Vraag & Antwoord

Wat heeft de profeet gezegd over de opsplitsing van zijn Oemmah na zijn overlijden?

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft bericht over de opsplitsing van zijn Oemmah (gemeenschap) na zijn overlijden; wij hopen van uwe eminentie een verduidelijking daarvan?

Sheikh Moh'ammed Ibn Saalih' al-"Oethaymien heeft hierover het volgende gezegd:

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft bericht in een overlevering die authentiek (Sah'ieh') overgeleverd is , dat de joden verdeeld zullen zijn in 71 groeperingen en de christenen in 72 groeperingen en dat deze Oemmah zich zal opsplitsen in 73 groeperingen en al deze groeperingen zijn in het Hellevuur behalve één, en dat is (de groep) die zich bevindt op hetgeen waar de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zich op bevond alsook zijn metgezellen (moge Allah tevreden met hen zijn). Deze groep is de Geredde Groep; zij is gered in de wereld van innovaties en het zal in het Hiernamaals gered zijn van het Hellevuur. Het is tevens de Overwinnende Groep tot het aanbreken van het Uur dat een bestaand fenomeen zal zijn, met het Bevel van Allah (de Verhevene).

Bepaalde mensen hebben geprobeerd om deze 73 groeperingen, waarvan er 1 zich op de waarheid bevindt en de overigen op de dwaling, te tellen; zij hebben de Ahloe l-Bid'ah in 5 categorieën verdeeld en aan iedere categorie hebben zij vertakkingen toegekend om te komen op dit aantal dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gespecificeerd. Andere mensen waren juist van mening dat het juist voorrang heeft om zich te onthouden van het tellen omdat deze groeperingen niet de enige zijn die zijn afgedwaald, in plaats daarvan zijn vele mensen afgedwaald, veel meer dan voorheen, en dit is gebeurd nadat deze groeperingen waren bijeengebracht in 72 groeperingen. En zij zeiden dat dit aantal oneindig is en dat het onmogelijk is om kennis te hebben van het einde ervan behalve aan het einde van de tijd, wanneer het Uur aangebroken is. Het heeft dus voorrang dat wij veralgemeniseren wat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) veralgemeniseerd heeft en dat wij zeggen dat deze Oemmah zich zal opsplitsen in 73 sekten, allen zijn in het Hellevuur behalve één. Daarna zeggen wij: een ieder die zich afscheid van hetgeen waarop de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zich bevond en zijn metgezellen (moge Allah tevreden met hen zijn), hij valt binnen deze (afgedwaalde) groeperingen.

Het is mogelijk dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) verwees naar fundamenten (van groeperingen) waarvan wij er momenteel nog maar 10 kennen, en het is mogelijk dat hij verwees naar fundamenten die tevens vertakkingen bevatten, zoals bepaalde mensen van mening zijn. De kennis hierover is bij Allah (de Verhevene).

En Allah weet het best.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN