Vraag & Antwoord

Het gevaar van het nalatig zijn in de opvoeding van kinderen

Mijn moeder was (tijdens onze kinderjaren) niet aanhankelijk en liefdevol en begripvol naar ons toe. Vanaf het moment dat wij kinderen waren heeft zij een botte omgang met ons en voedde ons niet op. Zij ging niet met mij om op een manier hoe een moeder om dient te gaan met haar dochter, en heeft mij ook niet geleerd hoe om te gaan met hen die een huwelijksaanzoek deden of met mensen in het algemeen. Ze heeft mijn aandacht verwaarloosd bij veel dingen in het leven van een meisje. Zal Allah haar hiervoor ter verantwoording roepen en hierop afrekenen zoals een zoon of dochter ter verantwoording wordt geroepen en afgerekend wordt wanneer hij/zij ongehoorzaam is tegen zijn moeder en haar niet goed behandeld? Ik wil graag een antwoord op deze kwestie.

Alle lof is voor Allah.

Net zoals de ouders recht hebben op de gehoorzaamheid en deugd van hun kinderen, hebben ook kinderen rechten op hun ouders. Allah (de Verhevene) zegt: "O jullie die geloven, behoedt jullie zelf en jullie gezinsleden voor de Hel, die als brandstof mensen en stenen heeft, waarover strenge en hard optredende Engelen zijn aangesteld, die Allah niet ongehoorzaam zijn in wat Hij hun beveelt, en die uitvoeren wat hun is bevolen." (Soerat at-Tah'riem (66) aayah 6)

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) "Ieder van jullie is een herder, en is verantwoordelijk voor zijn kudde, en de man is de herder van zijn gezin en is verantwoordelijk en de vrouw is de herder van het huis van haar man en is verantwoordelijk..." (Overgeleverd door al-Boekhaarie (893) en Moeslim (1829))

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Er is geen dienaar die Allah een verantwoordelijkheid geeft en vervolgens sterft terwijl hij zijn verantwoordelijkheid verzaakt heeft of het Paradijs zal voor hem verboden zijn." (Overgeleverd door imaam Moeslim (142)) Hiervan uitgaand zeggen wij:

De kinderen hebben rechten op hun ouders, en het is noodzakelijk deze rechten in acht te nemen, waaronder:

1. Een goede keuze die de man dient te maken bij het kiezen van zijn echtgenote, en een vrouw van haar echtgenoot. De man dient een vrouw te kiezen die een deugdzame goede moeder zal zijn voor zijn kinderen in de toekomst en de vrouw dient een man te kiezen die geschikt als een goede (voorbeeld) vader voor haar kinderen in de toekomst.

2. Een goede naam kiezen voor het kind en een goede opvoeding en begeleiding tijdens de kinderjaren. Verder dienen de ouders er voor te zorgen dat kind (eren) de noodzakelijke basisbehoeften zoals voedsel, drank, kleding, en huisvesting voorhanden hebben, afhankelijk van de mogelijkheid en de mogelijke inspanning zonder vrekkigheid en overvloedigheid.

3. Het meest belangrijke recht van kinderen bij hun ouders: goede opvoeding en zorg in hun houding, gedrag en de prestaties van hun godsdienst op een wijze die Allah welgevallig is. Verder dienen de ouders hun kind (eren) bij te staan en bij te houden in wereldse zaken, die het voor hen (in de toekomst) mogelijk maakt een gerespecteerd leven te leiden.

Veel ouders zijn nalatig wat betreft dit punt waardoor de kinderen laten hun ouder (s) ongehoorzaamheid zijn en hen slecht behandelen.

Ibn al-Qayyiem (moge Allah met hem genade hebben) zei: "Degene die verzuimt om zijn kind te leren wat hem voordeel brengt, en hem aan zijn lot overlaat heeft het kind zeer slecht gedaan. De verdorvenheid van de meeste kinderen is te wijten aan de nalatigheid van hun ouders, en hun verwaarlozing door het nalaten van het leren van de religieuze verplichtingen en zijn Soenen waardoor zij hen als kinderen verloren hebben totdat hij zei: "Hoeveel kinderen zijn er niet van ouders die zij beschouwen als hun oogappels die zowel in deze wereld als in het Hiernamaals ongelukkigen zijn door verwaarlozing van de ouders. Hij helpt het kind achter zijn begeerten te hunkeren, denkende dat zij hiermee hem heeft geëerd terwijl in werkelijk het tegenovergestelde aan de orde is, en hem barmhartig is, terwijl in werkelijkheid het tegenovergesteld is. Hiermee mist hij later de goedheid van zijn kind en heeft zijn kind het fortuin in deze wereld en het Hiernamaals ontnomen totdat hij zei (moge Allah hem genade schenken): "Als ik kijk naar de verdorvenheid van kinderen dan kom in erachter dat dit het meest te wijten is aan de nalatigheid van de ouders." Einde citaat.(zie Toeh'fat al-Mawdoor bi-Ah'kaam al-Mawloed blz. 229-242)

Opgemerkt moet worden dat het falen van de vader en moeder in de opvoeding van zijn kind niet automatisch betekent dat het kind nalatig mag zijn in de ouderlijke rechten en hen slecht te behandelen! Het is hem verplicht goed voor hen te zijn, en vergevend te zijn voor hun slechte bejegening naar hem toe (in zijn kinderjaren). Allah zegt (de Verhevene): "En betracht goedheid jegens de ouders." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 83) In een ander vers zegt Allah (de Verhevene): "En als zij jou dwingen dat jij iets aan Mij toekent, zonder dat jij er kennis over hebt: gehoorzaam hem dan niet. En vergezel hen vriendelijk op de wereld." (Soerat Loeqmaan (31) aayah 15)

En Allah weet het beste

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' Moenaddjid, vraagnummer: 162787.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN