Vraag & Antwoord

Is het juist om de religie te verdelen in een kern en schil (zoals de baard)?

Is het juist om de religie te verdelen in een kern en schil (zoals de baard)?

Sheikh Moh'ammed Ibn Saalih' Al-Othaymien zei hierover het volgende:

Het verdelen van de religie in een kern en een schil is een onjuiste, verkeerde verdeling. De religie is in zijn geheel een kern en is in zijn geheel voordelig voor de dienaar. De religie in zijn geheel leidt tot toenadering tot Allah (de Verhevene) en men wordt daarvoor beloond. Hoe sterker het Imaan (geloof) van de dienaar is en hoe meer hij onderdanigheid en gehoorzaamheid toont, des te meer voortreffelijkheden men zal verkrijgen. Dit geldt ook voor zaken die te maken hebben met kleding en uiterlijk en zaken die hierop lijken. Wanneer de mens deze zaken in praktijk brengt met de intentie dichterbij Allah (de Verhevene) te komen en Zijn boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) op te volgen, zal men hiervoor beloond worden.

Wat de korsten en schillen betreft, deze hebben zoals we allen weten geen voordeel en worden weggegooid en in de Islamitische religie; en (in) de Islamitische wetgeving is er niets wat hierop lijkt. Alle zaken die betrekking hebben op de sharie'ah zijn een kern waaruit de mensen voordeel kunnen halen, wanneer zij het met een zuivere intentie in praktijk brengen en oprecht zijn in het volgen van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem).

Mensen die dergelijke uitspraken doen, dienen goed en serieus na te denken om achter de waarheid en juistheid te komen en dienen deze waarheid vervolgens te volgen en afstand te nemen van deze misvattingen.

Het is waar dat de Islamitische religie bestaat uit zeer belangrijke, grote zaken - zoals de vijf zuilen van de Islaam, die de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) verduidelijkt heeft in zijn uitspraak: "De Islaam is gebouwd op vijf: het getuigen dat er geen god is dan Allah en dat Moh'ammed de boodschapper is van Allah; het verrichten van het gebed; het betalen van zakaat; het vasten in Ramadhaan en het bezoeken van het gewijde huis van Allah." Overgeleverd door Al-Boekhaarie. Er zijn ook zaken die qua belang lager liggen. Echter, de Islaam bevat geen schillen, welke zonder voordeel voor de mens zijn en waar hij afstand van kan nemen en achterlaten.

Wat de baard betreft: er bestaat geen enkele twijfel over dat het laten groeien ervan een vorm van aanbidding is, aangezien de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dit bevolen heeft. En alles wat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) bevolen heeft is een aanbidding waarmee de mens toenadering kan zoeken tot Allah, door het bevel van Zijn profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) op te volgen. Het behoort zelfs tot de leiding van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zijn andere broeders, de boodschappers, zoals Allah de Verhevene heeft gezegd: "Hij (Haaroen) zei: "Zoon van mijn moeder, grijp mij niet bij mijn baard of bij mijn hoofd..." Soerat Taaha (20), aayah 94. Er is tevens vastgesteld door de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) dat het laten groeien van de baard tot de natuurlijke aanleg behoort, waarmee Allah de mensen heeft geschapen. Het laten groeien van de baard is een vorm van aanbidding en geen gewoonte en het behoort zoals velen beweren niet tot de schillen.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN