Vraag & Antwoord

Is het koude weer een excuus om de gebeden samen te voegen?

Zijne Eminentie, Shaykh Moeh'ammad bin Saalih' al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).Moge de Vrede, Genade en Zegeningen van Allah met jullie zijn.We hebben de afgelopen dagen vele mensen hun gebeden zien samenvoegen, en ze zijn er achteloos mee geworden; beschouwden jullie dit koude weer als zijnde een geldig excuus om de gebeden samen te voegen, moge Allah jullie belonen?

In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Genadevolle. En moge de Vrede, Genade en Zegeningen van Allah met jullie zijn.

Het is niet toegestaan achteloos te zijn wat betreft de kwestie van het samenvoegen van de gebeden, daar Allah de Meest Verhevene zegt: "Voorwaar, de Salaat is de gelovigen op vaste tijden voorgeschreven." Soerat an-Nisaa-e (4), aayah 103.

En Hij, de Meest Verhevene, zegt: "Onderhoud de Salaat na het hoogtepunt van de zon tot de donkerte van de nacht en het Fadjr-gebed. Voorwaar, van het Fadjr-gebed wordt getuigd (door engelen)." Soerat al-Israa-e (17), aayah 78.

Derhalve; wanneer het Fadjr-gebed verplicht is, en het op vastgestelde tijdstippen verricht dient te worden, dan is het noodzakelijk dat de verplichte gebeden op hun vastgestelde tijden verricht worden, welke in de Woorden van Allah de Meest Verhevene gesommeerd is: "Onderhoud de Salaat na het hoogtepunt van de zon," tot het einde van het vers. En de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft dit gedetailleerd uitgelegd, zeggende: "De tijd voor het Dhzohr-gebed is wanneer de zon haar hoogste stand bereikt heeft en de schaduw van een man hetzelfde (van lengte) is als zijn hoogte, (en het duurt) zolang het tijdstip voor het "Asr-gebed nog niet aangebroken is. De tijd voor het "Asr-gebed is zolang de zon niet vaal is geworden: het tijdstip voor het Maghrib-gebed is zolang het avondrood nog niet weg is, en het tijdstip voor het "Ishaa-e-gebed is tot het midden van de nacht." Overgeleverd door Moeslim in het Boek van Moskeeën, in het Hoofdstuk: De Tijdstippen Van De Vijf Gebeden, h'adieth 174 (612).

Gezien de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) de tijdstippen voor de gebeden uiterst gedetailleerd gedefinieerd heeft, is het verrichten van gebeden op momenten anders dan de vastgestelde tijden, een overtreding van de grenzen opgesteld door Allah (de Verhevene).

"En degenen die de voorschriften van Allah overtreden: diegenen zijn de onrechtplegers." Soerat Al-Baqarah (2), aayah 229

Dus degene die moedwillig en bewust een gebed vóór haar vastgestelde tijd verricht heeft, is een zondaar, en hij dient deze te herhalen. Indien hij dit echter niet moedwillig en bewust doet, dan is hij geen zondaar, maar dient hij het wel te herhalen. Dit komt voor wanneer een gebed vervroegd wordt en met het gebed ervoor samengevoegd wordt (bijvoorbeeld het "Asr-gebed met het Dhzohr-gebed), zonder enig geldig excuus. In dit geval is het vervroegde gebed ongeldig, en dient hij deze te herhalen.

Degene die moedwillig en bewust een gebed van haar vastgestelde tijd uitstelt; hij is een zondaar en zijn gebed wordt niet geaccepteerd, naar gelang de meest juiste opinie.

Daarom is het de moslims verplicht Allah, de Meest Verhevene, te vrezen en niet onachtzaam te zijn in deze belangrijke en gewichtige zaak.

Wat betreft de h'adieth die in Sah'ieh' Moeslim vermeld is, op gezag van Ibn "Abbaas (moge Allah tevreden met hem zijn) waarin gesteld wordt: "De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) voegde het Dhzohr-gebed met het "Asr-gebed, en het Maghrib- met het "Ishaa-e-gebed samen, zonder in een staat van angst of een situatie van regenval te zijn."

Er is hier geen bewijs voor onachtzaamheid in deze kwestie. Ibn "Abbaas (moge Allah tevreden met hem zijn) werd gevraagd: "En welke intentie had hij (d.w.z. de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem)) daarmee?" Hij zei: "Hij had de intentie dat het zijn mensen niet moeilijk gemaakt moest worden." Dat is, dat ze niet in moeilijkheden zullen zijn door de gebeden niet samen te voegen." Overgeleverd door Moeslim in het Boek van het Gebed van de Reizigers, in het Hoofdstuk: Het Samenvoegen Van Twee Gebeden Wanneer Men In Zijn Woonplaats Is (705).

Dit is bewijs dat moeilijkheid in het verrichten van ieder gebed op haar vastgestelde tijd de reden is voor het toestaan van het samenvoegen van gebeden. Dus wanneer een moslim moeilijkheid ervaart bij het verrichten van ieder gebed op haar vastgestelde tijd, dan is het hem toegestaan ze samen te voegen, of het is wettig voor hem zo te doen. Indien hij echter geen moeilijkheden ondervindt, dan is het hem verplicht elk gebed op haar vastgestelde tijd te verrichten.

Hierop gebaseerd is louter kou geen reden tot het samenvoegen van de gebeden, behalve wanneer het door een ferme wind vergezeld wordt, die de mensen zou kunnen schaden wanneer ze naar buiten naar de moskee gaan, of het gaat gepaard met sneeuwval die de mensen zou schaden.

Dus mijn advies aan mijn moslimbroeders – met name aan de imaam – luidt; vrees Allah hierin, en zoek toevlucht bij Allah, de meest Verhevene, in het verrichten van deze verplichte gebeden op een manier die Hem tevreden stelt.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN