Ik ben Aayah; getrouwd met een Marokkaanse man voor drie jaar, daarna gescheiden voor de eerste maal. Daarna nam hij mij terug voor de einde van de "wachttijd' ("Ieddah *) en daarna scheidde hij van mij voor de tweede maal via het internet, want wij hadden een hoogopgelopen ruzie. Wij leven niet langer samen. Hij zei de letterlijke tekst: "Je bent voor altijd van mij gescheiden." Tijdens de wachttijd heeft de Russische overheid hem voor een periode van vijf jaar van Rusland verbannen en hij is nu in zijn land Marokko. Daarna sprak hij tot mij via het internet, en zei dat hij eigenlijk geen echtscheiding wilde. Betekent dit dat hij mij terug wil hebben? Als ik niet meer wil terugkeren ben ik een afkerig en opstandig? Wetende dat hij niet met duidelijke bewoordingen vraagt om terug te keren. Nu, ik wil niet meer terug, en hij mag Rusland niet binnen voor een periode van vijf jaar. Ik wil graag een gedetailleerde uitleg van mijn situatie en wat ik moet doen om bevrijd te zijn van deze situatie?
* "Ieddah is de wachtperiode van drie maanden die de gescheiden vrouw dient te wachten.
Alle lof is voor Allah.
Allereerst:
De tweede scheiding die uw echtgenoot via het internet heeft uitgesproken is een scheiding voor u wanneer hij dit heeft geuit en u heeft bevestigd dat degene die het u verteld heeft uw echtgenoot is.
Als zijn echtscheiding gebeurt is door te schrijven, of een telegram, of per e-mail: het is ook een realiteit, indien hij voornemens heeft te scheiden. Het schrijven van een echtscheiding is een metafoor voor echtscheiding. De echtscheiding is niet aan de orde behalve wanneer er een intentie en bedoeling is.
Ten Tweede:
De formule van de echtscheiding die door uw echtgenoot uitgesproken is: "Jij bent voor altijd van mij gescheiden" is een onherroepelijke en definitieve scheiding bij de Djomhoor (de meerderheid) van de geleerden. Sheikh al-Islaam Ibn Taymiyyah (moge Allah hem genadig zijn) en andere geleerden, zijn van mening dat een man telkens maar een maal de scheiding kan uitspreken. Wanneer hij de eerste scheiding heeft uitgesproken dan zijn er nog twee scheidingen over, en als hij voor de tweede maal de scheiding uitspreekt dan blijft er nog maar één scheiding over. Echter wanneer de man voor de derde maal de scheiding heeft uitgesproken over zijn vrouw dan is zijn vrouw definitief van hem gescheiden." *
Op basis van dit: dan is de tweede echtscheiding die uw echtgenoot over u heeft uitgesproken voor u een Radj'ah **, uw echtgenoot is in staat om u terug te nemen zo lang u zich bevindt in uw wachttijd en hij geïnteresseerd is in verzoening en met u weer samen te zijn. Dan is het niet toegestaan voor jou om hem te weigeren, en je bent dan afkerig en opstandig in geval van uw weigering hem hierin te gehoorzamen.
Ibn al-Moendzir (moge Allah met hem genade hebben) zei: "De mensen van kennis zijn overeengekomen dat wanneer de vrije man de eerste of tweede maal van zijn vrouw scheidt en nadat hij het huwelijk met haar reeds is voltrokken hij nog steeds het recht heeft zijn vrouw terug te halen totdat haar wachtperiode ("Ieddah) voorbij is.
Verder zijn de geleerden het unaniem over eens dat het terugnemen van de vrouw met getuigen gebeurt en het terugnemen van de vrouw een huwelijksrecht is van de man al zou de vrouw dit haten." Einde citaat.. (Zie al-Idjmaa' van ibn Moendzir blz. 126 en Tefsier al-Qoertoebie: 3/120 en Sharh' al-Moemti': 13/181-183)
Ten derde:
Dat uw man zegt dat hij geen scheiding wil, heeft geen effect in het zich voordoen van echtscheiding, omdat er gekeken moet worden naar de intentie van metaforische scheiding op het moment van uitspreken van de echtscheiding, en niet in zijn bedoeling of voornemen na de scheiding.
Wat betreft jou terugname (Radj'ah) en de uitspraak van je echtgenoot dat hij niet het scheiden bedoelde: dit is niet expliciet het terugnemen van de echtgenote, maar het is meer een mededeling dat hij geen zin heeft in definitieve scheiding. Dit is niet voldoende om jou terug te nemen. Het is noodzakelijk dat hij zegt: "Ik neem je terug", of "ik neem mijn vrouw terug", of andere zinnen waaruit blijkt hij daadwerkelijk u ook terug heeft genomen.
Sheikh Saalih' al-Fawzaan (moge Allah hem behouden) zegt: "Radj'ah geschiedt wanneer de man tegen zijn vrouw zegt: "Ik heb mijn vrouw teruggenomen"of een soortgelijke uitspraak. Zo kan Radj'ah ook plaatsvinden wanneer de man gemeenschap heeft met zijn vrouw en de intentie heeft haar terug te nemen volgens de meest juiste uitspraak.
Als hij haar heeft teruggenomen, dan behoort het tot de Soennah om hierover mensen te laten getuigen. Er is ook gezegd dat de getuigenis hiervoor verplicht is uitgaan de van de uitspraak van Allah (de Verhevene): "...en neemt twee rechtvaardige personen als getuigen." (Soerat at-Talaaq (65) aayah 2). Dit is overgeleverd van Imam Ah'mad. Sheikh Taqiyyoe d-Dien zei: "Radj'ah kan niet geschieden wanneer dit stil is gebeurd." Einde citaat. (Al-Moelakkhas al-Fiqhie: 2/400).
Het is niet noodzakelijk dat de Radj'ah rechtstreeks "face tot face' dient te zijn. Maar het is mogelijk u terug te nemen terwijl uw man zich in zijn land bevindt, en u in uw land. Maar wanneer hij u op deze manier wil terugnemen is hij verplicht twee deugdzame mannelijke getuigen te laten getuigen dat hij u daadwerkelijk ook heeft teruggenomen om te verduidelijken dat hij u daadwerkelijk terug heeft genomen voor dat uw wachttijd voorbij is.
Sheikh Ibn "Oethaymeen (moge Allah genade met hem hebben) zei: "Als een persoon zijn gescheiden vrouw wil terug nemen dan dient is het Soennah om hiervoor getuigen te laten verklaren. Er is ook gezegd dat de getuigenis verplicht (Waadjib) is uitgaande van de uitspraak van Allah (de Verhevene): "neemt twee rechtvaardige personen als getuigen". Dit duidt op een gebod, en een Radj'ah als het begin van een nieuw huwelijk en dus is het noodzakelijk hiervoor te getuige net zoals het bij een huwelijk noodzakelijk is getuigen hiervoor te laten getuigen is het ook noodzakelijk voor de Radj'ah getuigen te laten getuigen.
Het mag ook gezegd worden dat de kwestie gedetailleerd is: wanneer de man zijn vrouw terugneemt in haar aanwezigheid is er geen getuigenis nodig, echter wanneer hij haar terugneemt in haar afwezigheid dan is de getuigenis van twee getuigen wel noodzakelijk. Want wanneer hij haar terugneemt in haar afwezigheid kan het zijn dat zij dit ontkent en zegt: "je hebt mij nooit teruggenomen!" wanneer hij haar bericht dat hij haar reeds heeft teruggenomen nadat haar wachttijd aan zijn einde is. Het probleem is niet dat zij hem onthoudt van het haar terugnemen, maar het probleem is (wanneer er geen getuigen zijn) is dat zij dan legitiem is met anderen te huwen terwijl de vrouw nog een wettelijke echtgenote is van de man. Dus de juiste opinie in deze kwestie is de uiteenzetting van dit punt." Einde citaat. (Zie Sharh' al-Moemti': 185-186)
Als vierde:
Als uw echtgenoot u vóór het einde van de wachttijd terugneemt, is het voor u niet toegestaan een scheiding te vragen aan hem en ook niet trachten de huwelijksband tussen jullie te breken, tenzij er een legitiem aanvaardbaar excuus hiervoor is die u toestaat dit wel te doen. Zoals het voor altijd nalaten van het gebed (man bidt nooit), of dat hij niet uw recht van onderhoud en huisvesting en goede omgang op redelijke basis nakomt, en andere soorten aanvaardbare excuses.
Onder de excuses die aanvaardbaar zijn voor u om een ontbinding van het huwelijk met uw echtgenoot te vragen bij sommige geleerden (de Maalikie wetschool) is de afwezigheid van uw man, of voor zeer lange tijd gevangen zit en u daaraan schade ondervindt. Zie voor dit onderwerp voor meer details: "al-Mawsoe'ah al-Fiqhieyyah (Encyclopedia of fiqh), deel 29, blz. 62-66. (29/62-66).
En de genoemde periode: (vijf jaar) is een lange tijd, waarbij het meestal moeilijk is voor de vrouw zonder haar man te leven. In dit geval kan ze om een echtscheiding vragen wanneer het voor haar onmogelijk is te verhuizen naar het land van haar echtgenoot.
En Allah weet het beste.
Bron: Sheikh Mohammed Saalih Moenaddjid, vraagnummer 151814.
*Over het aantal scheidingen en het terugnemen van de echtgenote zijn de volgende verzen gekomen in de Qor-aan: "En de gescheiden vrouwen moeten voor zichzelf een wachttijd ('Ieddah) van drie maandelijkse perioden (maandstonden) in acht nemen. En het is hen niet toegestaan te verbergen wat Allah in hun schoten heeft geschapen, als jullie geloven in Allah en in de Laatste Dag. En hun echtgenoten hebben het recht om hen terug te nemen binnen die wachttijd, als zij verzoening wensen. En voor de vrouwen zijn er rechten overeenkomstig hun plichten, volgens wat redelijk is. Maar voor de mannen is er een rang boven hen (de vrouwen). En Allah is Almachtig Alwijs. De scheiding is twee maal (mogelijk). Daarna is er (de keus tussen) terugname volgens de voorschriften of scheiding op een goede manier. En het is jullie niet toegestaan om iets terug te nemen van wat jullie hen (de vrouwen gegeven hebben) behalve wanneer beiden vrezen dat ze niet de voorschriften van Allah in acht kunnen nemen. Als jullie dan vrezen dat zij beiden de voorschriften van Allah niet in acht nemen dan is het geen zonde voor wanneer zij zich ermee vrijkoopt. Dat zijn de voorschriften van Allah, overtreedt die daarom niet. En degenen de voorschriften van Allah over treden: diegenen zijn de onrechtplegers. En wanneer bij haar de (derde) scheiding heeft gegeven dan is zij hem daarna niet (als echtgenote) toegestaan, totdat zij met een andere man gehuwd geweest is. En als hij dan van haar gescheiden is, dan rust er geen zonde op hen als zij weer bij elkaar terugkomen, wanneer zij menen dat zij de voorschriften van Allah in acht kunnen nemen. En dat zijn de voorschriften van Allah die Hij duidelijk maak, voor een volk dat weet." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 228-230).
**Een Radj'ah (Radj'ah heeft de betekeneis van het "terugnemen')is een scheiding waarbij de echtgenote nog de mogelijkheid heeft zijn vrouw terug te nemen. Dit is na de eerste en de tweede scheiding. Na de derde scheiding is het niet meer mogelijk de echtgenote terug te nemen. Zoals de bovenstaande verzen duidelijk maken.