Vraag & Antwoord

Hoe te handelen bij meningsverschil m.b.t. ah'adieth die betrekking hebben op aanbidding?

Wat te doen wanneer de geleerden van de Hadith wetenschappen onderling van mening verschillen m.b.t. het kwalificeren van een overlevering als authentiek en zwak die betrekking hebben op aanbiddingen?

Alle lof is voor Allah.

Ten eerste:

Er is geen verschil onder de geleerden wanneer zij van mening verschillen op het gebied van het kwalificeren van een overlevering als authentiek en zwak of hun onderlinge meningsverschillen in zaken rond jurisprudentie. Dat komt omdat het kwalificeren van een overlevering als "Sahieh' (authentiek) of als "Dha'ief' (zwak) onderhevig is aan de inspanning van geleerden, en het verschil tussen wetenschappers in hun kennis van de mannen die de overleveringen overdragen. Wat een van hen weet in het geval van een verteller kan onbekend zijn voor anderen, en wat de andere van bewijzen en rapportages verzameld van een verteller kan voor een ander geleerden onmogelijk zijn enz. Dit leidt ertoe dat de geleerden verschillende opvattingen hebben over het oordeel van een enkele overlevering. Het komt soms voor dat een ieder van hen de biografie van een verteller waarneemt, maar vervolgens verschillende oordelen geven over een desbetreffende overlevering aangaande het als sterk of zwak kwalificeren van een overlevering. Dit heeft te maken met de verschillende inspanningen die zij beiden uitvoeren.

Ten tweede:

De houding van de moslim t.o.v. het sterk of zwak kwalificeren van een overlevering dient hetzelfde te zijn als de houding van de verschillende opvattingen in de jurisprudentieleer. Wanneer de moslim capabel is om zelfonderzoek te doen is hij verplicht de uitspraken van geleerden te analyseren en dan wat het meest bij de juistheid ligt van de uitspraken als uitgangspunt te nemen. En wanneer hij niet capabel is dan dient hij een geleerde te volgen in zijn uitspraken (Taqlied).

Sheikh ibn "Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn) zei:"Als de geleerden verschillen van Fatwa dan volgt hij (de Moeqalid die Taqleed doet) wat dichter bij de waarheid zit dat hij waarneemt in de kennis en de religie van een geleerde." (Zie "al-Liqaa-e al-Maftoeh'' (een open zitting met weledele Sheikh al-"Oethaymeen, bijeenkomst 46 vraagnummer:1136)Zie ook vraag 22652.)

En Allah weet het beste

Bron: Sheikh Moh'ammed Saalih al-Moenadjid, vraagnummer: 70455.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN