Vraag & Antwoord

Wat is het oordeel over de Taraweeh-gebeden, en wat is de Soennah in het aantal Rakaat?

Wat is het oordeel over de Taraweeh''-gebeden, en wat is de Soennah in het aantal Raka'aat ervan?

Sheikh Moh'ammad Ibn Saalih' Al-'Oethaymien gaf op deze vraag de volgende antwoord:

De Taraweeh''-gebeden zijn een Soennah die de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft opgezet voor zijn natie. Hij is 3 dagen zijn metgezellen voorgegaan in gebed als Imaam maar hij heeft het daarna gelaten uit vrees dat zij het als verplichting zouden zien. Zo bleven de moslims tijdens de heerschappij (khilaafah) van Aboe Bakr (moge Allah tevreden met hem zijn) en het begin van het khilaafah van "Oemar (moge Allah tevreden met hem zijn) (het gebed niet verrichten) en vervolgens verzamelde de leider der gelovigen "Oemar (moge Allah tevreden met hem zijn) hen achter Tamim Ad-Daariy en Oebay Ibnoe Ka'b als A-iemmah. Zij hebben achter hen gebeden in gemeenschap. Dit gebeurt tot de dag van vandaag en alle lof zij Allah, het is een Soennah tijdens de Ramadhaan.

Wat de Soennah betreft over het aantal raka'aat van de Taraweeh'', dit zijn 11 of 13 raka'aat. Maar als iemand meer dan dit bidt dan is daar niets mis mee, omdat er verschillende aantallen overgeleverd zijn van de selef die meer of minder dan dat gebeden hebben en zij hebben dit niet afgekeurd. Wie meer bidt, tegen hem dient men niet afkeurenswaardig te reageren. En wie zich houdt aan het overgeleverde aantal; dat is beter.

De Soennah heeft aangeduid dat er niets mis is met een vermeerdering (van de aantal raka'aat). Zo staat er in Al-Boekhaarie en andere boeken van de h'adieth, overgeleverd door Ibn "Oemar (moge Allah tevreden met hem zijn) dat een man de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) vroeg over het nachtgebed en hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "In tweevoud in tweevoud, maar wanneer een ieder van jullie vreest dat de Fadjr aanbreekt, dient hij dan één rak'ah te bidden om het aantal oneven te laten zijn."

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft niet een bepaald aantal aangeduid, maar het belangrijke bij Taraweeh'-gebeden is concentratie, ootmoed (nederigheid, khoeshoe') en rust tijdens het vooroverbuigen (roekoe') en het neerwerpen in soedjoed en het terugkomen daarvan. Sommige mensen (A-iemmah) haasten zich en dit weerhoudt de gebedgangers ervan om datgene te doen wat Soennah is, en misschien zelfs om datgene te doen dat verplicht is, doordat de Imaam als eerste de moskee wil verlaten, opdat er veel mensen naar hem toe komen. Dit is in tegenstrijd met datgene volgens de Islamitische wetgeving bepaald is.

De Imaam is verplicht om Allah (de Verhevene) te vrezen en de rechten van degenen die achter hem bidden te waarborgen. Hij dient het gebed niet zo lang te maken dat zij er last van ondervinden, wat niet tot de Soennah behoort, en niet zo kort/ snel maakt waardoor er een tekortkoming ontstaat in hetgeen verplicht of Soennah is bij hen die achter hem bidden. Daarom zeiden de geleerden: het is afkeurenswaardig voor de Imaam om het gebed te versnellen naar een tempo dat degenen die achter hem bidden belemmert om de Soennah te verrichten. Wat moeten we dan anders zeggen van iemand die dit doet op een manier die de mensen, die achter de Imaam bidden, belemmert om verplichtingen van het gebed na te komen?! Deze snelheid is verboden voor deze Imaam.

Wij vragen Allah (de Verhevene) voor ons en onze broeders oprechtheid en veiligheid.

(Uit het boek: 48 vragen omtrent het vasten)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN