Vraag & Antwoord

De betekenis van de verandering van de Fatwa met de verandering van tijd en plaats

Klopt het dat de Fatwa verandert met de verandering van tijd en plaats?! Is dit bevestigd door het Boek van Allah en de Soennah? Geef ons advies hierin moge Allah jullie rijkelijk belonen.

Alle lof is voor Allah.

Bij het onderwerp "verandering van Fatwa met de verandering van tijd en plaats" zijn er verschillende standpunten:

1.Er dient te worden opgemerkt dat de wettelijke bepalingen op grond van de Qor-aan en de Soennah niet onderhevig zijn aan veranderingen ongeacht de tijd en plaats. Het verbod op bijvoorbeeld alcohol, overspel, rente, en het niet gehoorzamen van de ouders, en dergelijke wettelijk bepalingen zijn nooit toegestaan geweest en zullen ook nooit toegestaan worden in een bepaalde tijd of plaats. Dat is omdat deze Sharie'ah wetten bepaald zijn door teksten van de openbaring, en als voltooiing van de wetgeving.

2.Sommige mensen die hun begeerten volgen hebben van dit zinswoord als een brug gemaakt om te knoeien met de bepalingen van de islamitische wet door dit toe te passen op wetsoordelen waarin een overeenstemming is tussen geleerden vanaf de eerste periode van de islam tot heden. Hun argument is wankel hierin en het behartigd hun belangen niet. Maar de tekst heeft betrekking op de Fatwa en niet in "wettelijke bepalingen " (Ah'kaam Sharie'ah), en er is een groot verschil tussen beiden. Het eerste is in het al-Idjtihaad en was volgens huidige realiteit is en wat gaande is. Het veranderen van realiteit en tijd heeft wel invloed op de Fatwa uitgaande van de verandering. Sheikh Mohammad Ibn Ibrahim (moge Allah hem genadig wezen) zei: "Het oordeel van Allah en Zijn boodschapper verandert niet met de verandering van tijd en de verandering van situaties en gebeurtenissen. Er is geen enkel voorval wat het ook moge zijn, of het oordeel hiervan is gekomen in het Boek van Allah en de Soennah van Zijn Boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem). Of het betreft een duidelijke tekst of een afgeleide tekst van een ander passage of anderzijds. Degene die er kennis van hebben weten het degenen die er geen kennis over hebben weten het niet. Wat de geleerden hebben genoemd van de "verandering van Fatwa met de verandering van situaties" is niet zoals wat sommigen denken waarvan de kennis over de wijsheid van de islamitische wettelijke bepalingen gering is of helemaal afwezig is en of dat dit wordt bepaald door hun dierlijke begeertes en hun hang naar het wereldse om de wetgeving naar hun hand te draaien en zelf te bepalen. Daarom vindt je hen veelvuldig om deze tekstzinnen draaien en de wettelijk bepaalde teksten laten zij afhankelijk zijn van deze vuistregel telkens wanneer zij hiervoor de mogelijkheid voor zien. Hierdoor verschuiven zij de woorden van hun plaatsen. De verandering van Fatwa door verandering van situaties en tijd bij de geleerden heeft de volgende betekenis: "Het zijn vraagstukken waarbij de fundamenten van de islamitische wetgeving aanwezig zijn, en de redenen die in acht genomen dienen te worden en wat Allah en Zijn Boodschapper nastreven van de wetten." (Zie Fataawa Sheikh Moh'ammed ibn Iebrahiem:12/288-289).

3.Het verklaren van de verandering van de wettelijke islamitische oordelen die vastgelegd zijn door Goddelijke Openbaring betekent concreet het toestaan van het verwringen van het geloof en het vervanging van de bepalingen ervan! De verklaring hiervan betekent dat het toegestaan is de islamitische wet te veranderen en op te heffen nadat het compleet is, of dat je beweert dat het toegestaan de Dien te veranderen na de perfectie van de wetgeving en de dood van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem). Men dient te weten dat de consensus zelf niet een wetsoordeel kan opheffen of afschaffen (Naskh)* die vaststaand en stellig is in de islamitische wet behalve wanneer dit gebeurt met een ander tekst uit het Boek van Allah of de Soennah van de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem). Als dit niet het geval is- en het is uitgesloten dat dit gebeurt- is de verklaring ervan (veranderen van wetten door verandering van tijd en plaats) in feite het toestaan van de verandering van de Sharie'ah.

Imaam as-Shaatibie (moge Allah hem genadig zijn) zei over dit onderwerp ter verduidelijking van het gewicht van de onveranderlijke islamitische wetgeving: "De islamitische wetgeving is vaststaand zonder teloorgang, daarom vind je nadat het compleet geen opheffing meer van een islamitische oordelen. Wat een reden voor een islamitisch oordeel is blijft ook een reden (zoals de reden van het verbod op alcohol het bedekken van het verstand is, en de reden voor het aanbreken van de tijd van het gebed het binnentreden van de tijd ervoor enz.), altijd die nooit opgeheven zal worden. Wat een voorwaarde voor een religieus oordeel blijft een voorwaarde (zoals het bereiken van de volwassenheid een voorwaarde is voor het (verplicht)vasten. Dit zal nooit en te nimmer veranderen ), wat verplicht is blijft altijd verplicht, wat aanbevolen is blijft altijd aanbevolen en zo met alle islamitische wetsoordelen: die veranderen niet en worden niet opgeheven of veranderd." (Al-Mawaafaqaat van imaam as-Shaatibie: 1/109-111).

4.Voor de criteria dit zinsdeel te begrijpen zijn de volgend twee zaken:

a. De verandering heeft betrekking op de Fatwa, en niet in de islamitische wetsoordeel (H'oekm as-Shar'ie) die vaststaat op basis van bewijs.

b. De verandering is veroorzaakt door verschil in tijd, plaats, en volksgewoonte van het ene land naar het andere. Imaam Ibn al-Qayyiem (moge Allah hem Barmhartig wezen) zei: "Hoofdstuk: verandering van Fatwa en de wijziging ervan naar gelang van de veranderende tijden en plaatsen, omstandigheden en bedoelingen, en de gewoonten (van een volk)." Het is een kenmerkend hoofdstuk die hij noemt moge Allah hem Barmhartig wezen en heeft vele voorbeelden hiervoor gegeven. Zie het boek A'laam al-Moewaqqi'ien: 3/3.

We zullen voorbeelden noemen over dit onderwerp, waaronder:

1. al-Loeqatah (iets wat gevonden wordt wat een waarde heeft): deze verschilt van land tot land en van de ene tijd naar de andere, bij het bepalen van de waarde van de al-Loeqatah wat gehouden mag worden zonder dit kenbaar te maken. De situatie kan zelfs verschillen in een en dezelfde land; een stad is anders dan een dorp. Het is verschillend met de verschillende landen en tijden.

2. Zakaat al-Fitr: het is bekend dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem). Deze Zakaat heeft voorgeschreven als voedsel. De overlevering heeft duidelijk genoemd dat Zakaat Al-Fetr bestaat uit op "gerst" en "dadels", en gedroogde yoghurt. Deze voedselbronnen zijn hedendaags geen voedselbronnen meer in vele landen. Gerst is nu voedsel voor runderen, en dadels zijn tegenwoordig een delicatesse en niet het hoofdvoedsel zoals vroeger. En gedroogde yoghurt wordt nauwelijks nog door mensen gegeten. Daarom hebben de islamitische geleerden in elk land een Fatwa gegeven dat de Zakaat Al-Fetr dient te bestaan uit het voedsel wat gangbaar is in een bepaald land en wat gegeten wordt. Sommigen geven de Fatwa dat er rijst als Zakaat Al-Fetr uitgegeven dient te worden, weer anderen geven de Fatwa dat maïs als Zakaat uitgegeven dient te worden en zo verder.

De voorbeelden hierover zijn zeer veel, zoals bij de echtscheiding, huwelijk, eden, en andere delen van de Sharie'ah. En je ziet een goed voorbeeld van dit in ons antwoord op vraag nummer (125 853).

Imaam al-Qiraafie (moge Allah hem genadig wezen) zei: "Wat er ook verandert in de traditie: er dient er naar te worden gekeken met beoordeling van de situatie, bevries niet op wat je hebt in de boeken heel je leeftijd. Wanneer een man naar je komt die niet behoort tot de mensen van je regio en je om een Fatwa vraagt dien je hem geen Fatwa te geven van wat gangbaar is in je land, maar dien je hem te vragen over de situatie in zijn land en vervolgens aan de hand van die situatie een Fatwa te geven. Zonder te kijken naar wat er staat in de Fataawaboeken van je eigen land. Dit is het meest dichtbij de waarheid." Einde citaat. (Zie al-Foeoeq van imaam al-Qiraafie : 1/321).

Zie ook het antwoord op vraagnummer: 39286 van Sheikh Mohammed Saalih' Moenaddjid.

* Taalkundig betekent naskh in de oesoel al-fiqh het verwijderen van iets. Zoals je zegt: "de wind verwijderde (w.w. nasakha) de sporen."Als we de betekenis van naskh in de sharie'ah willen definiëren, dan heeft het de volgende betekenis: "Het opheffen van een vaststaand oordeel (h'oekm), dat tot stand is gekomen door middel van een eerdere Goddelijke Openbaring, door een latere Goddelijke Openbaring.'Deze definitie verduidelijken we met een voorbeeld uit de Qor-aan: in het begin moest eenieder van de moslimmannen het opnemen tegen tien ongelovigen in oorlogstijd zoals we in het volgende vers kunnen lezen: "...Als er onder jullie twintig geduldigen zijn, zullen zij tweehonderd (vijanden) verslaan..." [Soerat al-Anfaal (8), aayah 65.] En deze h'oekm (oordeel) is tot stand gekomen door een Goddelijke Openbaring. Dit oordeel is opgeheven door een andere Goddelijke Openbaring die later is geopenbaard, zoals we kunnen lezen: "Nu heeft Allah voor jullie (jullie taak) verlicht, daar Hij weet dat er zwakte in jullie is. Als er dan onder jullie honderd geduldig zijn, zullen zij tweehonderd (vijanden) verslaan. En als er onder jullie duizend (geduldigen, standvastigen) zijn, zullen zij tweeduizend (vijanden) verslaan, met Allah's toestemming..." [Soerat al-Anfaal (8), aayah 66.]In het eerste vers was de verhouding 1:10, terwijl in het naderhand geopenbaarde vers de verhouding 1:2 is. Het nieuwe oordeel (h'oekm) wordt dan naasikh genoemd, wat ongeveer vertaald kan worden als afschaffer (het vervangende wetsoordeel), en het oude oordeel (h'oekm) wat afgeschaft is, wordt al-mansoekh genoemd, het afgeschafte (wetsoordeel).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN