Vraag & Antwoord

Het oordeel over het verbreken van het vasten bij iemand om zo de beloning te ontvangen

 “Wat is uw mening over een man die zegt dat hij graag het vasten bij zijn moslimbroeder wil verbreken, al was het maar omwille van het toestaan van zijn broeder de meerwaarde van het geven van iftaar aan een vastende en de deugd ervan te ontvangen?”

Alle lof zij Allah

Er is geen twijfel dat dit goed is, maar beter is om tegen zijn broeder te zeggen: “Kom bij mij vandaag het vasten verbreken”, met het oog op het verkrijgen van de beloning door  het geven van iftaar aan een vastende en om veilig te zijn dat de ander hem een gunst in rekening brengt, en het kan zijn dat de ander in verlegenheid gebracht wordt en wellicht liever met zijn gezin het vasten wil verbreken. Als hij tegen zijn broeder zegt: “Vanavond zal ik het vasten bij jou verbreken”, inderdaad kan dit enigszins de gastheer in verlegenheid brengen en hij hiervoor niet voorbereid is en misschien niet wenst dat iemand met hem het vasten verbreekt en liever het vasten verbreekt met zijn gezin. Het is beter om hem uit te nodigen door tegen hem te zeggen: “Kom vanavond bij mij het vasten verbreken.”

Het kan zijn dat deze broeder zegt: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Niemand heeft oprecht geloof totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst” als ik ervan houdt dat vastenden bij mij het vasten verbreken, dan houd ik ervan dat er bij mijn moslimbroeder vastenden hun vasten verbreken.”

 Wij zeggen dan: “Houdt je er niet van dat er vastenden bij jou het vasten komen verbreken?” Hij zal zonder twijfel antwoorden met “ja, ik houd ervan” We vragen hem: “Geef je wat betreft het goede iemand anders voorrang hierin?” Hij zal antwoorden met “nee”. Men dient te weten dat op het gebied van aanbiddingen Allah ons heeft bevolen om met elkaar te wedijveren hierin, Allah (De Verhevene) zegt: “Wedijvert daarom met elkaar in goede daden.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 148, en de uitspraak van Allah (De Verhevene): “En haast jullie naar vergeving van jullie Heer.” (Soerat aal-Imraan (3) aayah 133). Je dient nooit iemand voorrang te geven in aanbiddingen, en daarom zeggen de geleerden dat het afgeraden is voor mens om anderen voorrang te geven wat betreft aanbiddingen. Een persoon dient niemand voorrang te geven in de eerste rij van het gebed en dat hij een rij naar achteren gaat, dus dien je geen voorrang te geven aan iemand wat betreft aanbiddingen. Dit is een bewijs van het gebrek van zijn verlangen aanbiddingen uit te voeren, en in het bijzonder in een dergelijk vraagstuk wat hier genoemd wordt, en dat is dat je naar deze persoon gaat en tegen hem zegt dat je het vasten bij hem komt verbreken.

De juistheid over de kwestie van het geven van voorrang van anderen (altruïsme) zeggen wij het volgende: het geven van voorrang bij een zaak dat verplicht is, is verboden, het geven van voorrang bij een aanbevolen zaak is dit beter niet te doen behalve als er een belang bij gebaat is, en het geven van voorrang bij een ‘Mobaah’ (toegestane zaak) is een zaak waar er lof en waardering voor de mens is, Allah (De Verhevene) zegt: “En zij geven aan (hen) voorrang boven zichzelf, ook al is er behoefte onder hen. En wie zich hoedt voor zijn eigen gierigheid: dat zijn degenen die zullen welslagen.” (Soerat al-Hashr (59) Zij geven anderen voorrang met voedsel ook al hebben zij zelf honger, en dit is een zaak dat toegestaan is en waarvoor de mens wordt geprezen en gewaardeerd.

Het voorrang geven bij een zaak dat verplicht is (wat niet toegestaan is), is bijvoorbeeld een man die maar weinig water heeft; als hij ermee de Woedoe verricht is dit voor hem toereikend, en als hij iemand anders het water geeft zal hij genoodzaakt worden om Tayyamoen uit te voeren. Wij zeggen: dit is niet toegestaan om anderen voorrang te geven bij een zaak dat verplicht is. Jij bent verplicht de Woedoe te verrichten met dit water.

Een ander voorbeeld is iemand die alleen maar een kledingstuk heeft en iemand anders is naakt en heeft niets om ermee te bidden, als hij hem de kledingstuk geeft is hij zelf naakt. Wij zeggen dan: geef het kledingstuk niet waardoor je zelf niets meer hebt om jezelf mee te bedekken. Dit is eigenlijk geen goed voorbeeld, je kunt zeggen: “Bidt eerst in de kledingstuk en geeft het dan vervolgens aan deze persoon zodat hij ermee kan bidden.” Maar het voorbeeld van water is volledig van toepassing en een goed voorbeeld.

Een voorbeeld van het geven van voorrang bij een aanbevolen zaak is de kwestie van de eerste rij in het gebed. je bent in de eerst rij van een gebed en je geeft voorrang aan een man en zegt: “Neem hier plaats beste man.” Dit is in tegenstelling tot wat beter is, en de geleerden zeggen dat dit afgeraden (Makroeh) is, maar de juiste uitspraak hieromtrent is dat dit in tegenstelling is tot wat beter is. maar als hiermee een belang beoogt wordt, dan is hier niets mis me. Dat is bijvoorbeeld dat je iemand voorrang geeft voor de eerste rij uit het oogpunt van het verzoenen van de harten. Wanneer sommigen zien dat anderen hen voorrang geven in zulke zaken zal dit leiden tot een vermeerdering bij hen in het verrichten van het goede en het bidden van de gebeden in gemeenschap. Je doet dit dus te doen om anderen aan te sporen tot het goede en dit is iets goeds, en dit is een belang dat beoogt wordt.. Of een ander voorbeeld van man die zijn vader ziet komen en plaats voor hem maakt in de eerste rij en dit is tevens ook iets goeds omdat de vader in dit geval deze goedheid ziet als Birr (het goede zijn voor de ouders). Wat betreft een zaak dat Mobaah is: dit iets wat bekend is, en dat is dat je anderen voorrang geeft van bijvoorbeeld voedsel terwijl je zelf voedsel nodig heeft, en het voorrang geven in dit geval is iets goeds.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied

 

 

 

 

 


 

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN