Vraag & Antwoord

Wat is het tijdstip voor at-talqien?

Wat is het tijdstip voor at-talqien?

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

At-Talqien wordt vlak voor het overlijden gedaan: (dit betekent dat) degene die op het sterfbed ligt, aangespoord dient te worden om Laa ilaaha illa llaah (niemand heeft het recht aanbeden te worden, behalve Allah), zoals de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) deed toen zijn oom Aboe Taalib op zijn sterfbed lag. Hij kwam naar hem toe en zei: "O mijn oom! Zeg: Laa ilaaha illa llaah; een zin waarmee ik voor je bij Allah kan bemiddelen."

Maar zijn oom Aboe Taalib zei het niet, en stierf als een afgodenaanbidder (moge Allah ons hiertegen beschermen). Overgeleverd door Al-Boekhaarie in het Boek van Begrafenisgebeden, in het Hoofdstuk: Wanneer De Afgodenaanbidder Op Het Moment Van Overlijden Laa ilaaha illa Llaah Zegt (1360); en door Moeslim in het Boek van Geloof, in het Hoofdstuk: Bewijs Van De Geldigheid Van De Islaam Van Iemand Wiens Dood Nabij Is (24).

Overgeleverd door Aboe Daawoed in het Boek van Begrafenisgebeden, in het Hoofdstuk: Het Vragen Om Vergiffenis Bij Het Graf Van De Overledene Op Het Moment Van Vertrek (3221).

Wat betreft het verrichten van at-talqien na de begrafenis; dit is een innovatie (bida'h), daar het in geen enkele h'adieth overgeleverd is dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dit deed.

Hetgeen echter aanbevolen is te doen, is dat wat door Aboe Daawoed overgeleverd is, wat is dat wanneer de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) klaar was met het begraven van een overledene, hij aan de zijde van het graf ging staan en zei: "Vraag om vergiffenis voor jullie broeder, en vraag om standvastigheid voor hem, want hij wordt op dit moment ondervraagd." Overgeleverd door Aboe Daawoed in het Boek van Begrafenisgebeden, in het Hoofdstuk: Het Vragen Om Vergiffenis Bij Het Graf Van De Overledene Op Het Moment Van Vertrek (3221).

Met betrekking tot de recitatie bij het graf, of het hem aansporen om de shahaadah uit te spreken, terwijl hij zich in het graf bevindt; dit is een innovatie zonder enige basis.

En Allah weet het best.

Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN