Vraag & Antwoord

Is het werk, een geldige reden om het vrijdagsgebed niet te verrichten?

Graag wil ik vrijdags naar de moskee. Door mijn werkuren, is dit niet mogelijk. Is dit een geldige reden om niet te gaan?

In de naam van Allah de Barmhartige, de Genadevolle

Alle lof zij Allah, Heer der werelden, we prijzen Hem en vragen Hem om vergeving. Lof zij Allah die u geleid heeft naar de islam, moge Allah u standvastigheid schenken en uw geloof versterken.

Het vrijdagsgebed is een belangrijk gebed, Allah spreekt ons aan door te zeggen: "O jullie die geloven, wanneer jullie tot het vrijdaggebed worden geroepen, haast jullie dan naar het gedenken van Allah en laat de handel achter. Dat is beter voor jullie, als jullie het wisten!" (Soerat Al-Djoemoe'ah, aayah 9)

De profeet (vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Wie uit nalatigheid drie vrijdaggebeden niet bidt, Allah zal zijn hart vergrendelen." (authentiek, overgeleverd door Ah'mad).

De profeet (vrede en zegen zij met hem) heeft ook gezegd: "Wie de oproep tot het gebed hoort, en niet (naar de Moskee) komt, heeft geen gebed (verricht), behalve als hij hier een goede reden (een goede reden is ziekte of angst) voor heeft." (authentiek, overgeleverd door Ibn Maadjah).

Ik adviseer mijzelf en u beste broeder om de weg van Allah volledig te volgen, vraag Allah om steun en smeek Allah midden in de nacht om Zijn aanbidding voor u te vergemakkelijken. Dit is de eerste stap die men moet nemen voor dat hij zich wendt naar een schepsel. Ten tweede adviseer ik u om dit onderwerp te bespreken met uw werkgever en hem het belang van het gebed te verduidelijken. Als de werkgever weigert om u een uur of twee te verlenen voor het vrijdagsgebed dient u een ander werk te gaan zoeken waar dat wel mogelijk is.

Ik vraag Allah de Verhevene de Almachtige ons standvastigheid te geven en aanbidding voor ons te vergemakkelijken.

En Allah weet het het beste

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN