Mijn vriendin ontvangt elke maand een som geld van de overheid ter dekking van de basisuitgaven. Het probleem is nu dat de man van zijn vrouw het bedrag eist wat zij ontvangt. Hij betoogt dat de Islaam de vrouwen niet toestaat om geld rechtstreeks van de overheid te ontvangen. Wat de islamitische visie in hierover?
Alle lof is voor Allah.
De oorsprong is dat het geld wat de vrouw bezit haar bezit is en niet van haar echtgenoot. Het maakt niet uit of dit geld verkregen is uit handel, een erfenis, haar bruidsschat, of van de staat. De man heeft geen enkel aandeel hierin. Het is haar volle eigendom en het is niet toegestaan voor hem hiervan iets te nemen, behalve met de toestemming van de vrouw. Als de man het geld van zijn vrouw mag bezitten dan zou de erfenis van de vrouw, wanneer zij overlijdt, toebedeeld zijn aan haar man en niemand anders. Maar dit bestaat niet in de reine islamitische wet van Allah (de Verhevene).
Op basis van dit gegeven: het geld dat de vrouw elke maand ontvangt van de overheid ter dekking van de basisuitgaven is haar privébezit en het is niet toegestaan voor haar echtgenoot dit bedrag in beslag te nemen. Wat hij beweert dat de Islaam de vrouw verbiedt rechtstreeks geld te krijgen van de overheid heeft geen basis in de Islaam. Mannen en vrouwen zijn in dit verband gelijk. Het is niet toegestaan voor een man om het geld van zijn vrouw te pakken behalve met haar toestemming.
Allah (de Verhevene) (interpretatie van de betekenis) zegt: "O jullie die geloven, eet niet van elkaars eigendommen op valse wijze, (eet) slechts door handel met wederzijdse overeenstemming." (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 29) En de uitspraak van Allah (de Verhevene) (interpretatie van de betekenis): "En geeft de vrouwen hun bruidschatten als een schenking, maar wanneer het hen belieft (van de bruidschat) terug te geven: eet er dan met plezier en welbehagen van."(Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 4)
En Allah weet het beste
Bron: Sheikh Mohammed Saalih Moenaddjid, vraagnummer: 163541