Vraag & Antwoord

Oordeel over onderzoeken e.d. na de dood

Is het toegestaan om na je dood orgaan- en of weefsel donor te worden? Zo ja, mogen dan alle organen gedoneerd worden? En mogen je organen dan ook worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek? Ik bedoel in alle bovenstaande gevallen pas als je dood bent.

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Beste broeder in de islam

Islaam beveelt moslims respect te tonen voor de mensheid in hun levensomloop en ook respect voor moslims en de mensheid in hun dood. Het lichaam van een moslim is geen spel of een testobject waarbij de mensheid ermee kan spelen zoals zij willen. We hebben uw vraag gesteld aan Sheikh Abdoe r-Rah'maan AbdoelKhaleq, waarbij hij ons antwoordde met:

Het is verboden om de lichaamsdelen van een moslim te gebruiken voor welke onderzoek dan ook. Hij noemde toen de h'adieth die overgeleverd is door 'Aa-ieshah (moge Allah tevreden met haar zijn): "Het breken van een bot van een dode is hetzelfde als het breken daarvan tijdens zijn leven." (Aboe Daawoed 2792, Ibn Maadjah 1605 en Ahmed 23545).

Verder heeft het islamitische comité van jurisprudentie bepaalde voorwaarden gesteld voor het transplanteren of het gebruik van lichaamsdelen. Zie de vraag "Wat is het Islamitisch oordeel over donor transplantatie?"

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN