Vraag & Antwoord

Wat is het voordeel van het noemen de hond in het verhaal van de mensen van de grot?

Wat is de meerwaarde van het noemen de hond in het verhaal van de mensen van de grot dat genoemd is in Soerat al-Kahf?

Alle lof is voor Allah.

Mohammed al-Amien as-Shanqietie (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Weet dat het noemen van de hond in het boek van Allah, met zijn poten uitgestrekt voor de ingang van de grot, aangeeft dat het vergezellen van deugdzame en goede mensen een groot voordeel in zit."

Ibn Kethir (moge Allah hem genadig zijn) zei in de interpretatie van dit vers: "Hun hond (van de mensen van de grot) is opgenomen in hun zegeningen en ook getroffen door de slaap in de genoemde toestand. En dit is een meerwaarde van het vergezellen van goede deugdzame mensen, en dat is dat deze hond genoemd is (in de Qor-aan)." Einde citaat.

Dit toont de betekenis van de uitspraak van de boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) tegen degene die zei dat hij van Allah en Zijn boodschapper houdt: "Jij bent met degen van wie je houdt." Overlevering is overgeleverd door Enes in Sah'ieh' al-Boekhaarie en Moeslim.

Hieruit kan ook begrepen worden dat het vergezellen van slechte mensen een groot nadeel en ellende met zich meebrengt, zoals dit is beschreven door Allah (de Verhevene) in Soerat as-Saafaat: "Een spreker onder hen zal zeggen: "Ik had een vriend. Hij zei (vroeger tegen mij): "Behoor jij tot hen die (de Opstanding) bevestigen?! Als wij al dood zijn, en tot aarde en beenderen zijn geworden, zullen wij dan nog worden beoordeeld (voor onze daden)?! Hij (spreker) zei (tegen de anderen in het Paradijs): "hebben jullie (dit) gezien?" Toen keek hij en zag hem in het midden van de Djahim (de Hel). Hij zei: "Bij Allah, jij hebt mij bijna in het ongeluk gestort. En als er niet de genade van mijn Heer geweest was, dan zou ik zeker tot de voorgeleiden (voor de Hel behoren)." Soerat as-Saafaat (37) aayah 51-57. Zie adwaa-e al-Bayaan van Mohammed al-Amien ash-Shanqietie (moge Allah hem genadig zijn) (4/47-48).

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjid, vraagnummer: 13686.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN