Vraag & Antwoord

Het oordeel over Mascara voor de wimpers die voorkomt dat water deze plaats bereiken

Wij zijn een groep vrouwen en willen graag geïnformeerd worden over het oordeel over het aanbrengen van Mascara op de wimpers. Het wordt door sommige vrouwen gebruikt als versiering en geeft de wimpers een mooi beeld en soms is de Mascara dik. Er is onder deze Mascara wat water doorlaat en er is ook Mascara wat water niet doorlaat. Wij weten dat de wimpers bereikt moet worden tijdens de Wodhoo-e. Wat is het oordeel over de Wodhoo-e in dit geval?

Alle lof is voor Allah en de vrede en zegeningen zij met de boodschapper van Allah. Voorts:

Het is verplicht dat het water tijdens de Wodhoo-e de wimpers bereikt want zij vormen een onderdeel van het gezicht dat verplicht gewassen dient te worden tijdens de Wodhoo-e. En zo ook de wenkbrauwen, de wangen, de snor en het baard.

In “ar-Rawdh al-Moerbi”is te lezen: “Het is verplicht om het lichte haar dat zich op het gezicht bevindt te wassen zoals de wimpers, de snor, en het haar onder de onderlip want allen behoren tot het gezicht.” Einde citaat.

Op basis hiervan zeggen wij: als deze Mascara het water niet tegenhoudt dat het de wimperharen bereikt dan is de Wodhoo-e geldig. Echter als deze Mascara belemmert dat water het haar bereikt dan is het verplicht deze te verwijderen vóór de Wodhoo-e of de wassing. Want het is een voorwaarde voor de Wodhoo-e of grote wassing (al-Ghoesl) om alles te verwijderen wat belemmert om water de lichaamsdelen, die gewassen moeten worden, te bereiken.
Al-Imaam an-Nawawi, moge Allah hem barmhartig zijn, zei in “al-Madjmoo” (1/492): “Als er zich op sommige lichaamsdelen (die gewassen dienen te worden) kaarsvet, deeg, e.d. bevindt wat belemmert dat het water het te wassen lid bereikt, is de reinheid niet geldig. Het maakt niet uit of dit (wat water tegenhoudt) veel of weinig is.” Einde citaat.

En Allah weet het beste.

Sheikh Moh’ammed Saalih’ Al-Moenaddjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN