Vraag & Antwoord

Wat de correcte ligging van de overledene in zijn graf?

In enkele landen begraven ze de overledene liggend op zijn rug en met zijn handen op zijn buik. Wat is het correcte dat bij het begraven van de overledene gedaan dient te worden?

Zijne Eminentie Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn)antwoordde: De correcte procedure is dat de overledene op zijn rechterzijde begraven dient te worden, richting de Qiblah, daar de Ka'bah de Qiblah voor de mensen is, zowel voor de levenden als de doden, net zoals degene die slaapt ook op zijn rechterzijde ligt, zoals door de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) opgedragen is. De overledene wordt dus op zijn rechterzijde gelegd, omdat zowel de slapenden als de doden als het nemen van de ziel beschreven worden, daar Allah de Meest Verhevene zegt: "Allah neemt de zielen weg bij hun sterven en bij degenen die niet sterven in hun slaap. Dan houdt Hij de zielen waarvoor Hij de dood leeft beslist achter, en stuurt Hij de overigen (terug) tot een vastgestelde tijd. Voorwaar, daarin zijn zeker Tekenen voor een volk dat nadenkt." (Soerat Az-Zoemar (39), aayah 42).

En Hij, de Verhevene, zegt: "Hij is degene die jullie (zielen) in de nacht wegneemt en Hij weet wat jullie gedurende de dag verricht hebben: Hij doet jullie er weer in ontwaken opdat een vastgestelde periode vervuld wordt, daarna is jullie terugkeer tot Hem. Hij zal jullie dan op de hoogte brengen van wat jullie plachten te doen." (Soerat Al-An'aam (6), aayah 60).

Hetgeen dus voorgeschreven is, is dat de overledene op zijn rechterzijde gelegd dient te worden, naar de Qiblah gericht.

Mogelijk is hetgeen de vraagsteller gezien heeft het gevolg van onwetendheid van degenen die dit doen. Ik heb anders geen enkele geleerden horen zeggen dat de overledene op zijn rug en met zijn handen op zijn buik gelegd dient te worden.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN