Vraag & Antwoord

Zij bidden het vrijdaggebed een uur voor de meridiaan (Zawaal) vanwege de studie/werk

“Op school worden we gedwongen om het vrijdaggebed uit te voeren tijdens de lunchpauze. Dit is op een moment dat de tijd van het vrijdaggebed met uur of meer voorafgaat. Er zijn hierover veel discussies gevoerd tussen de moslims over de kern van waarheid van deze zaak of niet en of dit (gebed) geldig is of niet. Dit is een van de zaken die op veel van de moslims van invloed is op mijn school en in vele andere scholen in de steden waar ik woon waar ik vrienden en broeders heb die op andere scholen hun studies volgen in dezelfde stad en met hetzelfde probleem geconfronteerd worden. Ik hoop dat u ons kunt voorzien met een antwoord, onderbouwd uit de Qor-aan of een overlevering. En moge Allah jullie hiervoor rijkelijk belonen.”

Alle lof is voor Allah.

De meerderheid van de geleerden van de Hanafi, Maliki, en Shafi'ie leer menen dat het vrijdaggebed alleen maar gebeden kan worden na de meridiaan (Zawaal, de hoogste punt van de zon), en dit is het eerste moment van het Dohr gebed.

Zie: "al-Oem” (1/223), "al-Madjmoo’” (4/377-381), "al-Mawsoo’a al-Fiqhiyah” (Jurisprudentie Encyclopedie) (27/197-198).

Als bewijs nemen zij de overlevering van imaam Moslim van Salamah ibn al-Akwa’dat hij zei: “Wij verzamelden ons met de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) (tijdens het vrijdaggebed) nadat de zon de meridiaan bereikt heeft, en daarna keerden wij terug naar huis de schaduw zoekend.”.

Zoals ook overgeleverd is door imaam al-Boekhaari (904) van Enes  ibn Maalik dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) het vrijdaggebed bad wanneer de hoogste punt passeerde.”

De Hanbali zijn van mening dat het vrijdaggebed geldig is voor de Zawaal. Als bewijs nemen zij een aantal ahadieth en verslagen van de Selef die erop wijzen dat het toegestaan is het vrijdagsgebed voor de Zawaal.
 
Imaam Moslim (858) heeft overgeleverd via Aboe Djaafar al-Baaqir dat hij Djaabir ibn 'Abdullah vroeg: “Wanneer bad de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de gebeden op de vrijdag?” Hij antwoordde: “Hij bad het vrijdaggebed en wij gingen daarna naar onze kamelen wanneer de zon de Zawaal bereikt heeft.”

Dit geeft aan dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) het vrijdaggebed bad voordat de zon de Zawaal bereikt heeft.

al-Boekhaari (939) en Moslim (859) hebben overgeleverd van Sahl ibn Sa’d dat de hij zei: “Wij deden geen siësta en aten niet totdat ten tijde van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) na het vrijdaggebed.”

Imaam ash-Shawkaanie (moge Allah hem genadig zijn):

"Dit is het bewijs voor degene die van mening zijn dat het vrijdaggebed gebeden kan worden voor de Zawaal. En dit is de mening van imaam Ahmed ibn Hanbal.

Het punt in de bewijsvoering is het volgende: de lunch en siësta worden voor de Zawaal uitgevoerd. Er is gezegd dat Ibn Qutaiba zei: “De lunch en siësta na de Zawaal worden niet met deze termen benoemd.”

Ibn Abie Shaybah zei in zijn boek “al-Moesanaf” (5140) via Bilaal al-A’bsi dat ‘Amara de mensen leidde in het vrijdaggebed en de mensen waren verschillend in hun vertellingen: sommigen van hen zeiden dat de zon reeds de Zawaal gepaseerd was, terwijl anderen dit niet beweerden.”
Authentiek verklaard door Sheikh al-Baanie in “al-Adjwibah an-Naafia’a”(blz.24).

De geleerden van het permanent comité voor het uitgeven van Fataawa werd de volgende vraag gesteld:

“Is het toegestaan om de vrijdag gebeden voor de meridiaan te bidden – uit de noodzaak vanwege het beginnen met werk in Frankrijk – met de wetenschap dat als we het vrijdaggebed niet bidden voor deze tijd, wij dan gaan werken en dit is een uur voor de meridiaan, waardoor wij het vrijdaggebed dan niet kunnen bidden. Is dit een noodzaak die dit legitiem maakt?”

Zij antwoordden:

"Bij het bepalen van de eerste tijd van het vrijdaggebed zijn de meningen van de geleerden hierover verschillend. De meeste geleerden zeggen dat de eerste tijd van het vrijdaggebed de eerste tijd van het Dohr gebed is, en dit is bij de Zawaal. Het is dan niet toegestaan om dit voor deze tijd te bidden of dat veel of weinig is. Het gebed is dan niet geldig volgens deze mening. Salamah ibn al-Akwa’ (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: “Wij verzamelden ons met de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) (tijdens het vrijdaggebed) nadat de zon de meridiaan bereikt heeft, en daarna keerden wij terug naar huis de schaduw zoekend.” Overgeleverd door imaam al-Boekhaari en Moslim. En de uitspraak van Enes (moge Allah tevreden over hem zijn) die zei: “De Boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) bad het vrijdaggebed wanneer de zon voorbij de zenit was.” Overgeleverd door al-Boekhaari. Een groep van de geleerden zeiden: “Het is niet toegestaan om het vrijdaggebed te bidden met een uur of twee uur ervoor.”

Imaam Ahmad ibn Hanbal en de groep zeggen dat de eerste tijd van het vrijdaggebed de tijd van het  Eid gebed is, wat betreft de Zawaal: dit is de eerste moment wanneer het verplicht is te spoeden naar het vrijdaggebed. Als bewijs nemen zij de overlevering van Djaabir ibn Abdullah die zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) bad het vrijdaggebed en wij gingen daarna naar onze kamelen wanneer de zon de Zawaal bereikt heeft.” Overgeleverd door imaam moslim. Salamah ibn al-Akwa’zei: “Wij baden met de boodschapper van Allah het vrijdaggebed en vertrokken hierna terwijl de muren nog geen schaduw hadden.” Overgeleverd door Aboe Dawood.
 
Er wordt verenigd tussen deze overleveringen door te stellen dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) in de meeste gevallen na de Zawaal bad, en in sommige gevallen voor de Zawaal of in de buurt ervan.

Op basis van dit, is het beter om het vrijdaggebed te bidden na de Zawaal vanwege het feit dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) dit het meest uitvoerde, en om de meningsverschil tussen geleerden te mijden. Dit geeft ook aan dat de zaak een kwestie van al-Idjtihaad waarin ruimte van redenering. Het vrijdaggebed van degene die voor de Zawaal of in de buurt ervan bidt is juist met de Wil van Allah, vooral met het in acht nemen van het excuus, zoals het excuus dat genoemd is door de vraagsteller.”Einde citaat.
 
"Fataawa van het permanente comité" (8/216-217).

Sheikh Ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd:

Is het toegestaan om vrijdag gebeden voor de Zawaal te bidden?

Hij antwoordde: "Het is toegestaan om de vrijdaggebeden voor de Zawaal te bidden, maar het  beste is om het vrijdaggebed te bidden na de Zawaal, om de meningsverschil tussen de geleerden te mijden. De meerderheid van de geleerden zeggen dat het vrijdaggebed na de Zawaal is, en dit is de uitspraak van de meeste geleerden. Andere geleerden hebben gezegd dat het toelaatbaar is het vrijdaggebed te bidden voor de Zawaal, en hierover zijn er bewijzen die authentiek zijn. Wanneer het vrijdaggebed gebeden wordt voor de Zawaal dan is het gebed geldig, maar het is beter om het vrijdaggebed te bidden na de Zawaal vanwege het in acht nemen van alle overleveringen die hierover gekomen zijn en de meningsverschil van de geleerden te mijden. Tevens is dit ook ter vergemakkelijking voor de mensen zodat de mensen de mogelijkheid krijgen het vrijdaggebed bij te wonen zodat het vrijdaggebed voor iedereen op een en dezelfde tijd gebeden wordt. En dit is beter en geruststellender.” Einde citaat.

"Fataawa Ibn Baaz" (12/391).

Sheikh Ibn 'Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd:

“Er zijn een aantal predikers die de moskee op vrijdag binnengaan op de vrijdag en met de preek beginnen voor de tijd ervan (Zawaal). En het kan zijn dat het vrijdaggebed uitgevoerd wordt voor de tijd van de Zawaal. Is dit geldig?”
 
Hij antwoordde (moge Allah hem genadig zijn):

"Deze kwestie  (dat wil zeggen het beginnen met de preek op de vrijdag voor de Zawaal) is een zaak  waar de geleerden van mening verschillen. Sommige van de geleerden zeggen dat het niet toegestaan is het vrijdaggebed te bidden voor de Zawaal, anderen zeiden dat het toegestaan is het vrijdaggebed te bidden voor de Zawaal met een uur of een half uur ervoor of iets in de buurt hiervan. Maar beter is het vrijdaggebed te bidden na de Zawaal, en dit is zelfs bij de geleerden die zeggen dat het toegestaan is het vrijdaggebed met ongeveer een uur te bidden voor de Zawaal.

Als dus het vrijdaggebed gebeden wordt voor de Zawaal volgens de mening die zegt dat dit toegestaan is, is het vrijdaggebed geldig, maar in de tijd dat dichtbij de Zawaal is.” Einde citaat.
“Liqaa’al-Maftooh” (een open discussie en ontmoeting) (16/19).

En hierop gebaseerd zeggen wij dat er niets mis is wanneer jullie het vrijdaggebed bidden voor de tijd van het Dohr gebed met ongeveer een uur. Maar het is beter om niet langer dan een uur tijd te laten tussen het vrijdaggebed en de tijd van de Dohr. Wanneer het voor jullie mogelijk is het vrijdaggebed te bidden na de Zawaal dan is dit beter.

En Allah weet het beste.

Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN