Vraag & Antwoord

Het bezoeken van de graven van dierbaren

Graag wil ik weten of het bij ons is toegestaan om een graf te bezoeken van een dierbare persoon. Kunt u mij ook vertellen wat men dan hoort te doen. Wat mag je wel of niet doen?

In de naam van Allah de Erbarmer de Meest Barmhartige

Het is toegestaan en zelfs aan te raden om graven te bezoeken, ongeacht of deze graven van familieleden zijn of niet. Dit gebaseerd op de h'adieth van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) waarbij hij zei: "Ik had jullie het bezoeken van graven verboden verklaard, maar nu is het toegestaan, bezoek het. Allah heeft Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) toestemming verleent om het graf van zijn moeder te bezoeken. Het bezoek aan graven herinnert jullie aan jullie laatste dag." Overgeleverd door At-Tirmidzie nr. 974.

Het bezoeken van een graf kan op elke moment plaatsvinden. Er zijn geen vaste dagen waarbij mensen graven kunnen bezoeken of waarbij het aangeraden om graven te bezoeken. Helaas hebben veel mensen de Islaam moeilijk gemaakt door het verbieden wat toegestaan is en nieuwigheden in de Islaam in te voeren die op geen enkel bewijs gebaseerd zijn. De moeder der gelovigen Oem 'Abdoellaah 'Aa-ieshah (Allah's welbehagen zij met haar) heeft gezegd: "De boodschapper van Allah (Allah's zegen en vrede zij met hem) heeft gezegd: "Wie aan deze zaak van ons (de Islaam) iets toevoegt, wat er niet bijhoort, zal daar zelf de gevolgen van ondervinden." Overgeleverd door Moesliem.

Bij een versie van Moesliem staat: "Wie iets doet wat niet in overeenstemming is met onze zaak, zal daar zelf de gevolgen van ondervinden"

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) stond ons toe om smeekbedes te verrichten voor de overledene. Dit is gebaseerd op de h'adieth van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), overgeleverd door Aboe Hoerayrah: "Wanneer de mens sterft houden zijn beloningen voor zijn daden op, behalve bij in de volgende drie gevallen: een onophoudelijke liefdadigheid, achtergelaten kennis die voor mensen nuttig zal zijn en een oprecht kind die smeekbede voor hem doet." Overgeleverd door At-Tirmidzie onder de nr. 1297.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN