Vraag & Antwoord

Het is aanbevolen Soerat al-Kaafiroen en al-Ikhlaas te lezen bij al-fadjr en Maghreb

Is het lezen van de twee hoofdstukken al-Kaafiroen en al-Ikhlaas aan het begin en einde van de dag, ofwel: de twee Soennah gebeden bij het Fadjr en Maghreb gebed, aanbevolen Soennah van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem)?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Ja, het is wenselijk om de hoofdstukken al-Kaafiroen en al-Ikhlaas als Soennah gebeden te lezen bij het Fadjr en Maghreb gebed. Dit is bevestigd in de authentieke Soennah van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem).

Het is overgeleverd via Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) bij het Soennah gebed van de Fadjr las met "Zeg: O ongelovigen" (Soerat al-Kaafiroen) en "Zeg God is Een" (Soerat al-Ikhlaas). Overgeleverd door imaam Moeslim (726).

Ibn "Oemar zei: "Ik heb de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) twintig keer meegemaakt dat hij na het Maghreb gebed en voor het Fadjr gebed met de twee hoofdstukken: "Zeg: O ongelovigen" en "Zeg God Een is" las." Overgeleverd door Imaam an-Nasaa-ie (992) Sah'ieh'.

Al-Moebaarakfoeri zei in Toeh'fat al-Ah'wadie 2/418: "Ofwel: het lezen in de eerste Rak'ah met "Zeg: O ongelovigen" en in de tweede Rak'ah: "Zeg God is Een." Einde citaat.

De geleerden hebben gewezen op de aanbeveling van het lezen deze twee hoofdstukken in de Soennah van het Fadjr en Maghreb gebed op grond van deze overleveringen. (Zie: "al-Moeghnie" (1/435), "al-Moeghnie al-Moeh'taadj" (1/464), "al-Mawsoe'ah al-Fiqhiyyah" (27/159))

Ten tweede:

Wat betreft de wijsheid van het lezen van deze twee hoofdstukken: dit is vanwege het gegeven dat deze hoofdstukken de drie categorieën van Tawh'ied bevatten. Het hoofdstuk "Zeg God Een is" bevat de drie vormen van Tawh'ied (de drie vormen van Tawh'ied: Tawh'ied ar-Roeboebiyyah, Tawh'ied al-Oeloehiyyah en Tawh'ied al-Asmaa-e wa s-Sefaat) waaruit blijkt dat Allah de Enige God is. Verder ontkennen deze verzen dat Allah een kind, een verwekker of gelijke heeft: "Hij heeft niet verwekt en is niet verwekt. En niet één is aan Hem gelijkwaardig." (Soerat al-Ikhlaas (112) aayah 3-4)

En dit is de betekenis van "Samad", die alle eigenschappen van perfectie omvat.

En de hoofdstuk "Zeg: O ongelovigen" omvat de Tawh'ied al-"Ibaadah, en dat is dat de dienaar alleen maar Allah dient te aanbidden en niemand met Allah dient te verafgoden. Daarom begon en eindigde de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zijn dag met deze twee hoofdstukken, hij beëindigde als het ware hiermee de daden van de nacht (Fadjr) en de daden van de dag (Maghreb). "

Dit is genoemd door Ibn al-Qayyiem in zijn boek "al-Fawaa-id" (1/145-146).

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenaddjid, vraagnummer: 85349.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN