Vraag & Antwoord

De status van de imams bij de Shie’ah “”

“Wat is de status van de twaalf imams, in het bijzonder de laatste van hen, bij de Shie’ah?”

Alle lof is voor Allah. 

Allereerst:

De Raafidhah of “al-Imaamiyyah” of de “al-Ithay ‘Ashariyyah” behoren tot een van de sekte van de Shie’ah. Ze worden Raafidhah (verwerpers) genoemd omdat zij de grootste van de metgezellen afwijzen en niet accepteren en hen verketteren, zij verwerpen ook het leiderschap van de beste van de metgezellen Aboe Bakr en ‘Omar. Zij wijzen ook het leiderschap van Zaid ibn ‘Ali af, en zij hebben zich van hen afgesplitst. Ze worden “al-Imaamiyyah” genoemd omdat zij veel aandacht besteden aan de kwestie van de imamaat (leiderschap), en ze maakte dit tot een van de fundamenten van hun religie, of hun bewering dat de profeet (Allah's vrede en zegeningen zij met hem) duidelijk heeft gewezen op de leiderschap van ‘Ali en zijn nakomelingen. Ze worden “al-Ithnay ‘Ashariyah” genoemd omdat zij beweren en zeggen dat er twaalf leiders zijn van de nakomelingen van ‘Ali (Ahloe al-Bayt), waarvan de eerste ‘Ali, moge Allah tevreden met hem zijn, en de laatste van Mohammed ibn Hassan al-Askarie is, die afwezig is en allen in gedachte bij hen leeft. Zij beweren dat hij een grot bij Saamoerra binnen is gegaan in de derde eeuw van de Hidjrah! En dat hij nog steeds binnen in de grot en levend is, en zij wachten zijn komst af!

En zij hebben een geloof en overtuiging dat in tegenstelling is tot de mensen van de Islaam, waaronder:

1 – Overdrijving in de imams: zij beweren dat zij onfeilbaar zijn, en zij hebben velen van de aanbiddingen toegeschreven aan hen zoals het aanroepen, het vragen van hulp, het offeren en het verrichten van de Tawaaf (ommegang) om hun graven. Dit is allemaal zonder twijfel grote Shirk waarover Allah bericht dat Hij deze niet vergeeft. En dit is afgoderij dat wordt gepleegd door zowel hun geleerden als de gewone mensen zonder dat er een ontkenning is hierover!

2 – Ze beweren dat de Qor-aan verdraaid en veranderd is doordat er zaken er vanaf zijn gehaald of juist toegevoegd. Zij hebben boeken hierover geschreven dat bekend is bij hun geleerden en veel van het gewonvolk,  totdat het geloof in de verdraaiing van de Qor-aan een van de noodzakelijkheden van hun geloofsovertuiging is.

3 – Het verketteren van de grootste groep van de metgezellen en het nemen van afstand van hen. Zij zoeken toenadering tot Allah door hen te vervloeken en te beledigen en hun argument is dat zij afvallig zijn geworden na de dood van de profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem). Een klein deel van de metgezellen (slechts zeven) verketteren zij niet. Dit is een verloochening van de Qor-aan die hun deugd en meerwaarde noemt, en ons bericht dat Allah tevreden over hen is en uitverkoren heeft voor de kameraadschap van zijn profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem). Het houdt ook het schenden van de Qor-aan in, omdat de Qor-aan tot ons gekomen is via hun weg, en als zij volgens hun bewering ongelovigen zijn dan is het overbrengen van de Qor-aan niet veilig van de vervorming en verdraaiing. En dit wordt door de Raafidhah aangenomen zoals wij eerder hebben genoemd.

Sheikh al-Islaam Ibn Taymiyyah (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Er zijn er die de grenzen hebben overschreden tot zij beweren dat de metgezellen uit het geloof gestapt zijn na de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem), behalve een klein gedeelte (rond de twaalf) van de metgezellen, of dat de meeste van hen buitensporig zijn. Er bestaat geen twijfel aan het ongeloof van desbetreffende persoon, want hij verloochent de tekst van de Qor-aan in meer dan een plaats: van de tevredenheid over hen en lof dat uitgesproken wordt over hen. Het is zelfs zo dat wie twijfelt aan hun ongeloof (Raafidhah) zelf buiten de oevers van de Islaam valt. Het geloof in deze vernietigende geloofsovertuiging houdt in dat de Qor-aan en de Soennah tot ons gekomen is via ongelovigen of buitensporigen…! Het vers: “Jullie zijn de beste natie dat voortgekomen is voor de mensen” betekent dat de beste van de natie de eerste generatie is. Maar volgens hun bedorven geloofsovertuiging betekent dat deze mensen (die het beste generatie zijn) volgens hen ongelovigen en buitensporigen zijn! Dit betekent dat deze natie ook de slechtste natie is, en dat de eerst mensen van deze natie de slechtste van alle naties zijn. Het ongeloof van hen die hiervan overtuigt zijn is een zaak wat noodzakelijk van de religie Islaam gekend dient te worden.” Einde citaat uit “as-Saarim al-Maslool ‘allaa Shaatim ar-Rasool”, blz. 590.

5 – Zij hebben in hun geloof “at-Taqiyyah”: en dit is aan iemand iets anders te laten blijken dan wat hij in zijn innerste heeft. In werkelijkheid zijn dit leugens en huichelarij, en zij zijn uitmuntend in het bedriegen van mensen. En dit is niet alleen maar beperkt in het geval van angst maar zij zien het gebruik van “at-Taqiyyah” een onderdeel van het geloof zowel in kleine als grote zaken zowel in angst en veiligheid. Alles wat er gekomen is van hun imams zoals het spreken over lof over de metgezellen, of het instemmen met de mensen van de Soennah ook al is dit in de kwesties van reinheid (Tahaarah) en eten en drinken, wordt verworpen door de Shie’ieten en ze zeggen: “De imam sprak gewoon uit het oogpunt van “at-Taqiyyah”…

4 – De geloofsovertuiging “ar-Radja’ah” (terugkeer): dit is hun geloof dat de profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) en de mensen van Ahloe al-Bayt en zoals ‘Ali, Hassan en Hussein, en de rest van de imams zullen terugkeren. Ook zullen volgens hun bewering Aboe Bakr, ‘Omar en ‘Oethmaan, Moe’aawiyah , Yazied en ibn Abie Jawshan, en alle mensen die (volgens hun bewering) de Ahloe al-Bayt hebben getreiterd zullen terugkeren. Al deze mensen zullen volgens hen terugkeren naar deze wereld voor de aanvang van de Dag der Opstanding wanneer de al-Mahdie zal verschijnen zoals dit voor hen is verordend en voorgeschreven door de vijand van Allah ibn Saba-e (de jood die het Shie’tisme heeft opgericht). Ze zullen terugkeren zodat zij gestraft zullen worden voor hun kwetsen van Ahloe al-Bayt en hen hun rechten hebben ontnomen. Ze zullen zwaar gestraft worden en dan allen sterven, waarna zij op de Dag der Opstanding wederopgewekt zullen worden voor de laatste straf, zoals zij beweren.
En vele ander corrupte en valse overtuigingen, waarin alle details staan en de verduidelijking van de ongeldigheid en valsheid ervan in het boek “al-Khoetoet al-‘Areedah” van Moehib ad-Dien al-Khatib, of het boek “Oesoel Madhab Shie’ah al-Imaamiyah” van Dr. Naasir al-Qifaarie, of het boek “Firaq al-Moe’aasirah tantansib illaa al-Islaam” van Dr. Ghaalib ‘Ali ‘Oewaadjie 1/127-269 , of “al-Mawsoo’a al-Moeyassarah fie al-Adyaan wal Madhaahib wal ah-Zaab al-Moe’aasarah”: 1/51-57.

En Allah weet het beste.

Sheikh mohammed Saalih al-moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN