Vraag & Antwoord

Is scheiding toegestaan vanwege de vele huwelijksproblemen

Ik ben een getrouwde man , en ik heb kinderen en een vrouw, maar ik heb altijd heftige discussies met mijn vrouw. Zij wil niet dat ik van haar scheidt, en ik ben ook niet tevreden wat betreft de intimiteit met haar. Ik heb herhaaldelijk geprobeerd om mijn probleem op te lossen met haar, maar het mocht niet baten. En het is bij ons niet toegestaan om een tweede vrouw te trouwen of mensen laten hun dochters niet trouwen met een reeds getrouwde man. Ik ben bang dat als de situatie zo voortduurt, ik een verboden zaak bega. Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven, hoe dit probleem op te lossen, en wat de beste oplossing is? Moge Allah jullie rijkelijk belonen.

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Er is bevindt zich nauwelijks een huis waar er geen problemen zijn, sommige zijn gemakkelijk op te lossen, en sommige zijn moeilijk. Het is noodzakelijk voor degene die zijn problemen wil oplossen of de problemen van anderen op de hoogte te zijn van de redenen en oorzaken die hebben geleid tot deze problemen en onenigheid; zowel tussen echtgenoten of tussen vrienden, of tussen vader en zijn zoon, en bij iedereen die een conflict heeft.

We weten niets over de specifieke reden van de problemen tussen jou en jouw vrouw, dus wij zullen alleen maar de algemene richtlijnen geven die zowel voor jou als anderen nuttig kunnen zijn.

Kijk naar de redenen voor deze problemen tussen jou en jouw vrouw, het kan zijn dat jij een belangrijke oorzaak bent in deze problemen; door een eigenschap die je niet kunt veranderen, of als gevolg van slechte behandeling van jou naar je vrouw toe, of het gebrek aan interesse in hen en jouw kinderen, of andere oorzaken. Is dit het geval, dan dien je deze problemen aan te pakken door de oorzaken en redenen aan te pakken. U moet zich ervan bewust zijn dat de goede behandeling van de vrouw, en aandacht voor haar, en het prijzen van haar werk, en goede zorg voor de kinderen, en het goed onderhouden van je gezin ertoe leidt dat de vrouw tevredenheid in haar hart vindt naar haar man toe, en genegenheid brengt tussen hen, en de verspreiding van rust en kalmte in het huis.

Maar als de oorzaken van de problemen en verschillen tussen jou en jouw vrouw liggen bij de vrouw dan dien je dit aan te pakken met wijsheid en goed onderricht. En wanneer de vrouw tevreden is met haar man, is zij ook tevreden om te leven volgens zijn wensen en interesse. Dit is de karakteristiek van de vrouwen in oorsprong, de vrouw volgt haar echtgenoot; vandaar dat er een verbod is gekomen van een huwelijk van een moslimvrouw met een ongelovige. Daarom is er ook een advies aan de vrouw om een goede man te kiezen als echtgenoot, en dat is dat hij een nobel karakter en religie heeft*, zodat er geen nadelige gevolgen zijn voor de vrouw wat betreft haar religie en karakter.

Ten tweede:

Wanneer een man en vrouw niet verenigbaar zijn betreffende hun karakteristieken, en de man is niet in staat de omgang met zijn vrouw te verbeteren, noch is de vrouw in staat de wensen van haar man te realiseren, is de enigste uitweg de scheiding tussen hen. Het bij elkaar blijven in deze situatie is een verspilling van tijd, en een vermenigvuldiging van de problemen en zonden.

Volgens de verduidelijking dat gekomen is in de vraag adviseren wij het volgende: 

Als de man weet dat er geen verbetering is van de vrouw naar hem toe en hij niet de oorzaak is van deze problemen, is er alleen maar een scheiding de uitweg, er is dan geen andere oplossing behalve deze. Het is geen vereiste dat de vrouw tevreden dient te zijn met scheiding, haar tevredenheid is geen voorwaarde voor de scheiding. De oplossing voor deze problemen is door te scheiden om redenen die genoemd zijn in uw vraag: 

1. Het niet verbeteren van de situatie van je vrouw, en de lange periode van de aanhoudende verschillen tussen jullie.

2. Het niet kunnen trouwen van een tweede vrouw, vanwege de omgeving waarin je leeft.

3. De angst voor het vervallen in zondigheid vanwege het niet bevredigen van de seksuele behoefte. 

Geef haar een laatste kans, en stel een limiet voor haar in om zichzelf en haar situatie te verbeteren. En als er geen enkele verandering is van haar zijde aarzel dan niet om te scheiden, en pas op voor vallen in verboden zaken. Er zijn  veel waarschuwen voor de inbreukmaker in de islaam op de heiligheid van anderen, en het vervallen in de verboden immoraliteit dat Allah verboden heeft gemaakt. Wees hiervan bewust en gewaarschuwd.

En Allah is Degene die naar succes leidt.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.

 

* Er is overgeleverd in een h’adieth dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wanneer iemand een huwelijksverzoek indient bij een van jullie waarover jullie tevreden zijn m.b.t. zijn religie en zijn karakter willigt dan zijn verzoek in. En als jullie weigeren zal er groot verderf en buitensporigheid zijn op aarde.” (overgeleverd door at-Tirmidzie en ibn Maadjah) h’adieth Sah’ieh’.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN