Vraag & Antwoord

De regelgeving van de dode waarvan men niet weet of hij een moslim of een niet-moslim is

Als we dode vrouw vinden, hoe dienen wij dan te weten of zij moslima is of niet?

Alle lof is voor Allah.

Als er een dode man of een dode vrouw gevonden wordt waarvan men niet weet ten tijde van het overlijden: was hij/zij een moslim of niet-moslim, dan dienen wij in dit geval te kijken naar de tekenen die onderscheid maken tussen een moslim en een niet-moslim, naargelang men hiertoe in staat is. Zoals de besnijdenis in een land waar de niet-moslims zich niet laten besnijden, of het type van de kleding wat gedragen wordt, bepaalde haardracht of een willekeurig teken waaruit de Islaam of ongeloof afgeleid kan worden van de gevonden overledene. Als er geen enkel teken en bewijs is, dan dient gekeken te worden naar het land waarin deze persoon gestorven is. Als het een moslimland is, dan dient men hiervan uit te gaan en wordt deze onbekende overledene gewassen en er wordt over hem gebeden. Als deze onbekende overledene gevonden wordt in een niet-moslim land en er geen tekenen zijn en bewijzen zijn waartoe (religie) hij/zij behoort dan dient deze persoon niet gewassen te worden en wordt ook geen Djanaazah gebed over hem gedaan. Omdat het uitgangspunt is dat degene die dood gevonden wordt in een bepaald land en de identiteit niet achterhaald kan worden, hij behoort tot de mensen van dat land en ook het oordeel krijgt van de mensen van dat land. Hij krijgt het oordeel van de mensen van dit land, tenzij een bewijs anders aangeeft.

Dit wordt aangegeven door wat is bewezen in Sah'ieh' al-Boekhaarie (3013) en Moeslim (1745) van de overlevering Ibn "Abbaas dat Sa'b ibn Djoethaamah zei: "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) kwam langs ons bij "al-Abwaa" en "Waddaan" en hij werd gevraagd over de aanval op de polytheïsten inclusief hun vrouwen en kinderen (als slaven te nemen)? Hij antwoordde: "Zij behoren tot hen (de polytheïsten)."

Ibn Qoedaamah zei in "al-Moeghnie" (3 / 478): "Als een dode aangetroffen wordt waarvan men niet of een moslim of niet-moslim betreft, moet men kijken naar de tekenen zoals de besnijdenis, en kleding, of een bepaalde haardracht. Als er helemaal geen tekenen zijn, en de dode persoon wordt gevonden in een islamitisch land dan dient hij gewassen te worden en erover gebeden te worden. Als de onbekende dode gevonden wordt in een niet-moslim land, dan dient hij niet gewassen te worden en ook geen dodengebed erover gebeden te worden. Dit is gezegd door Imaam Ah'mad. Omdat het uitgangspunt van degene die zich in een land bevindt (en er geen tekenen zijn) hij/zij behoort tot de mensen van dat land, hij het oordeel krijgt van de mensen van dat land zolang er geen beswijs is die het tegenovergesteld bewijst." Einde citaat.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Monaddjid (moge Allah hem beschermen).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN