Vraag & Antwoord

De bestraffing voor iemand zich bekeerd is tot de Islaam voor overspel

Als een niet-gelovige zina pleegt en daarna moslim wordt, moet hij de h'add-bestraffing ondergaan?

Alle lof voor Allah. Als een dzimmie (Jood of een Christen onder de bescherming van een Islamitische staat), zina pleegt en daarna moslim wordt, en er is bewijs dat hij zina heeft gepleegd, dan is de H'add-bestraffing niet meer van toepassing op hem.

 

Hij zou niet gestraft mogen worden door de H'add (bestraffingen die gespecificeerd zijn in de Sharie'ah) of ta'zeer (Bestraffing die door een moslimrechter in een bepaalde zaak wordt toegepast). Dit was het standpunt van Al-Imaam As-Shaafi'ie, gebaseerd op de aayah (in betekenis van): "Zeg tot degenen die ongelovig zijn: "als jullie ophouden, zullen jullie worden vergeven." (Soerat Al-Anfaal (8), aayah 38)

Hij haalde ook als bewijs de H'adieth van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) aan: "Islaam veegt alles weg wat ervoor kwam." (Overgeleverd door Moesliem van "Amr ibn al-"Aas).

 

De Qor-aan vermeldt ook dat de bestraffing voor een dief of een bandiet niet langer van toepassing is als men berouw toont, dus is de gratie nog meer van toepassing in geval van een niet-gelovige (die moslim wordt). Bovendien, als men de straf probeert op te dwingen dan zal dat de mensen nog meer van de Islam doen verwijderen. Dit is dezelfde reden die geleerden aanhalen wanneer een persoon de Islam betreedt om zijn gebeden niet in te halen die hij heeft gemist. En Allah weet het het beste.

 

Fataawa al-Imaam an-Nawawi, p. 223

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN