Vraag & Antwoord

De uiteenzetting van de groeperingen van de Shie’ah

''We moeten dringend de verschillen tussen de soennieten en de Shie’ieten kennen, gelieve hun geloofsleer en overtuiging te  verduidelijken''

Alle lof is voor Allah.

"De Shie’ieten bestaan uit vele groeperingen; er zijn er onder hen ketters en ongelovigen die ‘Aliy ibn Abie Taalib aanbidden en vergoddelijken en “O ‘Ali!”tijdens rampen en tegenspoeden uitroepen. Zo zijn er ook Shie’ah die Faatimah, al-H’oesayn of anderen aanbidden en vereren.

En sommigen van hen beweren dat Djibriel (vrede zij met hem) ontrouw is geweest en de profetie tot ‘Aliy behoort en niet tot Mohammed! En onder hen zijn er ook anderen de “Imaamiyyah – en zij zijn de ‘Ithnay ‘Asharieyah’ – die ‘Aliy aanbidden en beweren dat hun a-iemah (imaams) beter zijn dan de engelen en de profeten!

Onder hen zijn er vele groeperingen waaronder ongelovigen en degenen die niet ongelovig zijn. De meeste minder extreme variant onder de Shie’ieten zijn hen die zeggen dat ‘Aliy beter is dan de ‘drie’    ( Aboe Bakr, ‘Oemar en ‘Oethmaan, moge Allah met hen allen tevreden zijn). Dit is zonder twijfel een grote fout en vergissing maar leidt niet tot ongeloof en ketterij. Want ‘Aliy is de vierde op rij aangezien Aboe Bakr, ‘Omar en ‘Oethmaan hoger in rang zijn dan hem, moge Allah met hen allen tevreden zijn. Wie ‘Aliy boven deze drie plaats heeft een vergissing gemaakt en druist in tegen de ‘Idjmaa’ (consensus) van de metgezellen maar hiermee plaatst hij zich niet buiten de oevers van de Islaam . In ieder geval, de Shie’ieten bestaan uit vele sekten en groeperingen en wie meer hier hierover wilt weten dient de volgende boeken te raadplegen: “al-Khoetoet al-‘Areedah” van Moehib ad-Dien al-Khatieb, “Minhaadj as-Soennah”van Sheikh al-Islaam  ibn Taymiyyah en andere nuttige boeken die geschreven zijn over de Shie’ah waaronder het boek “Shie’ah en Soennah” van Ih’saan ilaahie Dhahier en vele ander boeken die hierover zijn geschreven die de diversiteit van hun kwaad en slechtheid hebben onthuld en verduidelijkt. Wij vragen Allah om ons te beschermen. 

De meest kwaadaardige onder de Shie’ieten zijn de ‘Ithnay ‘Asharieyh’ en de Noesayriyah die ook wel de Raafidhah  worden genoemd, omdat zij Zaid ibn ‘Aliy verstoten hebben toen hij weigerde afstand  te nemen van Sheikhayn Aboe Bakr en ‘Omar en zij daardoor hem verwierpen en tegenwerkten. Het is niet zo dat eenieder die beweert een moslim te zijn daadwerkelijk ook een moslim is. Wanneer iemand de Islaam  als zijn godsdienst claimt, dan dient er gekeken te worden naar zijn situatie: wie Allah alleen aanbidt, en de boodschapper van Allah onvoorwaardelijk gelooft, volgt en datgene volgt waarmee hij gekomen is, is daadwerkelijk ook een moslim. Maar als iemand de Islaam claimt terwijl hij tegelijkertijd Faatimah, al-Bedewie, ‘Ayderoes of anderen aanbidt is geen moslim. Wij vragen Allah om bescherming en veiligheid. Zo is het ook voor degene die de religie beledigt of het gebed nalaat *, de Zakaat verzaakt of het vasten of Mohammed (Allah’s zegen en vrede met hem) beledigt valt buiten de oevers van de Islaam . Zo ook wanneer iemand Mohammed (Allah’s zegen en vrede met hem) verloochent of zegt dat hij een onwetende is of beweert dat Mohammed (Allah’s zegen en vrede met hem) de profetie niet heeft volmaakt. Eenieder die dit beweert is een Kaafir en valt buiten de oevers van de Islaam . Wij vragen Allah om bescherming en veiligheid. 

Zie ‘Madjmoo’al-Fataawa’ van Sheikh Ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn) (28/257).

* Dit is een onderwerp dat tot de grote Islamitische wetenschapsonderwerpen behoort. Veel geleerden zijn het over bepaalde zaken oneens (vroeger en tegenwoordig). Al-Imaam Ahmed ibn H'anbal heeft gezegd: "Degene die het gebed nalaat is een kaafir (ongelovige). Als hij geen berouw toont voor Allah en het gebed niet verricht, treed hij buiten de oevers van de Islaam en dient hij geëxecuteerd te worden." Aboe H'anifah, Maalik en Shafi'ie hebben gezegd dat degene die het gebed niet verricht een faasieq is (zware zondaar, maar treedt niet buiten de oevers van de Islaam). Toen verscheen er een meningsverschil tussen de geleerden. Maalik en Shafi'ie zeiden dat hij geëxecuteerd moet worden. Aboe H'anifah zei: “Hij dient bestraft te worden maar niet geëxecuteerd.” 

En Allah weet het beste.

Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN