is duidelijk en helder over het verbod op reizen met een beoogde aanbidding behalve naar de drie moskeeën. De zonde wordt groter wanneer de reiziger een graf beoogd die hij verheiligt, en de overledene verheerlijkt. Wanneer deze persoon ervan overtuigd is dat het aanroepen van Allah bij dit desbetreffende graf beter is, is dit een innovatie in de Dien (Bid'ah). Wanneer hij echter de overledene zelf aanroept, dan is hij een "Moeshrik' (afgodendienaar).

Sommigen zeiden dat verbod een reis af te nemen naar de drie moskeeën niet zozeer een verbod is, vanwege het feit dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) rijdend op zijn rijdier naar de moskee van Qoebaa-e ging. Dit is weerlegd door het feit dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) naar de Ansaar kwam om hen te bezoeken, en te kijken hoe het met hen gaat, en hen naar de reden te vragen waarom sommigen wegbleven van het Djamaa'ah (gezamenlijk) gebed met hem. Dit is de reden van het vertrek van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) naar Qoebaa-e.

Moeslim en anderen hebben overgeleverd van Ibn 'Oemar dat hij zei: "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) ging naar de moskee van Qoebaa-e zowel rijdend (op een rijdier) als te voet." In een ander versie is vermeld dat ibn "Oemar elk zaterdag naar Qoebaa-e ging. Hij was gewend te zeggen: "Ik zag de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) elke zaterdag naar Qoebaa-e gaan."

Er kan worden gezegd dat het verbod een voorbereiding te treffen is en de rijdier te bepakken, aldus een verbod van het reizen inhoudt. De afstand die de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) aflegde om naar de Qoebaa-e moskee te gaan wordt geen reis genoemd. De reden achter het verbod af het reizen naar een moskee buiten de drie moskeeën is om de deur die kan leiden naar afgoderij dicht te houden. Shirk is aan de orden wanneer plaatsen worden in te wijden en te eren die niet door Allah zijn ingewijd, en het niet toegestaan is er naar te reizen, met name de plaatsen waar de graven van de profeten liggen, Awliyaa-e, geleerden en dergelijke.

In een overlevering die overgeleverd is door "Aa-ieshah dat Oem H'abibah een kerk noemde die zij had gezien in Ethiopië waarin beelden waren. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Dat is een volk die, wanneer een rechtschapen man onder hen stierf, zij van zijn graf een gebedsplaats maakten en een beeld maakten van deze overleden persoon. Dat zijn de slechtste schepselen bij Allah op de Dag van de wederopstanding."

In een andere overlevering die overgeleverd is via Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Moge Allah de joden en de christenen vervloeken: zij namen de graven van hun profeten als moskeeën."

Met het bezoek aan de stad al-Medinah dient het aanbidden van Allah in de profeet's moskee beoogd te worden, aangezien Allah de moskee heeft geëerd en bevoordeeld, en er een verdubbeling van de goede daden. Imaam Moeslim heeft een overlevering vermeld via Aboe Hoerayrah dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Het gebed in mijn moskee is beter dan duizend gebeden elders." "of als duizend gebeden" in alle andere moskeeën, behalve de Masdjid Al-H'aram in Mekkah."

Men dient als intentie het bezoeken van de stad al-Medinah te hebben wanneer men ernaartoe gaat. En wanneer de bezoeker aangekomen is in de al-Medinah dan dient hij het edele graf van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) te bezoeken en de twee graven van zijn edele metgezellen, Aboe Bakr en "Oemar (moge Allah tevreden over hen zijn). In een overlevering heeft de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) gezegd: "Ik had jullie verboden de graven te bezoeken, welnu: bezoekt haar."

Goede ethiek bij het bezoeken van het graf van de profeet.

Een van de belangrijkste ethiek waarmee een moslim zich aan dient te houden bij het bezoeken van het graf van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) is dat de intentie en voornemen het bezoeken van zijn moskee is en niet zijn graf. Het edele graf is gekoppeld aan het bezoek van de moskee en niet zozeer een doel op zichzelf is.

Het is verboden om de stem te verheffen bij het graf van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem). Allah (de Verhevene) zegt: "O jullie die geloven, verheft jullie stemmen niet boven de stem van de profeet en spreekt niet luid tegen hem, zoals sommigen van jullie luid tegen elkaar spreken, anders zullen jullie daden vruchteloos worden, terwijl jullie het niet beseffen. Voorwaar, degenen die hun stemmen verzachten in de aanwezigheid van de boodschapper van Allah: zij zijn degenen wier harten Allah heeft beproeft op Taqwa. Voor hen is er vergeving en een geweldige beloning." (Soerat al-H'oedjoeraat (49) aayah 2-3).

Deze hoge mate van ethiek is tijdens het leven van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem), en na zijn dood (in zijn moskee en in het bijzonder bij zijn graf) en ook na zijn dood.

"Oemar ibn Khattaab (moge Allah tevreden over hem zijn) strafte degene die zijn stem verhief in de profeet's moskee na de dood van de profeet.

Het is overgeleverd dat Saa'ib ibn Yazied zei: "Ik was in de profeet's moskee, en er waren twee mannen aan het twisten in de moskee. Ik zag plots "Oemar ibn al-Khattaab aankomen. Hij zei: "Ga en haal voor mij deze twee mannen!" Ik haalde hen bij "Oemar en hij vroeg hen: "Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?!" Ze antwoordden dat zij uit Taa-if kwamen. Hij zei tegen hen: "Als jullie behoorden tot de bewoners van al-Medinah dan had ik jullie een pak slaag gegeven! Verheffen jullie de stemmen in de profeet's moskee?!" (Overgeleverd door al-Boekhaari).

De geleerde Aboe Bakr ibn al-"Arabi zei: "De onschendbaarheid van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) na zijn dood is hetzelfde als zijn onschendbaarheid na zijn dood. Zijn overgeleverde woorden na zijn dood zijn hetzelfde als de woorden die hij heeft geuit tijdens zijn leven. Wanneer zijn woorden voorgedragen worden (overleveringen) is het voor eenieder die deze woorden hoort zich stil te houden en zijn stem niet te verheffen. Wanneer bij zijn graf gestaan wordt dient dit met alle respect en waardering te gebeuren en de vredegroet te geven zijn zonder de overschrijding van de grenzen."

Imaam an-Nawawie zei: "Het is niet toegestaan om de ommegang (Tawwaaf) te doen om het graf van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), het is afkeurenswaardig om met de rug of de buik tegen de muur van het graf te staan, net zoals het afgeraden is de muur te vegen of te kussen." (al-Madjmoo').

Ibn Qoedaamah zei: "Het is afgeraden om de muur die om het graf van de profeet is aan te raken."

De bezoeker van het graf dient op de meest beste wijze de Salaam groet te geven aan de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) door te zeggen: "as-Salaamoe "alayka ayyoeha an-Nabieyyoe wa rah'matoellaahie wabarakaatoeh, salla laahoe "alayka wassalam, wa djazaaka "an oemmatihie khayran." (Vrede zij met u, o profeet, en Allah's genade en zegeningen zij met u en moge Allah u, en u met het beste belonen voor wat u voor uw natie heeft gedaan).

Het begroeten van Aboe Bakr en "Oemar (moge Allah tevreden over hen zijn).

Vrede zij op Aboe Bakr en "Oemar, moge Allah tevreden met hen zijn. De vrede zij met u o Khalifah van de boodschapper, en Allah's genade en zegen zij met u. Moge Allah tevreden met u zijn en moge Allah u met het beste belonen voor wat u voor de natie van Moh'ammed heeft gedaan. Daarna dient de bezoeker een stap of twee naar rechts te maken om voor het graf van "Oemar te staan en hem de Salaam groet te geven. Zijn graf is ongeveer op een afstand van een halve meter van het graf van Aboe Bakr. De bezoeker dient het volgende te zeggen: "De vrede over u, leider van de gelovigen, en Allah's genade en zegeningen. Moge Allah tevreden over u zijn, en u met het beste belonen voor wat u voor de natie van Mohammed heeft gedaan."

Moge de vrede en zegeningen zijn over profeet Mohammed en lof zij Allah.

Geschreven door Sa'ied "Amer.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN