Vraag & Antwoord

De betekenis van het ketenen van de Shayateen in de Ramadan

“Ik wil graag meer informatie weten over het feit dat de Shayateen geketend worden in de maand Ramadan, moge Allah ons behoeden van hen….ik wil ook graag geïnformeerd worden over de magiërs en tovenaars, moge Allah hen vervloeken. Hoe zit het met hen in deze gezegende maand Ramadan?”

Alle lof is voor Allah.

Ja, het is mogelijk dat de Shayateen influisteren bij de mensen in de Ramadan, en het is mogelijk dat de magiërs en tovenaars hun bederf zaaien in de maand Ramadan, maar  dit is ongetwijfeld minder dan andere momenten buiten de Ramadan.
 
Het is bewezen van de profeet (Allah´s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Wanneer de Ramadan komt, worden de poorten van het Paradijs geopend, en de poorten van de Hel gesloten en de Shayateen geketend.” Overgeleverd door al-Boekhaari (3277) en Moslim (1079). Bij imaan an-Nasaa’ie: “En de ‘Maradah’ onder de Shayateen worden geketend.”

En de ‘Maradah’ is de meervoudsvorm van ‘Maarid’ en dit heeft de betekenis van zeer kwaadaardig en boosaardig.

Dit betekent niet dat de volledige invloed van demonen geëlimineerd wordt, maar dit geeft aan dat zij zwakker worden in de Ramadan, en niet in staat zijn te doen wat zij in staat zijn te doen op een ander tijdstip buiten de Ramadan.

Het is mogelijk dat degenen onder de Shayateen die geketend worden de ‘Maradah’ zijn en niet hen allen.

Imaam al-Qurtubi (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Als er gevraagd wordt: “Waarom zien wij dan veel kwaad zoals het zondigen e.d. dat plaatsvindt in de maand Ramadan? Als de Shayateen geketend zouden worden zou dit toch niet gebeuren..?”
 
Het antwoord hierop is: “Het kwaad en invloed van de Shayateen is minder voor de vastenden die zich houden aan de voorwaarden van het vasten en de goede manieren van het vasten handhaven.
Of dat de betekenis ervan alleen de enkelen van de Shayateen geketend worden zoals de ‘Maradah’ onder hen zoals eerder genoemd in sommige van de overleveringen. Of dat de betekenis ervan dat het kwaad minder wordt en dit is een zaak dat waargenomen wordt in de Ramadan. Het kwaad in de Ramadan is minder dan het kwaad buiten de Ramadan. Want het is niet noodzakelijk dat wanneer alle ‘Maradah’ geketend worden er helemaal geen sprake is van zonden en kwaad aangezien er andere redenen zijn hiervoor zoals slechte bedorven zielen en slechte gewoonten en Shayateen onder de mensen.” Einde citaat uit Feth al-Baarie.
 
En Allah weet het beste.

Sheikh Mohammed Saalih al-Munadjid (moge Allah hem beschermen).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN