Vraag & Antwoord

Het oordeel bij meerdere malen geslachtsgemeenschap in de Ramadan uit onwetendheid

“Wat is de regelgeving en het oordeel over een man die meerdere malen geslachtsgemeenschap heeft met zijn vrouw gedurende de dag in de Ramadan, terwijl deze persoon in kwestie onwetend is over het oordeel hieromtrent?”

Alle lof is voor Allah.

Er is geen twijfel dat Allah Zijn dienaren heeft verboden gedurende de dag in de Ramadan te eten, te drinken en het hebben van geslachtsgemeenschap, en alles wat het vasten kan verbreken. Ook heeft Allah degene die geslachtsgemeenschap heeft gedurende de dag van de Ramadan, terwijl de persoon in kwestie verantwoordelijkheidspichtig is, niet ziek is en ook niet op reis verplicht tot het verrichten van een boetedoening (Kafaarah). Dit is namelijk het vrijmaken van een slaaf, en als hij dit niet vindt dan het vasten van twee opeenvolgende maanden. Wanneer hij hiertoe niet in staat is, dan dient hij zestig arme mensen te voeden, voor elk arme persoon een halve Saa’ van de lokale hoofdvoedsel van een volk.

Wie gedurende de dag deze zonde pleegt en behoort tot degene waarvoor het verplicht is te vasten als het ware een volwassen en geen reiziger is, en het oordeel hierover niet weet dan zeggen wij dat de geleerden hierover verschilden van mening. Sommigen van hen zeiden dat een boetedoening verplicht is, want hij is nalatig geweest van het vragen naar het oordeel en het opdoen van kennis over deze zaak. Anderen van de geleerden zeggen dat er geen boetedoening is vanwege de onwetendheid hierover. En zo weten wij dat het veilige is dat de persoon in kwestie een boetedoening moet doen, vanwege de nalatigheid van het vragen naar zaken die voor jou als vastende verboden zijn uit te voeren. En als je niet in staat bent een slaaf vrij te kopen, of het vasten van twee opeenvolgende maanden dan is het genoeg om zestig arme personen te voeden voor elke dag dat je geslachtsgemeenschap hebt gehad met je vrouw.

En wanneer je deze zonde twee maal gedurende de dag van de Ramadan hebt gepleegd dan geld er dus tweemaal een boetedoening, en als dit drie dagen is dan geldt er driemaal een boetedoening enz. Dus voor elke afzonderlijke dag geldt er een afzonderlijke Kafaarah (boetedoening). Wat betreft het hebben van meerdere malen geslachtsgemeenschap op een dag, hiervoor geldt eenmalig een boetedoening, dit is de veilige kant en beter om zo de meningsverschil van geleerden te ontwijken, en het nakomen van de plicht en het goedmaken van je vasten in de Ramadan. En als je het aantal dagen niet meer weet, neem dan het zekere voor het onzekere. Als je twijfelt tussen drie of vier dagen waarop je deze zonde hebt uitgevoerd, neem dan vier dagen als voorzorgsmaatregel. Moge Allah je leiden om datgene uit te voeren wat Hem behaagt, en wat jou vrij pleit van jouw verplichtingen.

Fataawa Sheikh ibn Baaz (moge Allah hem barmhartig zijn)  deel 15, blz.304.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN