Vraag & Antwoord

Wat is de correcte wijze van het verrichten van het begrafenisgebed?

Wat is de correcte wijze van het verrichten van het begrafenisgebed?

Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) heeft hierover het volgende gezegd:

Wat de overleden man betreft; de manier ervan is dat hij voor de Imaam geplaatst wordt, en de Imaam dient achter zijn hoofd te staan, ongeacht of hij jong of oud is. Hij verricht de eerste takbier (Allaahoe akbar), dan reciteert hij Soerat al-Faatih'ah, en als hij een andere korte Soerat erbij reciteert, dan is dit geen probleem. Enkele geleerden stellen zelfs dat het tot de Soennah behoort om zo te doen.

Vervolgens dient hij de tweede takbier te verrichten en zegeningen uit te spreken op de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), zeggende: "Allaahoemma salli "alaa Moeh'ammadin wa'alaa aali Moeh'ammadain, kamaa sallayta "alaa Ibraahiema wa'alaa aali Ibraahiema, iennaka h'amiedan madjiedoen. Allaahoemma baarik "alaa Moeh'ammadin, wa'alaa aali Moeh'ammadin, kamaa baarakta "alaa Ibraahiema, wa'alaa aali Ibraahiema, innaka h'amiedoen Madjiedoen (O Allah! Schenk Uw gunsten over Moeh'ammed en zijn familieleden zoals U over Ibraahiem en zijn familieleden Uw gunsten hebt geschonken. Voorwaar, U bent Meest Prijzenswaardig, Meest Vrijgevig. O Allah! Zegen Moeh'ammed en zijn familieleden zoals U over Ibraahiem en zijn familieleden zegeningen hebt geschonken. Voorwaar, U bent Meest Prijzenswaardig, Meest Vrijgevig)."

Vervolgens dient hij de derde takbier te verrichten en smeekbeden te verrichten met de woorden die van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) overgeleverd zijn: "Allaahoemma ghfir lih'ayyinaa wa mayyitinaa, wa shaahidinaa wa ghaa-ibinaa, wa saghierinaa wa kabierina, wa dzakarina wa-oenthaanaa. Allaahoemma men ah'yaytahoe minnaa fa ah'yihi "alaa l-islaami, wa men tawaffaytahoe minnaa fatawaffahoe "alaa l-imaanie. Allaahoemma ghfir lahoe, wa rh'amhoe, wa 'aafihi, wa 'foe "anhoe, wa akrim noezoelah, wa wassi' moedkhalah, wa ghsilhoe bilmaa-i wa tthaldji wa lbaradi, wanaqqihi mina l-khataayaa kamaa yoenaqqaa ththawboe l-abyadhoe mina ddanasi. Allaahoemma laa tah'rimnaa adjrahoe, wa laa toedhillanaa ba'dahoe, wa ghfir lanaa walahoe (O Allah! Vergeef onze levenden en vergeef onze doden, en degenen van ons die aanwezig zijn en degenen van ons die afwezig zijn, en de jongeren en de ouderen onder ons, en de mannen en de vrouwen onder ons. O Allah! Degene die U onder ons tot leven brengt; breng hem als een moslim tot leven, en degene die U onder ons tot U neemt, neem hem tot U als een gelovige. O Allah! Vergeef hem, wees hem genadig, schenk hem vrede en begenadig hem. Ontvang hem met eer en verruim zijn graf; was hem met water, sneeuw en hagel. Reinig hem van fouten zoals een wit kleed van onreinheden gereinigd wordt. O Allah! Onthoud ons niet van zijn beloning (d.w.z. de beloning voor het bidden voor hem), laat ons na zijn dood niet afdwalen, en vergeef ons en hem)." (Overgeleverd door Moeslim in het Boek van Begrafenisgebeden; door Aboe Daawoed in het Boek van Begrafenisgebeden; door Ibn Maadjah in het Boek: Wat Is Gezegd Over De Begrafenisgebeden; door imaam Ah'mad in "De Rest van de Moesnad van de Ansaar'; en door Maalik in zijn Moewattaa-e, in het Boek van Begrafenisgebeden).

Men mag andere bewoordingen dan deze, die van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) overgeleverd zijn, gebruiken.

Dan dient hij de vierde takbier te verrichten en enkele geleerden hebben gezegd dat men erna dient te zeggen: "Rabbanaa aatinaa fie ddoenyaa h'asanatan wafie l-aakhiratie h'asanatan waqinaa "adzaaba nnaar (Onze Heer! Schenk ons in deze wereld datgene dat goed is, en in het Hiernamaals datgene wat goed is, en red ons van de bestraffingen van het Vuur)."

En als hij daarna nog een vijfde takbier verricht, dan is hier geen bezwaar tegen, daar het van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) bevestigd is; het is zelfs aanbevolen dat het soms gedaan wordt; d.w.z. dat er een vijfde takbier verricht wordt, daar van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) bevestigd is dat hij dit deed. (In de h'adieth van Zayd ibn Arqam (moge Allah tevreden met hem zijn) is overgeleverd dat hij tijdens een begrafenisgebed een vijfde takbier verrichtte, en hij zei: "De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) was gewoon deze (vijfde) takbier te verrichten." Overgeleverd door Moeslim in het Boek van Begrafenisgebeden, in het Hoofdstuk: Bidden Over Het Graf 2:659.)

Het is aanbevolen om alles te verrichten wat van hem (Allah's vrede en zegen zij met hem) bevestigd is, op de manier waarop het is overgeleverd, dus men dient de ene keer dit te doen, en de andere keer dat, zelfs als zijn handeling op de meeste gelegenheden was dat hij vier takbier, en vervolgens een tesliem naar zijn rechterkant verrichtte.

Indien de overledene een vrouw is, dan dient hij bij haar middel te staan en de manier van het gebed over haar is hetzelfde als dat over een man.

Wanneer er (tegelijkertijd) een aantal begrafenissen zijn, dan is het aanbevolen dat ze georganiseerd worden, waardoor de mannen degenen zijn die het dichts bij de Imaam zijn, vervolgens de kinderen, daarna de vrouwen, en tenslotte de meisjes - dit is hoe ze georganiseerd worden. Wat hun hoofden betreft; het hoofd van iedere man wordt bij het midden van de vrouw geplaatst, zodat de Imaam op de voorgeschreven plek zal staan.

Hier volgt een belangrijk punt: velen van het gewone volk denken dat het aanbevolen is voor de mensen die de overledene gebracht hebben om bij de Imaam te gaan staan. Sommigen van hen denken zelfs dat het noodzakelijk is dat een of meer bij de Imaam staan, en dit is een fout, daar de Soennah wat de Imaam betreft is dat hij alleen is. En indien degenen die de overledene brengen geen plaats in de rij(en) kunnen vinden, dan dienen ze tussen de Imaam en de eerste rij een nieuwe rij te vormen.

En Allah weet het best.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN