Vraag & Antwoord

Gegeten en mond niet gespoeld voor het verrichten van het gebed

Ik had mijn rituele wassing (Woedhoe-e) en ben een beetje gaan snoepen, en heb mijn mond niet gewassen. Is mijn gebed juist?

Alle lof is voor Allah.

Het is aanbevolen voor degenen die wil gaan bidden, om eten- of voedselresten te verwijderen van de resten van voedsel of geur. Daarom is het gebruik van de Siwak aanbevolen als men wil gaan bidden.

Als een persoon dit niet doet, dan is zijn gebed geldig.

Het is overgeleverd door Ah'mad (2541) van Ibn "Abbaas (moge Allah tevreden over hem zijn) dat zij: "Ik zag de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) eten van een stuk vlees van een schaap en daarna bad hij zonder zijn mond te spoelen met water." Authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie in as-Sah'ieh'ah (3028).

Aboe Daawoed (197) heeft overgeleverd via Enes (moge Allah tevreden over hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) karnemelk dronk en zijn mond niet spoelde en daarna bad. Authentiek verklaar door Sheikh al-Albaanie. Sah'ieh' Aboe Daawoed.

In "Awn al-Ma'bood" (uitleg van Sahieh Aboe Daawoed) is het volgende gekomen: "De overlevering is een bewijs dat het spoelen van de mond na het drinken van volle karnemelk en ander (vettige) dranken niet noodzakelijk maar meer een vrije keuze is." Einde citaat.

Sheikh Ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn) werd de volgende vraag gesteld: "De tijd voor het verplichte gebed breekt aan, terwijl ik in staat van rituele wassing ben. Ik heb iets gegeten en er zijn nog voedselresten overgebleven op mijn tanden; is het verplicht om mijn mond te spoelen om deze voedselresten te verwijderen of niet?"

Hij antwoordde: "Het spoelen van de mond om overgebleven voedselresten te verwijderen is aanbevolen. Het overblijven van voedselresten op tanden is niet van invloed op de geldigheid van het gebed. Maar als de maaltijd kamelenvlees bevat is het verplicht om de rituele wassing te verrichten voor het aanvangen van het gebed, omdat kamelenvlees de rituele wassing ongeldig maakt." Einde citaat. Madjmoo' Fataawa Ibn Baaz (29/52)

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN