Vraag & Antwoord

Welke smeekbede uit te spreken voor de Aadzaan en na Aadzaan en Iqaamah?

Ik wil graag weten welke smeekbede ik kan opzeggen voor de Aadzaan en Iqaamah en na Aadzaan en Iqaamah.

Alle lof is voor Allah,

1. Wat betreft de smeekbede voor de Aadzaan kunnen wij zeggen dat er geen specifieke smeekbeden zijn die opgezegd worden voor de Aadzaan- voor zover ik weet- Wanneer iemand speciale of willekeurige smeekgebeden opzegt aan deze tijd (voor de Aadzaan) verbonden dan zeggen wij dat dit een innovatie en toevoeging (Bid'ah) in het geloof is. Maar wanneer iemand spontaan een smeekgebed opzegt op dit tijdstip en het geen gewoonte is van hem, dan is dit geen probleem.

2. Zo is er voor de Iqaamah geen specifieke smeekbede die opgezegd wordt. Het verrichten van dit zonder hier een grondslag en bewijs van te hebben is een innovatie en wordt verworpen.

3. Wat betreft de smeekbeden tussen Aadzaan en Iqaamah: de smeekbeden tussen deze twee momenten is aanbevolen en wordt bevorderd. Op het gezag van Enes dat de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De smeekbeden tussen de Aadzaan en Iqaamah worden niet geweigerd, verricht daarom smeekgebeden..!" (Overgeleverd door at-Tirmidzie (212) en Aboe Daawoed (437) en Ah'mad 12174 en Sah'ieh' gekwalificeerd door Sheikh al-Albaanie in Sah'ieh' Aboe Daawoed 489)

De smeekgebeden direct na de Aadzaan hebben specifieke manieren:

- Waarvan: Djaabir ibn "Abdullah levert over dat de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: " Wie na het horen van de Aadzaan het volgende zegt (Arabisch) "Allahoemma rabba haadzihi ad-da'wati at-taammah, wa s-salaatie l-qaa-imah, aati Moh'ammeden al-wasielata wa l-fadheelata wa b'ath-hoe maqaamen mah'moeden alladzie wa"adtah (O Allah, de Heer van deze perfecte aanroeping en dit Salaah die aangebroken is, geef Mohammed de Wasilah ( de wasilah is een positie van nabijheid en verhevenheid) en de hoogste positie (boven alle schepsels) en verhef hem tot een geprezen positie, die U aan hem hebt beloofd) opzegt komt op de Dag van de Opstanding in aanmerking voor mijn bemiddeling (Shafaa'a)." (Overgeleverd door al-Boekhaarie (589))

4. Wat betreft de smeekgebeden na de Iqaamah: hiervoor kennen wij geen bewijs uit (het Boek van Allah of de Soennah van de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem)) , en wanneer er een specifieke smeekgebed opgezegd wordt zonder bewijs is dit een innovatie in het geloof.

5. Dan rest nog de smeekgebeden tijdens het horen van de Aadzaan. Het is aanbevolen dat hetzelfde herhaald wordt wat de Moe-adzien (oproeper tot het gebed) zegt. We zeggen de Moe'adhien precies na, behalve na de woorden h'ayya "ala s-salaah' (haast je naar het gebed) en na de woorden hayya "ala l-falaah (haast je naar het welslagen). In plaats van deze woorden na te zeggen, zeg je "laa h'awla wa laa qoewwata illaa billah' (Er is geen macht noch kracht dan die van Allah).

Op het gezag van "Oemar ibn Khataab dat hij zei: "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Wanneer de Moe-edzien Allaahoe Akbar-oe- Allaahoe Akbar zegt een van jullie Allaahoe Akbar-oe- Allaahoe Akbar. Wanneer de Moe-edzien ash-hadoe allaa ilaaha illalaah zegt een van jullie ash-Hadoe allaa ilaaha illalaah. Wanneer de Moe-edzien ash-Hadoe anna Moh'ammadan raoellellaah zegt een van jullie ash-Hadoe anna Moh'ammadan Raoeloellaah. Als de Moe-edzien h'ayya "ala s-salaah' zegt, zegt dan "laa h'awla wa laa qoewwata illaa billah' (Er is geen macht noch kracht dan die van Allah).

Als de Moe-edzien h'ayya "ala l-falaah' (haast je naar het welslagen) zegt, zeg dan laa h'awla wa laa qoewwata illaa billaah'. En als de Moe-edzien Allaahoe Akbar-oe-Allaahoe Akbar zegt zeg dan Allaahoe Akbar-oe-Allaahoe Akbar. Als de Moe-edzien "Laa illaaha illalaah' zegt zeg dan "Laa illaaha illalaah'. Wie dit uit zijn hart zegt zal het Paradijs binnentreden." (Overgeleverd door imaam Moeslim (385))

6. Wat betreft de smeekgebeden tijdens de Iqaamah: sommige geleerden hebben dit toegestaan verklaard door de woorden van degene die de Aqaamah doet te herhalen terwijl anderen dit niet hebben aanbevolen omdat de overlevering die dit aanhaalt zwak gekwalificeerd is zoals zijne excellentie Sheikh Moh'ammed ibn Ibraahiem in zijn Fataawa: 2/136 en zijne excellentie Sheikh Mohammed ibn Saalih al-"Oethaymien in "Sharh' al-Moemti': 2/84 vermelden. Moge Allah hen Barmhartig wezen.

Een van de fouten die worden gedaan door sommigen is het zeggen van de volgende smeekbede: "Aqaamaha Allah wa Adaamaha Allah" (Het gebed is aangekondigd door Allah en in stand gebracht door Allah)

De volgende overlevering is hierover gekomen die als zwak (Dha'ief) gekwalificeerd is: op het gezag van Aboe Oemaamah via sommige van Profeet's metgezellen: "Bilaal begon met de aankondiging (Iqaamah) van het gebed en toen hij bij "qad Qaamatie as-Salaah' zei de Boodschapper van Allah r: "Aqaamaha Allah wa Adaamaha" (Deze overlevering is zwak en kan niet als bewijs genomen worden. De grote geleerde ibn H'adjar al-"Asqalaanie heeft deze overlevering als zwak gekwalificeerd in het boek "Telhees al-Khabier': 1/211)

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjid. Vraagnummer: 5666.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN