Vraag & Antwoord

Hoe kunnen de familiebanden in stand houden zonder te mengen in gemengd gezelschap?

Hoe kunnen de familiebanden in stand houden zonder te mengen in gemengd gezelschap (al-ikhtilaat)?

Lof zij Allah.

Het is goed, beste vraagster dat u van mening bent dat het onze plicht om alles wat we kunnen doen het verboden mengen te voorkomen, en sta ons toe u het volgende te zeggen: wij gaan niet alleen maar akkoord met het feit dat men de familiebanden dient te onderhouden, maar wij nodigen er zelfs naar uit en moedigen het aan. Want dit behoort tot het onderhouden van de familiebanden waarmee Allah en Zijn Boodschapper ons hebben bevolen.

Maar nog belangrijker is dat de vraagsteller dient te weten dat er geen tegenstrijdigheid tussen deze twee zaken op alle fronten, want het is mogelijk uit de buurt te blijven van verboden mengen, en er kan tegelijk tijd een onderhoud van de familieband zijn. De islamitische wet is gekomen met deze twee zaken, een genade, en het kan nooit zijn dat er tussen deze twee zaken tegenstrijdigheid en een conflict is.

Ondanks dat het in vele landen zoals uw land deze zaak wijdverspreid is zijn er nog steeds enthousiasten die erin geslaagd zijn deze gewoonte te overwinnen en hun leven normaal te leiden.

Maar het is belangrijk dat een persoon voldoende vastberadenheid heeft en gedreven hierin dient te zijn.

Als jullie de familieleden bezoeken bijvoorbeeld en jullie een aparte zitplaats voor de mannen en een aparte zitplaats voor de vrouwen reserveren, zal het gemakkelijk zijn om dit toe te passen wanneer jullie andermans huis bezoeken wanneer de gastheren jullie vastberadenheid hieromtrent weten, ongeacht hoe smal het huis is.

Wat betreft de spontane ontmoeting op de weg, en bij de ingang en entree van het huis wanneer het huis maar een ingang heeft: er zijn geen teksten gekomen die dit verbieden, en ook niet benadrukken, maar er zijn voorzorgsmaatregelen gekomen (zoals het neerslaan van de ogen) zodat het niet een gewoonte wordt en de oorsprong van handelen, en ook niet dat de mens dit bewust doet.

Onthoud tot slot dat het Paradijs een zekere opoffering en inspanning van de gelovige vereist. De weg naar het Paradijs is omgeven met moeilijke zaken: dat wil zeggen met moeilijke zaken die de ego afwijst en haat. Maar de dienaar dient geduld te hebben in gehoorzaamheid aan zijn Heer, het is de grootste soort van geduld. Wie graag het goede wil doen: Allah zal hem hierin succesvol laten zijn. De Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem): "De kennis wordt verkregen door te leren, zachtmoedigheid door zachtmoedig, wie het goede nastreeft krijgt het, en wie het kwade vermijdt wordt er vanaf gehouden." (Overgeleverd door at-Tabaraanie in al-Awsat (2663) en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie. )

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Moh'ammed Saalih al-Moenadjid, vraagnummer 158651.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN