Vraag & Antwoord

Waarom zijn er vele meningsverschillen tussen de imaams van de wetscholen?

Met alle respect en waardering voor de geërde imaams van de wetscholen, behalve dat ik het vreemd vindt wat betreft de wetscholen die hedendaags aanwezig is in de islamitische wereld. Was het niet zo dat de Soennah van de Boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) van Allah een was, dus waarom als deze meningsverschillen tegenwoordig...deze noemt zich H'anafie, en een ander noemt zich Shaafi'ie enz. was het niet zo dat deze gewaardeerde imams de Soennah van de Boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) volgden, dus vanwaar komen deze meningsverschillen dan? Is het voor de moslim verplicht om een bepaalde specifieke wetschool te volgen? Of is het genoeg om het Boek van Allah en de Soennah te volgen en neemt hier genoegen mee?

Alle lof is voor Allah.

De boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) is gezonden met de eeuwige boodschap van de islam. De moslims zijn opgedragen om datgene te volgen wat in het Boek van Allah de Verhevene en de Soennah van de Boodschapper gekomen is.

De metgezellen namen hun kennis en proviand van deze twee bronnen. Vervolgens hebben zij na de dood van de boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) de mensen onderwezen in hun religie. Zij hebben zich in alle uithoeken van de bewoonde wereld verspreidt, er is geen twijfel dat zij niet gelijk waren in kennis over de Soennah van de Boodschapper. Wie de Soennah meer had gememoriseerd waren de Fataawa evenredig aan de Soennah.

Vervolgens wat het zo dat een en dezelfde tekst door beide metgezellen gememoriseerd werd, maar het begrip van de een verschilt van de ander. Eenieder van hem vergt zijn inspanning en ijver om tot de waarheid te komen, maar degene die bij het juiste eind heeft is maar een. Dit is ook dezelfde reden van de verschillende meningen tussen geleerden net zoals de metgezellen verschillen in het begrijpen van de tekst.

Daarna verspreidde de kennis zich in vele landen en streken waaronder er imams en geleerden voortkwamen in de religie en leiding waaronder de vier imaams (Aboe H'aniefah, Maalik, As-Shaafi'ie, en Ah'mad- moge Allah met hen allen genade hebben). Verder zijn er andere oorzaken van hun verschillende opvattingen en dat is hun onderlinge meningsverschillen in de authenticiteit van een bepaalde overlevering en de zwakte ervan.

De geleerden van de permanente commissie van het uitvaardigen van Fataawa zeiden:

"De oorzaken van de onderlinge meningsverschillen van de geleerden zijn er veel, waaronder: ieder van hen heeft niet de volledige kennis van bepaalde onderwerpen, het kan zijn dat er iets van een bepaalde zaak verborgen is terwijl dit voor een ander niet verborgen is. Het kan zijn dat er een bepaalde tekst door de een begrepen wordt terwijl de ander geen begrip van een bepaalde tekst (uit de Qor-aan of Soennah) heeft op dit gebied wanneer voor hem de bewijsvoering niet zichtbaar wordt." Einde citaat. (Sheikh "Abdoe l-"Aziz ibn Baaz, Sheikh "Abdoe r-Razzaaq "Afiefie, Sheikh "Abdoellaah ibn Ghoedyaan, en Sheikh "Abdoellaah ibn Qa'oed. Zie "Fatwa al-Ladjna ad-Daa-iemah": 2/178.

Hieruit gaande worden de volgende zaken duidelijk:

1. De verplichting van de moslim is het volgen van hetgeen de Edele Qor-aan en de Soennah is gekomen. Het is hem niet verplicht om een bepaalde wetscholing (Madzhab) van een imaam te volgen.

2. De onderlinge meningsverschillen van de geleerden zijn er veel heeft vele oorzaken, deze oorzaken zijn verzameld in het boek "Raf' al-Manaam "anie al-A-iematie al-"Alaam (het opheffen van verwijt van de geërde grote geleerden) van Sheikh al-Islaam ibn Taymiyyah en het boek "as-Baab ikhtilaaf al-"Oelaamaa-e wa Mawqiefoena min Dzaalika" (De oorzaken van de meningsverschillen van de geleerden en onze standpunt hieromtrent) van Sheikh Moh'ammed ibn Saalih al-"Oethaymien.

3. De imaams in de religie waren er niet vier maar meer dan dit aantal; maar Allah heeft de bekendheid laten zijn bij deze vier.

4. De optiek van deze vier imaams en andere imaams in de religie is dat zij de teksten volgen die gekomen zijn in het Boek van Allah de Soennah van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem). Hiermee zijn wij ook opgedragen en wij zijn afgeraden om de imaams blindelings zonder bewijzen en argumenten te volgen. Geen van de imaams heeft zijn uitspraken de referentie laten zijn voor de religie van de mensen, boven de uitspraken van anderen. Allah de Verhevene heeft hen reeds hiervan vrij gepleit. Het is bevestigd dat eenieder van hen hiervoor waarschuwde en aanraadde te bronnen te nemen van het Boek van Allah en de Soennah.

5. Deze Madzaahib (wetscholen) fungeren als een soort scholen in het begrijpen van het Boek van Allah en de Soennah. De imaams van deze wetscholen hebben hun best gedaan en al hun inspanningen geleverd om hun oordelen (Ah'kaam) te vormen die het meest bij het Boek van Allah en de Soennah past. Het is geen verwijt voor de moslim om een bepaalde Madzhab (wetschool) te volgen van deze Madzaahib, maar de voorwaarde hiervan is dat wanneer profetische Soennah voor hem duidelijk wordt in een uitspraak die haaks is tegen zijn Madzhab dan dient hij zijn Madzhab te laten en de Soennah te volgen. Dit is ook het advies van de geërde imams in hun vele uitspraken. Imaam Shaafi'ie (en anderen) zei: "Wanneer de overlevering authentiek is dan is het mijn Madzheb."

6. De mensen zijn niet gelijk in het begrijpen van de teksten van de Goddelijke openbaringen. Een grote gros moslims in de islamitische wereld zijn tevreden met het volgen van de vier imams (Aboe H'aniefah, Shaafie'ie, Maalik, en Ah'mad) en aangezien de bekendheid van deze vier imams wijdverspreid was, hebben hun leerlingen hun uitspraken verspreid in de islamitische wereld waardoor mensen de wetscholen van de imaams gingen volgen, en vaak is de wetschool van de doorsnee moslim de Madzhab van zijn leermeester in zijn stad of dorp. Het is voor deze doorsnee moslim geen probleem om de Madzhab van zijn Sheikh te volgen omdat hij opgedragen is de mensen van de kennis te vragen (Zoals Allah zegt in Soerat an-Nah'l: "En vraag de mensen van kennis als jullie niet weten." (Soerat an-Nah'l (16) aayah 43). Maar hij dient niet iemand af te wijzen die een ander mening en standpunt over een bepaalde religieuze kwestie heeft. Ook mag hij geen Fatwas (religieuze uitspraken) uitvaardigen of halsstarrig vasthouden aan de uitspraak van zijn Sheikh wanneer dit niet juist is, maar wanneer de juistheid van een zaak bij een ander geleerde is hij verplicht is te volgen.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Moh'ammed Saalih' al-Moenadjid, vraagnummer: 128658


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN