Vraag & Antwoord

Ik kwam naar het vrijdaggebed in de laatste tashahhoed, dien ik 4 raka'aat in te halen?

Wat dient degene die in het gebed geleid wordt te doen wanneer hij naar het vrijdaggebed gaat en de imaam in de laatste tashahhoed is; dient hij vier raka'aat in te halen, of (enkel) twee te verrichten?

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Wanneer men op vrijdag naar de masdjid (moskee) gaat en de imaam in de laatste tashahhoed treft, dan heeft hij het vrijdaggebed (salaatoe l-djoemoe'ah) gemist. Hij dient zich bij de imaam te voegen en het Dhzohr gebed te verrichten, conform de woorden van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Degene die een rak'ah van het gebed gehaald heeft, heeft het gebed gehaald." Overgeleverd door Al-Boekhaarie en Moeslim.

Derhalve is hetgeen hieruit begrepen wordt, dat eenieder die minder dan dit gehaald heeft, het gebed niet gehaald heeft. Het is van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) overgeleverd dat hij zei: "Degene die een rak'ah van het vrijdaggebed gehaald heeft, heeft (het) gehaald." Overgeleverd door an-Nasaa-ie in het Boek van het Vrijdagsgebed, in het Hoofdstuk: Degene Die Een Rak'ah Van Het Vrijdagsgebed Gehaald Heeft 3:92; en door Ibn Maadjah in het Boek van het Verrichten van het Gebed, in het Hoofdstuk: Hetgeen Gezegd Is Over Degene Die Een Rak'ah Van Het Vrijdagsgebed Gehaald Heeft 1:356.

D.w.z. dat men het vrijdaggebed gehaald heeft als men de tweede (laatste) roekoe' gehaald heeft.

Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN