Vraag & Antwoord

Heeft een vrouw die hertrouwd is ten allen tijde recht op voogdijschap van haar kinderen

Een vrouw verteld dat zij op het punt staat te scheiden of het huwelijk te ontbinden want haar man behandelt haar slecht, en zij heeft drie kinderen met hem; zij zal de voogdij over haar kinderen krijgen. 

Maar zij wil de volgende vraag stellen, alhoewel haar wachttijd nog niet begonnen is: Als een man een huwelijksaanzoek doet bij haar en zij de voogdij over de kinderen heeft, heeft zij dan recht deze voogdij te blijven behouden volgens de islamitische wet? Zij heeft vrees voor Allah en wil niet tegen Zijn wetgeving indruisen. 

Alle lof  is voor Allah.

Allereerst:

Het is beter dat de vrouw geduld heeft ten opzichte van haar man, vooral als zij kinderen met hem heeft. Er is geen huis te vinden waar nooit problemen zijn. Echter, wanneer haar man haar mishandelt en slecht behandelt en zij niet meer in staat is verder met hem te leven, dan is dit een ander verhaal.

Ten tweede:

Als de vrouw gescheiden is, dan is haar wachttijd drie menstruatie periodes. Maar wanneer het huwelijk is ontbonden (al-Khoel’) dan is haar wachttijd een menstruatie periode. Het is verboden de vrouw ten huwelijk te vragen tijdens deze wachtperiode. 

Ten derde:

De Sharie’ah wetgeving stelt dat, als de echtgenoten gescheiden zijn, de moeder het recht van de voogdij over haar kinderen heeft en niet de vader, zolang zij niet hertrouwt. Het bewijs hiervoor is de uitspraak van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) tegen de vrouw die vroeg om de voogdij over haar kind van haar man, nadat hij scheidde van haar:  "Je hebt het recht op de voogdij, zolang je niet hertrouwt.” 

Overgeleverd door Aboe Daawoed (2276) van 'Abdoellaah ibn 'Amr (moge Allah tevreden met hem zijn). Geclassificeerd als h’asan door al-Albaanie in Sah’ieh’ Aboe Daawoed (1991).

De overlevering geeft aan dat de vrouw meer recht heeft op de voogdij over haar kinderen dan haar man, tenzij ze trouwt, dan heeft hij meer recht op de voogdij van de kinderen .

Ons advies aan deze zuster om zorgvuldig na te denken alvorens een scheiding aan haar man te vragen of al-Khoel’. Als u in staat bent om geduldig te zijn voor de schade die je ondervindt van jouw man, en dit probleem opgelost kan worden door wederzijds begrip en instemming, dan is dit zonder twijfel  is beter; maar als je niet meer in staat bent het leven met jouw man te verdragen dan ligt de beslissing bij jou. 

Als ze gescheiden is dan dient de vrouw te kiezen tussen haar kinderen en een andere man; en doe’aa-e istikhaarah * te doen en smeekbede verrichten naar Allah toe een juiste keuze te maken. Maar als de wet in jullie land de voogdij in alle situaties geeft aan de vrouw ook al is zij hertrouwt, dan is dit in tegenstrijd met de islamitische wetgeving, en dit is niet toegestaan. Allah (de Verhevene) zegt: “Zoeken zij dan de wet van de Djaahiliyyah (onwetendheid)? En wie is er beter dan Allah in het oordelen over hot overtuigde volk?” (Soerat al-Maa-iedah (5) aayah 50). 

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.

 

* Istikhaarah betekent dat je Allah vraagt om je te leiden naar een juiste keuze. Je vraagt Allah om deze keuze te vergemakkelijken indien het goed voor je is en om je ervan weg te houden indien dit niet het geval is. Ook vraag je Hem om tevredenheid met hetgeen wat voor jou voorbestemd is. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) droeg zijn metgezellen op om Istikhaarah te verrichten voor alle zaken waarover zij een beslissing moesten nemen. Hij (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei tegen hen: “Indien iemand van jullie een beslissing moet nemen, dient hij twee gebedseenheden te bidden en dan dient hij te zeggen: Allaahoemma innie astakhieroeka bi ‘ilmika, wa astaqdiroeka bi qoedratieka, wa as-aloeka min fadhlika al-‘adhzeem, fa innaka taqdiroe wa laa aqdir, wa ta’lamoe, wa laa a’lam, wa anta ‘allaamoe al-ghoeyoeb, allaahoemma ien koenta ta’lamoe anna haadza al-amra (noem hetgeen waarover je wilt beslissen) khayroen lie fie dienie wa ma’aashie wa “aaqibatie amrie (of zeg: aadjieliehie wa ‘aadjielieh) faaqdoerhoe lie wa yassierhoe lie thoemma baariek lie fieh, wa ien koenta ta’lamoe anna haadza al-amra sharroen lie fie dienie wa ma’aashie wa ‘aaqiebatie amrie (of zeg: aadjieliehie wa ‘aadjielieh) fasrefhoe ‘annie wasriefnie ‘anhoe wa qdoer lie al-khayra h’aythoe kaan thoemma ardhiennie bieh.” -  “O Allah! Ik zoek Uw Leiding in Uw kennis en kracht in Uw Macht en ik vraag U om Uw zegeningen, U beschikt over macht, ik niet , U bent Alwetend, ik niet. U bent de Kenner van het ongeziene, O Allah! Als U weet dat deze beslissing (noem hetgeen waarover je wilt beslissen) gunstig is voor mijn islam, mijn leven en voor mij in het Hiernamaals, (of zeg: als het beter is voor mijn huidige en latere noden), bepaal het dan voor mij en maak het gemakkelijk voor mij om het te verkrijgen, en zegen mij ermee. En als U weet dat deze beslissing slecht is voor mijn islam, mijn leven en voor mij in het Hiernamaals (of zeg: als het slecht is voor mijn huidige en latere noden), houd het dan bij mij vandaan en laat mij er afstand van nemen. Bepaal voor mij datgene wat goed is voor mij en laat mij tevredenheid in datgene vinden.”


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN