Vraag & Antwoord

Wie zijn de Ahloe l-Bayt?

“Wie zijn de Ahloe l-Bayt? In de overlevering “at-Thaqalayn” is gekomen dat Faatimah, ‘Ali, Hassan en Hussein, moge Allah tevreden met hen zijn, behoren tot Ahloe l-Bayt.”

Alle lof is voor Allah.

De geleerden hebben verschillende uiteenlopende uitspraken genoemd over wie de mensen van Ahloe l-Bayt precies zijn. Er zijn sommige geleerden die zeiden dat Ahloe l-Bayt de echtgenoten van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zijn en hun nageslacht, Banoe Haasim, Banoe ‘Abdoelmoettalib en hun dienstknechten. Er zijn ook geleerden die zeggen dat de vrouwen van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) niet behoren tot Ahloe l-Bayt. Andere geleerden zeggen dat Ahloe l-Bayt de Qoerayshieten zijn. Volgens sommige geleerden zijn de Ahloe l-Bayt de vromen van de natie van Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zijn, en anderen zeggen dat alle volgelingen van Mohammed behoren tot Ahloe l-Bayt.

Wat betreft de vrouwen van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): de meest correcte mening van geleerden is dat zij behoren tot Ahloe l-Bayt van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem), uitgaande van de uitspraak van Allah nadat Hij de vrouwen van de profeet opdroeg met de H’idjaab (sluier): “Voorwaar, Allah wenst slechts de onreinheid van jullie weg te nemen, O Lieden van het huis (Ahloe l-Bayt), en jullie zo rein mogelijk te maken.” (Soerat al-Ah’zaab (33) aayah 33). En de uitspraak van de engelen over Sarah de vrouw van Ibraahiem, vrede zij met hem, : “Het is Allah's Barmhartigheid en het zijn Zijn zegeningen over jullie, O bewoners van het huis (Ahloe l-Bayt). Voorwaar, Hij is Meest Prijzenswaardig, Meest Vrijgevig." (Soerat Hoed (11) aayah 73). Over de familie van Loet zegt Allah de Verhevene: “Uitgezonderd de volgelingen van Loet (Aal Loet). Voorwaar, wij zullen hen (in opdracht van Allah) zeker allen redden. Behalve zijn vrouw, wij hebben besloten dat zij tot de achterblijvers zal behoren." (Soerat al-H’idjr (15) aayah 59. In dit vers wordt de vrouw van Loet uitgezonden van ‘Aal’ wat hetzelfde is als ‘Ahloe. Dit betekent dat zij behoorde tot de familie van Loet.

Wat betreft ‘Aal al-Moettalib’: er is in een Riwaayah (reportage) van imaam Ahmed dat zij behoren tot ‘Ahloe l-Bayt’ en dit is tevens de uitspraak van imaam Shaafie’ie, Imaam Aboe, H’aniefah, Maalik zijn van mening dat ‘Aal al-Moettalib’ niet berekend worden tot ‘Ahloe l-Bayt’ en dit is ook een Riwaayah van imaam Ahmed. De meest correcte mening is dat Banoe ‘Abdoelmoettalib behoren tot Ahloe l-Bayt van de boodschapper van Allah(Allah’s vrede en zegen zij met hem). Het bewijs hierover is wat gekomen is van Djoebayr ibn Moet’iem, moge Allah tevreden met hem zijn, dat hij zei: “Ik ging samen met ‘Oethmaan ibn ‘Affaan naar de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) en wij zeiden: “O boodschapper van Allah, u heeft Banoe ‘Abdoelmoettalib gegeven en wij niet terwijl wij en hen dezelfde status hebben.” De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Banoe ‘Abdoelmoettalib en Banoe Haashim zijn een en dezelfde.” Overgeleverd door al-Boekhaari (2907) en an-Nassaa-ie (4067) en anderen.

Tot de Ahloe l-Bayt behoren ook Banoe Haashim ibn ‘Abd an-Manaaf, en deze zijn de familie van  Aal ‘Ali,  Aal ‘Abbaas, Aal ‘Oeqayl, en Aal al-Haarith ibn ‘Abdoelmoettalib. Dit is gekomen in een overlevering die overgeleverd is door Imaam Ahmed via Zayd ibn al-Arqam, moge Allah met hem tevreden zijn, die zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gaf ons op een dag een preek op een plaats dat “Kham” heet tussen Mekkah en al-Medinah. Hij prees Allah en sprak lofuitingen over Hem uit en vermaande en herinnerde de mensen, vervolgens zei hij: “Voorts: o mensen ik ben maar een mens en de tijd is bijna aangebroken dat er een gezant van mijn Heer tot mij zal komen (de engel des doods) en ik gehoor hieraan zal geven. Ik laat onder jullie twee zware (belangrijke) zaken achter, het eerste is het Boek van Allah, waarin een leiding en licht is. Neem het boek van Allah en klamp je eraan vast (hij maande de mensen aan en herinnerde hen om aan het Boek van Allah vast te houden) daarna zei hij:

“En de mensen van mijn Ahloe l-Bayt, ik herinner jullie aan Allah… de mensen van mijn Ahloe l-Bayt, ik herinner jullie aan Allah… de mensen van mijn Ahloe l-Bayt, ik herinner jullie aan Allah…de mensen van mijn Ahloe l-Bayt!” al-Hoesayn vroeg Zayd ibn al-Arqam: “En wie behoren tot de Ahloe l-Bayt van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem)?” Zaid zei: “Zijn vrouwen (van de boodschapper van Allah) behoren tot de mensen van Ahloe l-Bayt. De mensen van Ahloe l-Bayt van de boodschapper van Allah zijn hen waarbij het voor hen verboden is de Sadaqah  te nemen.” al-Hoesayn vroeg: “En wie behoren hiertoe?” Zayd zei: “Het zijn de volgende personen: “De familie van ‘Ali, de familie van ‘Oeqayl, de familie van Dja’far, en de familie van ‘Abbaas.” al-Hoesayn vroeg Zayd: “Is het voor hen allen verboden van de Sadaqah te nemen?!” Zayd zei: “Ja.” Overgeleverd door Ahmed met h’adiethnummer: 18464.

Wat betreft de dienstknecht en bedienden (slaven):

Mahraam de diensknecht van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Voor ons Aal Mohammed is Sadaqah verboden en de dienstknechten van een volk behoren tot hen.” Overgeleverd door Imaam Ahmed met h’adiethnummer 15152.
Dus kunnen wij zeggen dat Ahloe l-Bayt van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de volgende personen zijn:

- Zijn vrouwen.

- Zijn nageslacht.

- Banoe Haashim.

- Banoe ‘Abdulmoetalib.

- Hun dienstknechten.

En Allah weet het beste.

Mohammed Saalih al-Moenadjid (moge Allah hem beschermen).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN